Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

RECENZE OJETINY: Kia Sorento, „Korejský Američan“

Odborné recenze
Aleš Zich | 04.06.2010
dalších 32 fotek
foto: Aleš Zich
Kia byla ještě před necelými dvaceti lety malým outsiderem na evropském trhu s automobily. Časy se však rychle mění a Kia zejména v posledním desetiletí nabízí velmi zajímavé nové vozy, ze kterých jsou po několika letech služby zajímavé ojetiny.

Kia Sorento je vozem více tváří. Nezapře sice Korejský původ, na druhou stranu je z něj po všech směrech cítit silná orientace na Americký trh. Už jenom naladění tvrdosti odpružení, které vám zprostředkuje překvapivě komfortní přejezdy nerovností a několikeré parníkovité zhoupnutí při parkování. Když jsem si do Sorenta poprvé sednul a vyjížděl z parkovacího místa, myslel jsem si, že jsem snad opravdu v lodi a ne v autě. Pomyšlení na rychleji projížděnou zatáčku nebo dálniční rychlost nad 120km/h bylo v tu chvíli díky houpání a zdánlivé nestabilitě vozu velmi úsměvné. Po prvních kilometrech za jeho volantem však přišlo velké překvapení. Automobil je velmi dobře nastaven i pro svižnou jízdu po okresce či dálnici. Posilovač s elektromagneticky řízeným účinkem přiměřeně přitvrdí se zvyšující se rychlostí, čímž se řízení stane mnohem komunikativnější než při pomalé jízdě. Samozřejmě se auto více naklání a pokud nejste na SUV zvyklí, můžete mít pocit nestability. Sorento však drží zvolenou stopu v zatáčce velmi dlouho a čitelně. Párkrát se mi povedl náznak přetáčivého smyku díky lehkému přebytku hnací síly na zadních kolech při prudší akceleraci z nízké rychlosti. Ve všech ostatních případech mě však dříve než limity auta zastavil vlastní pud sebezáchovy. Na dálnici se dá jet bez potíží rychlostí kolem 160km/h a cestujete při tom velmi pohodlně a s jistotou. Povolená stotřicítka autu sedí výborně. Aerodynamický a valivý hluk od kol je jen průměrně utlumen a odpovídá spíše úrovni vozů z 90. let minulého století. Hřebenové řízení má hodně pomalý převod, takže si zezačátku připadáte, že řídíte autobus. V trochu ostřeji lomené zatáčce musíte přehmátnout už tam, kde byste s běžným osobákem pohodlně točili jednou rukou. Výhodu snadného řízení s více otáčkami oceníte při jízdě v náročnějším terénu.
Tam je totiž Kia Sorento stejně tak doma jako na silnici. Při projížďce polní hrbolatou cestou rychlostí kolem 30-40km/h jsem si užíval jen pohodové houpání bez nepříjemného natřásání. I v tomto případě jsem zpočátku auto trochu podcenil a na podmáčenou lesní cestu vjížděl s pocitem „tak se ukaž ty silniční SUV“. SUV se ukázalo a zastavilo se pouze na můj pokyn ve chvíli, kdy už jsem se bál pokračovat se všemi koly prokluzujícími bahnem, ale spolehlivě posunujícími auto stále vpřed. Při manévrování na kluzkém bahně v poměrně strmém kopci se Sorento ochotně vždy hnulo směrem nahoru i v případě, kdy jsem předtím stál na brzdě a auto se zablokovanými koly sjíždělo nekontrolovatelně ze svahu. Jediná cesta byla tedy nahoru s nohou na plynu. Trochu horko mi přitom bylo, ale Sorento má stoupavost vskutku vynikající. Za to jsem mu byl v těch chvílích opravdu vděčný. Díky celkové koncepci karoserie i pohonu ve stylu klasického off-roadu příbuzného např. s Hyundaiem Terracan je totiž Kia Sorento čistokrevný off-road mnohem více než SUV. Disponuje žebřinovým rámem, tuhou zadní nápravou s Panhardskou tyčí a redukční planetovou převodovkou pohonu 4x4. I díky tomu může tahat brzděný přívěs o hmotnosti až 2800kg (verze 103kW/AT převodovka) a 3500kg (verze od roku 2006, 125kW/AT převodovka) respektive 3000kg s manuálem. Pokud tedy chcete pracanta do tvrdých podmínek s vizáží a chováním civilního SUV na silnici, jste u Sorenta na správné adrese.
V interiéru naleznete prvky off-road výbavy, kterými jsou např. digitální kompas, výškoměr a tlakoměr, pro všechny spolujezdce také bytelná madla ve dveřích pro přidržení se v extrémním terénu. V Praze je to k ničemu, v Transylvánských Alpách nebo na Islandu k nezaplacení. Pohodlí bych vzhledem ke koncepci vozu s tuhou nápravou označil za vynikající. Naladění podvozku se podle mého názoru nemohlo povést lépe. Tuhá náprava vás zde nekope do zad a jízda po panelech D1 kolem Jihlavy je celkem příjemná kratochvíle. Přispívají k tomu také skvěle tvarované, pohodlné sedáky. Chybělo mi podélné nastavení sloupku volantu, který lze seřídit pouze výškově. Vhodnou polohu jsem však za volantem našel poměrně snadno. Občas mě trochu tlačila do pravého stehna páka ruční brzdy, která je umístěná těsně vedle sedáku. I po 600km ujetých se Sorentem za jeden den jsem se cítil fyzicky naprosto v pohodě. Velmi se mi líbila možnost opřít si levý i pravý loket o měkkou podpěru madla dveří a středového kastlíku. Do stropních výklopných pouzder si můžete umístit hned dvoje brýle – velmi praktická drobnost. Co mě trochu zlobilo byla logika ovládání tempomatu. Aby fungoval, musíte zmáčknout velké tlačítko vlevo pod volantem. Poté se rozsvítí nápis „Cruise“ na palubní desce. U testovaného auta se však rozsvítil až po několikerém zmáčknutí. To se občas stává i u jiných Sorent. Když svítí tento nápis, můžete teprve nastavit požadovanou rychlost tlačítky na volantu. Že byla nastavena a jedete na tempomat se však už pomocí žádné další kontrolky nedozvíte.
Testovali jsme verzi s motorem 2,5 CRDi se 103kW a automatickou převodovkou. Tato motorizace je pro dvě tuny vážící vůz dostatečná, vyhoví i na docela svižnou jízdu. Vstřikování nafty zajišuje common-rail od firmy Bosch. Využívá čerpadlo označené CP3, které je vesměs spolehlivé. Agregát nemívá problém odjezdit solidních 250.000km při kvalitní naftě, údržbě a slušném zacházení. Rozvody má řešeny řetězem, takže zde odpadá nutnost jeho výměny. To je z hlediska servisních nákladů příjemný bonus. Občas odcházejí turbodmychadla, nikoliv však ve vyšší míře než je dnes běžné napříč všemi značkami. Vždy po 90tis. km se dělá takzvaný „velký servis“, který znamená výměnu všech olejových náplní v diferenciálech, rozvodovce i automatické převodovce a samozřejmě všech filtrů. Ve značkovém servisu stojí tato výměna cca 25tis.Kč.
Pětistupňový automat značky Aisin je sice trochu pomalejší při přeřazování, na druhou stranu disponuje vysokou mírou spolehlivosti. To je ostatně znak většiny výrobků této Japonské firmy. U manuálních převodovek se občas setkáte s méně přesným, tužším řazením.
Kia Sorento se na trhu ojetin prodává za srovnatelné peníze jako např. stejně staré Mitsubishi Pajero, Nissan Terrano a mnoho dalších. Vzhledem k hodnotě, kterou uživateli nabízí je to pozice zasloužená. Při koupi si pečlivě zkontrolujte zejména funkci pohonu 4x4 ve všech režimech. Vyplatí se i kontrola těsnosti diferenciálů, přídavné převodovky a stavu jejich olejových náplní.

Automobil k testu zapůjčil autobazar Auto ESA

HODNOCENÍ

SPOLEHLIVOST

 

2

 

TECHNICKÁ ÚROVEŇ

 

3

 

CENY OJETIN 

 

2-

 

PROVOZNÍ NÁKLADY

 

2

 

SERVIS 

 

3

 

CHARAKTERISTIKA MODELU

Karosérie

 

pětidveřový terénní automobil s žebřinovým rámem

 

Motory

 

přeplňovaný vznětový řadový čtyřválec 2,5 CRDi (103kW/343Nm, od 2006 125kW/392Nm)
zážehový řadový čtyřválec 2,4i (102kW/192Nm)
zážehový vidlicový šestiválec 3,5i V6 (143kW/294Nm) – motor z produkce Hyundai

 

Pohon

 

zadní kola, ručně nebo automaticky přiřaditelný pohon předních kol

 

Rozměry

 

d 4590/š 1865/v 1805 mm

 

Rozvor

 

2710 mm

 

Zavazadlový prostor

 

441 litrů, 1751 litrů při sklopených zadních sedadlech

 

Palivová nádrž

 

80 litrů

 

Oficiální prodej v ČR

 

ano

 

PLUSY
+ vyrovnané jízdní vlastnosti na silnici i v terénu
+ výborná prostupnost terénem
+ celkově kvalitní zpracování včetně interiéru
+ mechanicky odolný podvozek i rám
+ kvalitní automatická převodovka
+ velká tažná síla (vlek až 3,5 tuny)

MÍNUSY
- při pomalém manévrování a běžném zatáčení málo strmé řízení
- výškově neseřiditelný sloupek volantu
- povrchová koroze dílů podvozku

JAK ŠEL ČAS
2002:
zahájení výroby. Motory 2,5 CRDi (103kW/343Nm) s manuální i automatickou převodovkou, 2,4i (102kW/192Nm) a 3,5i V6 (143kW/294Nm)
2006: modernizace modelu, zvýšení výkonu a točivého momentu dieselu na 125kW/392Nm použitím systému VGT
2009: představení zcela nového nástupce, původní model je zatím stále v nabídce prodejce

ČASTÉ ZÁVADY
ˇ občasné úniky oleje z přídavné převodovky a diferenciálů
ˇ zničené turbodmychadlo

DOPORUČENÝ MODEL
2,5 CRDi 103 i 125kW s automatickou převodovkou
Důvody:
optimální motorizace s dostatečnou silou, rozumnou spotřebou a dobrou spolehlivostí.

NEBRAT
2,4i 102kW z prvních let výroby
Důvody:
Pro tento vůz velmi slabý agregát, který si rád dopřává olej plnými doušky.

Testovaný kus Kia Sorento 2,5 CRDi 103kW, automatická převodovka:

Výbava: automat, sekvenční řazení, 6 x airbag, ABS, dig. klimatizace, centrální zamykání, el. přední okna, el. zrcátka, hliníková kola, multifunkční volant, nastavitelný volant, pohon 4 x 4, posilovač řízení, potahy kůže, přídavné světlomety, tempomat, tónovaná skla, vyhřívaná sedadla, výškově nastavitelná sedadla, zámek řadící páky, závěsné zařízení.

Námi testovaná Kia Sorento 2,5CRDi 103kW s automatickou převodovkou měla dle tachometru najeto 100tis.km. Nejevila známky žádné závažné poruchy či zvýšené míry opotřebení. Běžné spotřební díly jako brzdové kotouče s destičkami, tyčky stabilizátoru nebo výfuk jsou ve velmi dobrém funkčním stavu. Vzhledově automobil zvenku i zevnitř hodnotím jako perfektní. Při studených startech jsem občas zaslechl náznak zaklepání, dle vyjádření odborníka z Kia to byla nejspíš nefunkční jedna žhavicí svíčka. Automobil startoval i jezdil bezchybně a po zahřátí motor ševelil jako nový.

Plusy:
+ Bez větších investic po koupi
+ Zachovalý interiér
+ Zachovalý nepoškozený lak i vnější oplastování
+ Relativně málo najetých km a předpoklad bezproblémového nájezdu dalších min. 100tis.km

Mínusy:
- Krátké lehké zaklepání motoru při studeném startu (nejspíš nefunkční jedna žhavicí svíčka)

Závěrečné hodnocení:
Vůz je ve výborném technickém stavu a udávaný počet najetých kilometrů odpovídá celkovému stavu vozidla. Po koupi není třeba v podstatě žádný následný servis, což u ojetiny nebývá zvykem. Připojením na diagnostiku by se odhalila pravděpodobně jedna vadná žhavicí svíčka, i s výměnou by investice činila cca 2000,-Kč. Bylo by vhodné časem obnovit protikorozní ochranu podvozku, což lze pořídit dle použité technologie za 2-5tis.Kč. Koupí tohoto konkrétního kusu získáte vůz funkčně i vzhledově se blížící novému vozu.

Hodnocení článku
4.2 z 5 (84%)
Hodnoceno: 31x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
danet - redakce TipCars, 21.03.2016 10:04


Dobrý den, napište prosím o Sorentu recenzi: http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost Budeme potěšeni.
Ehor, 21.07.2016 19:32
Dobry den,
Toto auto bylo pro mne prekvapenim,milym prekvapenim.
Nikdy jsem nebyl na tyto korejska auta nejak zvlaste zaujaty.
Toto auto ma prekvapive prijemne vlastnosti na spatne silnici.Myslim tim treba na Ukrajine.
Projezdil jsem tam mnoho kilometru,a muzu rict ze toto auto se tam opravdu hodi.Jezdi spolehlive,nebyly s nim zadne problemy vetsich rozmeru.Rozbila se mi klimatizace,oprava cca 3000kc.
Jinak zadne vetsi zavady..
trochu mne ze zacatku stvala akcelerace..ale po case jsem si zvykl)Auto je opravdu usporne a ppojedes s nim vetsinou kamkoliv bez problemu.za ty penize ho doporucuji.
capslock, 26.07.2016 13:09


Sorento má uzávěrku diferenciálu i EDS, minimálně jako výbavu na přání.

Lchapk, 03.01.2019 00:10
Dobrý den chtěla bych se zeptat co doporučuje te chci si koupit Kia Sorento 2.5crdi 103kW a mám možnost manuál a automat prosím o pár názoru
mivojtech, 02.01.2020 01:12
Dobrý den, mám dotaz.
Mám vyhlidli pekny sorento v plné výbavě po 1.majiteli ma vedenou servisní knížku a ma najeto 300tis. A dotyčný chce za nej 89 000,- Tk se chci zeptat jestli 300tis je moc.
Jedna se o rok 2008
2.5CRDI 125kw
Děkuji předem za názor.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů