Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Recenze ojetiny: Chrysler Voyager (2008-2015)

Odborné recenze
František Mašek | 03.05.2016
další 3 fotky
Zatím stále aktuální generace by mohla být ideální ojetinou pro vícečetnou rodinu. V dnešní recenzi se na tento model zaměříme detailně.

Chrysler Voyager je legenda mezi MPV, však se už prodává celkem 32 let. Početné rodiny si vůz získal díky velké dávce komfortu a slušným vnitřním rozměrům ve své třídě. Evropští zákazníci zase u čtvrté generace slyšeli na možnost zakoupit vůz s dieselem 2,8 CRD (120-131 kW), který je o dost úspornější než benzínové šestiválce. Pro upřesnění uvádím i benzínové motory: 3,8 V6 s výkonem 147 kW se prodával od roku 2008 do roku 2010 a následně byl nahrazen 3,6 V6 Petastar s výkonem 211 kW. Obě zážehové jednotky hodnotím, jako velmi spolehlivé s minimem vyskytujících se závad, bohužel v ČR se jako nové téměř neprodávaly a jsou vzácností i v tuzemských autobazarech. Existuje ale několik dovozců, kteří se na prodej těchto benzínových variant specializují.

Všechny motory v páté generaci jsou kombinovány se šestistupňovým automatem. U něj lze doporučit výměnu olejové náplně po 45 tis. km. Jako nejvíce vhodný se jeví motorový olej Mopar ATF 4. Zmíním také fakt, že stejné auto se u nás do nedávna (2011-2015) prodávalo také pod označením Lancia Voyager. Vícečetné rodiny potěší rozměry. Auto ve verzi Grand má na délku 5,2 metru, což je rozměr u konkurence nevídaný, šířka modelu je pak téměř dva metry.

Pro sedm už v základu
Každý zájemce o pátou generaci Voyageru by měl vědět, že uspořádání sedadel je v tomto modelu odlišné od ostatních MPV vozidel, která u nás známe. Ve druhé řadě jsou pouze dvě samostatná sedadla, třetí řada pak nabízí třímístnou lavici (prostřední místo je určeno spíše pro dětské pasažéry). Pokud tedy často jezdíte v pěti, bude vždy jeden muset na zadní lavici. Vyšší osoby ale nebudou z dlouhého cestování ve třetí řadě nadšeny, protože sedák je hodně nízko nad podlahou a nízko je i strop. Velkou výhodou je ale možnost složení sedadel druhé a třetí řady do roviny (jednoduše se sklopí do podlahy). Dostanete pak 4100 litrů zavazadlového prostoru a to už je slušný objem. Také celkové rozměry interiéru jsou impozantní. Za nás palec nahoru. Potěší i dvoje elektricky ovládané boční posuvné dveře (kdo si zvykne, nechce jinak) a stejně tak elektromotory pohání i zadní výklopné víko k zavazadelníku.

Diesel nepotěší
V recenzi se zaměřím na u nás rozšířenější dieselový čtyřválec 2,8 CRD. Velké rodiny často počítají každou korunu, takže musím upozornit, že ačkoli jde o naftový motor, u kterých jsme navyklí na nízkou spotřebu, toto není stejný případ. Pokud budete hodně klidným řidičem a budete jezdit jen s lehce naloženým autem, počítejte se spotřebou kolem 8,5 litru na 100 km. Na dálnici při 130 km/hod si Voyager vezme kolem deseti litrů. A pokud pojedete po městě a k tomu budete mít auto zatíženo, spotřeba může být klidně i přes 13 litrů. Motor 2,8 CRD se dodával už do předchozí čtvrté generace. Rozvody pohání řemen s intervalem výměny po 100 tis. km. Doporučuji toto v případě koupi ojetiny vždy prověřit, případně řemen/kompletní rozvody preventivně vyměnit. Tahle dieselová jednotka vyžaduje příkladné dodržování servisních intervalů – motorový olej měňte klidně i častěji, než předepisuje výrobce. Někteří mechanici také upozorňují, že je jednotka choulostivá na vysoké otáčky ihned po nastartování. Než se totiž motor zahřeje, dochází k velkému rozdílu teplot mezi blokem motoru a hlavami válců. A právě výše otáček motoru po studeném startu ovlivňují výši tohoto teplotního rozdílu. V některých případech tak může toto chování způsobit praskliny v hlavě válců. Řada majitelů si u tohoto motoru stěžuje také na poměrně velkou hlučnost a celkovou nekultivovanost. Další netypickou záležitostí pro Evropana je umístění voliče automatické převodovky. Ten se nachází na pravé straně od volantu přímo v palubní desce. Tohle řešení má dvě výhody. Za prvé je volič kousek od volantu, což je komfortnější i bezpečnější pro jízdu. Za druhé se tím mezi předními sedačkami ušetřila spousta místa, které bylo využito pro odkládací prostory (ruční brzdu na svém místě nenajdete, nahradila ji nožní).
Nádrž má objem 77 litrů, což teoreticky umožňuje dojezd cca 960 km. Užitečná hmotnost (součet hmotnosti cestujících a nákladu) je 613 kg.

Plusy
+ většina ojetin má velmi bohatou výbavu
+ velikost a variabilita interiéru je prostě skvělá
+ pohodlí a komfort auto předurčuje na dlouhé cestování

Mínusy
- Motor je na auto slabý, hlučný a poměrně žíznivý
- Ve zpracování interiéru jsou rezervy
- Auto je docela těžké, což omezuje jízdní vlastnosti i užitečnou hmotnost


Jak šel čas
První generace modelu se začala prodávat v roce 1984. Ve výrobě vůz vydržel až ro roku 1990. Následovala jej druhá generace, která byla v prodeji do roku 1995. Třetí generace (1996-2000) se pak negativně proslavila svoji nedostatečnou pasivní bezpečností. Čtvrtá generace (2001-2007) je na trhu ojetin nejrozšířenější. Řadu majitelů ale nepotěšila vysokou poruchovostí, zejména zlobí automatické převodovky, i u motorů často dochází k netěsnostem a následným únikům oleje. Zlobí i podvozek, jehož komponenty nemají dlouhou životnost. Jde zejména o často opotřebené čepy v zavěšení kol, vůle ve stabilizátoru, často dochází ke zvlnění brzdových kotoučů, které byly na těžký vůz pohybující se na evropských okreskách poddimenzovány. Vznětový čtyřválec 2,8 CRD od italského výrobce VM Motori byl představen v roce 2004. Následovaly oba zážehové motory zmíněné na začátku článku.

Chronologicky:

1984: Představena první generace vozu.
1988: Modernizace vozu. Pro Evropu motory 2,5i a 3,0i V6.
1991: Modernizace vozu. Nový motor 3,3i V6, na přání pohon všech kol, prodloužená varianta Grand Voyager.
1992: Náběh výroby modelu v Rakousku. Nový motor 2,5 TD.
1996: Nová výrazně oblá generace modelu. Přechod na přední pohon. Nové motory: čtyřválec 2,4i (110 kW) a šestiválec OHV 3,8i (122 kW).
1997: Nový motor 2,0i (98 kW) a 3,8i V6 (131) ve variantě AWD.
2001: Výrazná modernizace modelu. Nový vznětový motor 2,5 CRD (104 kW) značky Detroit Diesel se vstřikováním Common-Rail. Ukončení dovozu provedení 3,8i V6 AWD z důvodu neplnění emisních norem.
2004: Modernizace, nový motor 2,8 CRDi.
2008: Příchod páté generace, v nabídce motory 2,8 CRDi, 3,8 V6
2010: Nový zážehový motor 3,6 V6 Pentastar
2011: Model přebrandován a pro vybrané evropské trhy nabízen pod názvem Lancia Voyager
2015: Ukončení prodeje

Ceny a nabídka na trhu ojetin
V případě kratšího Voyageru je na tuzemském trhu ojetin nabídka minimální, můžeme ji počítat v jednotkách, přičemž se ceny za sedm let staré exempláře se zhruba 100 tis. km pohybují kolem 300-350 tis. Kč. Lepší je to s výběrem těchto ojetin v Německu.
Grand Voyager je mezi zákazníky evidentně oblíbenější. V českých autobazarech najdeme zhruba desítku vozidel s cenami začínajícími na 250 tis. Kč. Všechny automobily v nabídce jsou logicky dieselové, ale jak jsem už psal výše, pokud zatoužíte po benzínovém motoru, můžete oslovit některou ze společností, které se zabývají dovozem a servisem automobilů Chrysler, nebo se po vhodném automobilu podívat na německém trhu.

Názor autoservisu

Motor 2,8 CRD se zpravidla vyznačuje dlouhou životností, není výjimkou nájezd i 450.000 km bez většího servisního zásahu, ale i jako ostatní motory koncepce CRD je i tento choulostivý na kvalitu nafty. Méně kvalitní nafta způsobuje u těchto motorů závady na vstřikovacích tryskách, závady EGR ventilů a v neposlední řadě závady serva naklápění klapek sání. V mnoha případech dochází k takovému zakarbonování sání, že se klapky vlastně zadřou. Bohužel jak u motorů 110 kW tak i 120 kW je dostupnost náhradních dílů trochu složitá. U většiny oprav nám chybí možnost výběru mezi originálním dílem a dílem z druhovýroby, cena opravy se pak může vyšplhat velmi vysoko. Pro příklad uvádím cenu sady vstřikovacích trysek pro motor 2.8 CRD 120 kW, která je cca 52.000 tis. Kč. Jedinou možností, jak těmto závadám předcházet, je tankovat pouze kvalitní naftu a pečlivě dodržovat servisní interval výměny filtru paliva a vzduchu a v neposlední řadě i servisní interval výměny oleje.
Jinak se tento motor jeví oproti jeho předchůdcům jako spolehlivý. Bohužel v kombinaci s automatickou převodovkou se jeho reálná spotřeba v městském provozu pohybuje okolo 11,5 - 12,5 litrů, což majitele většinou trochu zaskočí. Při jízdě na delší vzdálenosti si však s plným obsazením dokáže poradit za 9 litrů nafty.
Kdybych to měl shrnout: Chrysler Voyager 5. generace je krásné veliké auto pro cestování na delší vzdálenosti. Motor 2.8 CRD budete "zabíjet" cestou 5 km do práce a zpět. Pro provoz na kratší vzdálenosti bych radši volil některou z benzínových variant.

Při nákupu staršího vozidla Voyager 2.8 CRD bych dal velký důraz na skutečný nájezd kilometrů. Vzhledem k tomu, že tyto vozidla jsou v zahraničí převážně používána na delší cesty, není výjimkou nájezd 350.000 km u vozidel roku výroby 2010 - 2011. Dále bych se soustředil na chod motoru při studeném startu - nepravidelný chod může upozornit na začínající poruchu vstřikovací soustavy. A samozřejmě neměla by vozidlu svítit žádná výstražná kontrolka na palubní desce , řazení automatické převodovky by mělo být plynulé, bez znatelného " kopnutí".
Podvozek je u tohoto modelu opravdu spolehlivý, ale i tady se při větším nájezdu km mohou vyskytnout závady. Závady elektroinstalace se zatím vzhledem k stáří vozidla takřka nevyskytují. Povrchová ochrana karoserie je pro provoz v našich podmínkách dostačující.

Jaroslav Růta, majitel autoservisu AUTO RUTA, Liberec


Technický popis
Karoserie
Typ
MPV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
5143
Šířka (mm)
1954
Výška (mm)
1750
Rozvor (mm)
3078
Rozchod kol vpředu (mm)
1651
Rozchod kol vzadu (mm)
1645
Počet míst (os.)
7
Objem zavazadlového prostoru (l)
638
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
2777
Max. výkon kW (k)/ot./min.
120/3800
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
360/1600-3000
Spotřeba
Město
12,8
Mimo město
7,3
Kombinovaná
9,3
Palivová soustava
Palivo
Nafta
Objem nádrže (l)
77
Výkony
Max. rychlost (km/h)
185
Hodnocení článku
3.2 z 5 (64%)
Hodnoceno: 38x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
marek.sakarFB, 04.05.2016 08:12
Na Voyagera jsem koukal nějak čas při výběru auta do kterého se naskládáme s přítelkyní a třema psiskama a ročním nájezdem 25-30 tisíc. Tento článek mi akorát potvrzuje, že jsem udělal dobře a koupil si jiné vozidlo. Mám teď T5 long, sice jen 1,9TDi, ale drží
HoNZA, 04.05.2016 08:50
já jsem tohle auto pořídil jako dodge grand caravan a s motorem 3.6 pentastar. jsem maximálně spokojený. spotřeba se ustálila na 13l/ 100 km, nyní najeto 6000 km. motor je tichý a když je potřeba jede jako ďas. podvozek není žádný hilight, ale uživatelsky je to příjemné auto. v servise kam jezdím mají tohle auto jako služební s 300 000 km, a překvapivvě to na něm není vidět. motor je klidný ajko v tom mém.
Jimmy, 20.08.2016 11:28
Já mám už 3. Voyagera, resp. první byl 2001 Dodge Grand Caravan 3,3 V6 (118 kW, dovoz z Kanady, jednoduché, celkem spolehlivé, levné na servis, spotřeba cca 11l/100km), pak jsem pořídil nový 2008 Dodge Grand Caravan 4,0 V6 (191 kW, dovoz z USA, relativně poruchové, nekvalitní materiály - holt první ročník výroby této generace, spotřeba cca 10,5l/100km, oproti verzi z 2001 ale generační náskok ve všem - hlavně v jízdních vlastnostech) a nakonec nyní mám 2014 Lancia Voyager 2,8 CRD (131kW). Lancia je zatím zcela bezporuchová (nyní najeto teprve 30tis km), dlouhodobá spotřeba cca 8l/100km, město neměsto.... Ta hlučnost motoru je opravdu trochu vyšší, ale spíš jde o celkovou akustickou pohodu v kabině a ta je výrazně lepší, než např. v VW T5, kde je sice motor o něco lépe odhlučněn, zato aerodynamický hluk a hluk od odvalování pneumatik proniká do kabiny o dost víc. V tomhle je Lancia lépe odhlučněna, jen ten motor je skoro stále slyšet. Narozdíl od T5 se ale ve 140 km/h dá mluvit s lidmi v kabině bez zvýšení hlasu, což se mi v T5 nedaří.... Jinak kvalita materiálů a hlavně jízdní vlastnosti jsou překvapivě dobré a ve srovnání s 2008 Dodge Grand Caravan výrazně lepší, Lancia je prostě nastavená na evropské silnice. Co mi ale nevyhovuje - neustálé přeřazování převodovky (6A), jakmile vjedete do menšího kopce, auto ihned podřadí, výkon a kroutící moment na tak těžký vůz moc nestačí. Na druhou stranu to stejné dělal benzínový 4,0 V6, také neustále přeřazoval, takže ta převodovka je asi tak nastavená. Dost vzpomínám na původní 4A převodovku v 2001 Dodge Grand Caravan, který zařadil 4. stupeň a přeřadil v podstatě až při zastavení....jinak vše vzal na 4. a výjimečně na 3.stupeň a obecně řadil hrozně málo. Když to ale shrnu, tak jsem s Lancií zatím spokojený, jízdní vlastnosti překvapivě dobré, spotřeba není příliš vysoká na to, že auto má skoro 2,5t, komfort jízdy bych řekl, že je na velmi dobré úrovni
voyager, 21.08.2016 08:56
Jen dodatek pro autora článku. Než začnu psát, tak si zjistím pravdivé informace. Tato modelová řada označovaná RT od roku 2008 se již nevyráběla ve zkrácené verzi Voyager. Už jen pouze Grand !!!
To ,že to nějakej další matla napíše do inzerátu v nadpisu neznamená pravdu.
danet - redakce TipCars, 22.08.2016 12:33



Dobrý den, budeme rádi, když o svém voze napíšete recenzi: http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost Přeji Vám hezký den.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů