Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Razantní změny dovozu ojetin již od 1.7.2006

Naše téma
Petr Šikl | 23.06.2006
Chcete si dovést ze zemí Evropské Unie starší vůz osmi let? V současné době to nelze. Avšak od příštího měsíce dochází k novelizaci zákona, který umožní dovozy i mnohem starších vozidel. A ptáte se, jak je to možné? Odpovíme si v dnešním článku.

Stáří nehraje roli
Již od 1. července letošního roku vstoupí v platnost novela zákona o silniční dopravě (zákon o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích). Mění se zejména podmínky dovozu používaných aut. Dle Ministerstva Dopravy zákon dovoluje neomezené dovozy starších vozidel s platným osvědčením o homologaci ES, nebo prokázáním technické způsobilosti typu vozidla vydaného státem EU podle platných předpisů jiného členského státu EU. Pro ojeté automobily není uložen žádný limit maximálního stáří. Dosud byl limit 8 let stáří. Pokud však nelze u dováženého vozu prokázat požadované typové schválení, bude se dovoz řídit dosavadními limity od první registrace.

I navzdory věkovému omezení dovoz starých a vysloužilých automobilů z Německa a Rakouska do Česka v posledních letech rostl. Loni se v tuzemsku prodalo 127 376 nových automobilů a přitom bylo dovezeno 140 889 ojetých vozů.

Ústupek Ministerstva Dopravy
Ministerstvo Dopravy přistoupilo k novelizaci z důvodů nařízení Evropské komise, podle které byly dosavadní podmínky dovozu v rozporu s volným pohybem zboží. Limit maximálního stáří dovážených vozidel chránil především životní prostředí a samotné zdraví obyvatel (novější vozy = vyšší bezpečnost). MDČR nakonec pod nátlakem EK ustoupila, jelikož ČR hrozily nemalé finanční sankce.

Zajímavostí jistě bude, že EK vyžaduje po Česku plnění jejich požadavků a Slovensku či Maďarsku dovoluje regulace dovozu ojetých vozidel.

TIP: Povinnosti dovozců automobilů v souvislosti s nakládáním s autovraky


Praxe od 1.7.2006
V zahraničí si vyberete ojetý vůz libovolného stáří. V dokladech musí mít uvedeno, že byl hromadně typově schválen a v ČR s ním před registrací zajedete na technickou prohlídku. Doklady vozidla musí být originální a platné.

Proti novelizaci se staví řada odborníků, institucí a také Sova - Sdružení na Ochranu Vlastníků Automobilů, které MDČR adresovalo tento dopis.

Reakce redakce:
Myslíme si, že český trh po uvolnění nebude v žádném případě zaplaven vraky z EU, jak tvrdí sdružení SOVA. Čeští řidiči jsou dobří počtáři a vědí, že dovoz horších aut se jim prostě nevyplatí. Zájem bude spíše o dovoz vozů s lehce nadprůměrným stářím současného vozovému parku v ČR, tzn. 8-12 letá vozidla, která jsou jistě kvalitnější než současné dosluhující vozy pamatující bývalý režim. Např. řada automobilů vyrobených před deseti lety patří svou kvalitou provedení k bezproblémovým a mohou novému majiteli sloužit ještě celou řadu let. Navíc poskytují cestujícím vyšší bezpečnost než stará embéčka. Prostě v otevřeném dovozu ojetých vozidel nevidíme problém, vozy by navíc měly být po technické stránce v pořádku (když jsou provozovány na území EU), což bude jedině pro nás přínosem. Sdružení SOVA se navíc vyjadřuje i za majitele osobních vozů, které s tímto dopisem nesouhlasí.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
nepřihlášen, 06.10.2011 02:01
To think, I was cnoufsed a minute ago.
nepřihlášen, 06.10.2011 04:32
This atrilce went ahead and made my day.
nepřihlášen, 08.10.2011 04:36
Knowledge wants to be free, just like these aritlces!
nepřihlášen, 08.10.2011 05:44
I bow down humbly in the presence of such graetness.
nepřihlášen, 08.10.2011 06:28
That's going to make tihngs a lot easier from here on out.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů