Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Prvních 16 tis. km s novou Mazdou6

Recenze uživatelů
Vojtěch Sedláček (27) - okres Břeclav | 06.11.2008
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Mazda 6 GH | foto: Vojtěch Sedláček
Když jsem se rozhodoval pro další auto, po představení nové Mazdy6 jsem měl jasno.
Značka:Mazda
Model:6
Typ:GH
Bližší označení:2,0 MZR - CD GTA
Karoserie:limuzína, sedan, hatchback, liftback
Obsah motoru:1998
Palivo:nafta
Rok výroby:2008
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:3000
Najeto km nyní:16000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:3 měsíce
Průměrná spotřeba:5,6
Předchozí vozidlo:Mazda 6 (1 generace)
Když jsem se rozhodoval jaké si pořídím další auto, tak po představení nové Mazdy 6 jsem měl relativně jasno. Jenže jsem nejdříve potřeboval prodat předchozí model mazdy 6 z roku 2003. Auto se mi ale prodalo relativně rychle a nějak jsem si nepořešil vlastně čím budu jezdit. U nového auta v naftě byla doba dodání cca 2 - 3 měsíce a v republice žádná předváděčka nebyla, tak jsem se musel zaměřit na německý trh, kde jich bylo už relativně dost.
Jelikož jsem nutně potřeboval auto, vzal jsem první, která byla k dispozici za rozumné peníze. Byla to verze Dynamic, u nás GTA (bi-xenonové světla, ESP), včetně parkovacích čidel. Výbava je dostatená, nic nechybí. Bál jsem se 18' kol, ale úplně zbytečně, vozidlo je komfortní a bez nějakých pazvuků od palubní desky.
Co se týká dílenského zpracování, to je na velice slušné úrovni. Jediné co mi vadí je chybějící odkládací prostor na 1,5 l PET lahev, ale to je asi tak vše. Polokožené sedačky mají velice dobrý tvar se slušnou boční oporou. Někomu může vadit podsvícení budíků - ve verzi GTA je použit Black Out, tedy podobně u Toyot - optitronové podsvícení. V noci svítí jako na pouti, ale samozřejmě se dá velice slušně regulovat (pokud to má řidič nastaveno na maximum, dominuje červená. Pokud osvětlení stáhne, dominuje modrá. Bílé ručičky jsou příjemné). Někteří redaktoři z časopisů či automobilových serverů si stěžovali na ovládání palubního počítače, přitom je to jen o zvyku a velice intuitivní. Systém CF-Net ovládá klimu, rádio a CD, je to velice dobře vymyšlené a rychle jsem si na to zvykl. Polohu za volantem jsem též našel rychle a k sedačkám fakt není co vytknout.
Co se týká samotné jízdy, tak auto je samozřejmě lepší než předchozí model. Stabilita je příkladná a to jak auto projíždí zatáčky je přímo fascinující. Je jasné, že BMW to není, ale na to že Mazda6 je auto střední třídy, jsou jízdní vlastnosti velmi dobré. Na dálnici se auto chová klidně (bohužel panelka tomu moc nepomáhá), neodskakuje a celkově je relativně tiché - o dost tišší, než předchozí model, který jsem měl.
Mé auto disponuje motorem 2,0 MZR-CD o výkonu 103 kW. Ten je relativně tichý, ikdyž když to srovnám s konkurencí tak venkovní hluk u HDi je o něco nižší,ale v interiéru vůbec neobtěžuje. Auto je vybevené bezpdržbovým filtrem pevných částic (úžasná ekologie, která zvyšuje spotřebu:-). Zatím mám průměrnou dlouhodobou spotřebu 5,7 l/100 km, což je dle mého názoru velice slušné. Převodovka je 6-ti stupňová a velice přesná. Zpřevodování je velice slušné (při 130km/h motor točí 2100 rpm/min). Ručička tachometru se zastavila nejdále na rychlosti 225 km/h (podle GPS 213 km/h) a motor točil 3800 rpm a ještě by byl schopný jít o něco dál.
Po více jak 16000 ujetých km je relativně brzo na nějaké závěry, které by se týkaly spolehlivosti. Vozidlo jsem zkrátka zvolil proto, že předchozí model byl nadmíru spolehlivým. Věřím, že i tento model mě nezklame a bude fungovat bez větších problémů. Jako alternativu jsem zkoušel Ford Mondeo, ale v této výbavě byla i cenovka někde jinde...
KladyZápory
řazení zatím žádné
řízení  
sedadla  
spotřeba  
  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.43
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Kylie, 07.11.2008 11:35
Děkuji, ale (bohužel) také nemohu jezdit kdy chci čím chci. Ale v těchto "kruzích" se pohybuji (spíše -ovala), takže tu a tam možnost něco zajímavého vyzkoušet mám.
PS: Trošku si to "šetřím", až vhodný čas příjde, možná to pro jakou "autíčkomobilku" jsem pracovala "vyzradím" ,-)
Pěkný den
Koloss, 07.11.2008 13:58
Však já jsem tu poznámku pochopil jako ironickou. DPF zachytí saze, ale zvýšená spotřeba zase znamená zvýšení produkce aromatických uhlovodíků.
Koloss, 07.11.2008 14:01
U dieslů to není jen CO2 jako u benzínu, ale taky tzv. aromatické uhlovodíky, které nejsou vidět, jako saze, ale zase jsou cítit a pokud vím, tak jsou taky rakovinotvorné.
Koloss, 07.11.2008 14:11
Tak pití z 1,5 PET lahve nepovažuju za problém a to přesto, že mám 193 cm a hlavu mám blíže stropu, než většina řidičů. Šíbr mám a pro napití jsem ho ještě neotevíral. Největší problém při tom pití není ani tak vlastní pití, jako hlavně otevírání té láhve a její hledání v interiéru. Pokud mám spolujezdce, tak si nechám láhev podat a otevřít a napiju se klidně i při 130 na dálnici, když jsem sám, nechám to na zastávku.
Kylie, 07.11.2008 15:46
Hodně najezdím a praxe mne naučila výhradně lahve s "pítkem" a jednou rukou odklopitelným uzávěrem si na cesty kupovat (uzávěry šroubovat, rádio ladit, telefonovat - ne ne ne)
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů