Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Projeli jsme Ferrari California

Testy
iHNED | 30.05.2011
další 4 fotky
foto: km77.com
Ferrari California má několik "nej". Ale zvláštních, která byste u supersportu zřejmě nehledali. Je nejlevnější a nejúspornější z celé stáje z Maranella. Nic to ale nemění na faktu, že chvíle strávené za jeho volantem ve vás zanechají hluboký zážitek. Zjistili jsme to během testu.

California se dostala na silnice už před dvěma lety a znamenala pro značku změny. Vůbec poprvé se zde například objevila pevná skládací střecha. Ta je schopna zmizet za hlavami cestujících během pouhých 14 sekund. Testovaný supersport byl navíc vyveden v půvabném dvoubarevném laku s vícevrstvým nanášením Rosso Fuoco. Černá střecha tak kontrastovala s tmavě červenou karoserií. Vůz rozvíjí tvary svého dávného předchůdce 250 California do moderní podoby. Má navíc stejnou schopnost, jako všechna ostatní Ferrari - strhává na sebe obrovskou pozornost.


Palubní desku zdobí dvoubarevná kůže. Výbava zahrnuje dvouzónovou klimatizaci i navigaci. Volant je nastaven tak, aby měl řidič v zorném poli jeho vrchní část, na které svítí diody oznamující nutnost řadit.
Stejně jako zevnějšek je i interiér pastvou pro oči. Sedadla umístěná nízko nad podlahou jsou potažena luxusní kůží. Jejich hlavové opěrky zdobí rudé logo se vzpínajícím se koníkem. Překvapivě jsou široce elektricky nastavitelná, takže pohodlí si tu udělá opravdu každý a zaujme typicky sportovní pozici za volantem. Ve výbavě nechybí navigace s dotykovým displejem, kvalitní audio ani dvouzónová klimatizace. Palubní deska je potažena dvoubarevnou kůží s kontrastním prošíváním.
California se snaží být i praktická. Můžete si koupit vůz buď v uspořádání 2+, kdy dostanete druhou řadu nouzových sedadel, nebo verzi pro dva, kdy místa nahradí lavice pro zavazadla. Do kufru se vejde 340 litrů nákladu se střechou nahoře a sedadla lze dokonce sklopit, když potřebujete převézt například lyže.


Na Californii je vidět inspirace původním modelem i moderním pojetím Ferrari.
Už nastartování prozrazuje, že jste ve výjimečném voze. Nestačí jen otočit klíčkem v zapalování, musíte přitom ještě stisknout velké rudé tlačítko na volantu. V tu chvíli zahřmí a vy už chcete nasazovat střechu, než si uvědomíte, že to byl motor. Vidlicový osmiválec uložený vpředu uprostřed je obdařený poprvé v historii značky přímým vstřikováním. Mluví za něj nejen 4,3 litry jeho objemu, ale i čtyři zvučně naladěné koncovky výfuku na bocích zadního nárazníku. Sedmistupňová dvouspojková převodovka nemá klasickou řadicí páku. Ovládá se pomocí tlačítek AUTO (automatický režim) a R (zpětný chod) na středovém panelu a páčkami pod volantem.
První testovací kilometry vedly Prahou a vyvolaly v nás podezření: Je tohle ještě vůbec supersport? California je totiž velmi komfortní. Podvozek filtroval nerovnosti na vozovce jako prémiový sedan. Automat řadil vysoko, a tak se motor mohl převalovat v nízkých otáčkách, kdy se blížil proklamované spotřebě 13,1 litru na 100 km. A na semaforech zhasl. Aktuální modelový ročník totiž dostal do výbavy systém start-stop. Funguje jako v běžném voze. Opětovný start motoru je rychlý a elektronika umí i odhadnout, kdy je motor vhodné vypnout a kdy ho raději nechat k dispozici řidiči běžící. Už i Ferarri je ekologické!

S přeškrtnutou cedulí Praha na okresce směřující ke Karlštejnu se ovšem naše "obavy" rozplynuly. Jakmile se California dostane do podobného teritoria, řidič musí udělat jedno: na volantu přepnout volič manettino do polohy SPORT. V tu chvíli ztuhne podvozek i řízení. Elektronická stabilizace se nastaví do módu, kdy je ochotna tolerovat řidiči větší "divočení". Převodovka se musí přepnout do manuálního režimu a Ferrari je připraveno.
To, co následuje poté, je těžké popsat slovy. Reálnému zážitku se totiž nic nevyrovná. Když sešlápnete plyn k podlaze, ručička na žlutém otáčkoměru vystřelí směrem k červenému poli. To na zadní kola pádí 460 koní, která doprovází neuvěřitelná symfonie atmosférického motoru. Červené diody na vrchu volantu upozorní na nutnost řadit. Stačí jen lehce stisknout pravé hořčíkové pádlo a převodovka nabídne druhý stupeň. Bleskově! I pod plným plynem ucítí člověk jen krátké škubnutí, které jej ještě "nakopne" vpřed. California takto dokáže zrychlit z klidu na 100 km/h za méně než 4 sekundy. Motor nepoleví nikdy. I podřazení je zážitek, obzvlášť s otevřenou střechou. To si drobné exploze vychutnáte do sytosti.
Jízda v Californii je hledáním psychologických limitů řidiče. Auto má totiž extrémně přesné řízení s krátkým převodem a neobyčejně silné karbon-keramické brzdy. Do zatáček se tak můžete řítit rychlostí, která neodpovídá předešlým zkušenostem s auty ani s fyzikálními zákony. Skvělí řidiči pak mohou pomocí manettina vypnout veškerou stabilizaci a vydat se vstříc zatáčkám bokem. Není to nic těžkého díky ideálnímu rozložení hmotnosti.
Ferrari California je autem s dvojí osobností. Umí být i komfortní a ekologické. Ale na svém ďábelském charakteru, kterým je značka s koněm ve znaku tak proslulá, rozhodně neztratilo ani kapku. Jízda s ním vám vyrazí dech.

Klady a zápory
+ strhující zvuk a síla motoru
+ rychlá převodovka
+ velmi přesné řízení
+ komfortní i sportovní podvozek + nízká spotřeba v běžném provozu
- takřka nečitelný rychloměr
- drahé příplatky

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Michal, 30.05.2011 12:55
Jo, 456 a 550 byly opravdu GT. Takhle dozadu jsem Ferrari ještě neštudoval každopádně supersport to není.
Tomi, 30.05.2011 13:05
co je pro Tebe supersport?
Petr S, 30.05.2011 14:15
Že by snad Audi A6 3.0 TDi?
Michal, 30.05.2011 19:05
California má převodovku a motor samozřejmě špičkovou, ale podvozek bude daleko měkčí než u ostatních Ferrari. Jeho zaměření zcela určitě není tak sportovní jako třeba u Italie.
koneckonců nejsem sám kdo si to myslí
http://autofun.blesk.cz/ferrari-california-v-praze-2240/
Michal, 30.05.2011 19:08
Vím co není supersport. Aston Martin. Maserati Granturismo. CL 65 AMG. Supersport má motor uprostřed a jezdit s ním po cestě je víceméně za trest. Tohle California určitě nesplňuje.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů