Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Proč zákazníci kupují ekologičtější automobily?

Naše téma
Blaháček Marek | 13.10.2013
foto: opel
Nedávný průzkum společnosti Arval ukázal, že především podniky nekupují nové ekologické vozy proto, aby méně poškozovaly životní prostředí, ale spíše kvůli vidině nižších celkových nákladů na vlastnictví automobilu a také různým daňovým úlevám.

O ekologickou stránku věci se podle výsledků výzkumu zajímá pouze necelá pětina podniků s více než stovkou zaměstnanců. Hledí především na celkové náklady na vlastnictví vozu (TCO), nižší spotřebu paliva a různá daňová zvýhodnění.

"Snaha o snižování provozních nákladů vozidel dnes znamená totéž, co úsilí být co nejšetrnější k životnímu prostředí. Jestliže chtějí motoristé ušetřit na nákladech za provoz jejich automobilů, měli by jezdit s co nejúspornějšími auty, " prohlásil Mike Waters, manažer společnosti Arval.
Kupování ekologických automobilů se snaží prosazovat také vláda se zákony upravujícími například výši silniční daně. Proto roste zájem o alternativní paliva, mezi něž se řadí zkapalněný ropný plyn označovaný jako LPG nebo stlačený zemní plyn označovaný jako CNG a také směs ethanolu a automobilového benzínu E85. Vozy poháněné některým z těchto paliv jsou osvobozeny od placení silniční daně. Pro firmy hrají také velkou roli peníze, které jim ekologické vozy mohou ušetřit na poplatcích za mýtné.

Automobilky udělaly během posledních několika let velký pokrok v účinnosti motorů. Jestliže v roce 2000 nová auta produkovala v průměru 181 g CO2 na kilometr, v roce 2012 už to bylo jen 133.1 g/km, což představuje snížení o 26,5 %. Podíl vozidel s nízkými emisemi rychle roste, přes polovinu (55,4 %) nových automobilů prodávaných v roce 2012 nezatěžovalo ovzduší více než 130 g CO2 na ujetý kilometr.

"Je jasné, že za zlepšováním efektivity vozů stojí zejména různé předpisy a nařízení vlády. Výrobci ale zareagovali velmi dobře a zákazníci si tak nyní mohou kupovat úspornější a šetrnější automobily, aniž by museli dělat nějaké kompromisy v kvalitě nebo výkonu," uzavřel Waters.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 14.10.2013 10:15
Obecně si myslím, že článek je silně zavádějící.
1.) mezi nízkou spotřebu a ekologičnost velmi dlouho nešlo dát paušální rovnítko pokud porovnáváme oba druhy pohonů. Kalifornské emisní normy jsou známy jako jedny z nejpřísnějších a teprve až u Eura 6 lze přihlásit naftové osobní auto, tak si udělejte sami představu, jak to doteď bylo s ekologičností obou pohonů.
2.) ekologie je v drtivé většině podružný efekt (prvotní jsou nízké náklady)
3.) porovnávat a omezovat emise CO2 ve vztahu k ekologii považuji za faux pass. Hodnoty jsou většinou výpočtové nebo laboratorní, ale reálná spotřeba se významně nemění. Běžná hodnota průměrné spotřeby pro benzínový 2-litr ve střední třídě na přelomu tisíciletí byla 7,5-8 ltr/100 km. Článek naznačuje, že došlo ke čtvrtinovému poklesu spotřeby, což by znamenalo, že dnešní spotřeba výše popsaného auta bude 6 litrů. A reálně je?
4.) častá obměna aut je také v rozporu s ekologickým myšlením - nižší spotřeba nevyváží materiálové a energetické nároky při výrobě nového stroje

A bohužel poslední věta nepatí. Je třeba dělat kompromisy jak ve výkonu, tak v kvalitě.
Paul, 14.10.2013 12:33
Další štěk podpory prodeje evropského autoprůmyslu. Ve firmách, které musí živit sebe , lidi v ní pracující a stát, podle mně nejsou tak naivní lidé, aby si mysleli, že papírová spotřeba je nejdůležitější. Naopak, myslí i na servisní náklady, pokles hodnoty, pojištění... Jinak by se např. rozvážkové vozy asi nedržely do úplného rozpadu.Jen kolik sev ušetří na havarijku a poklesu hodnoty. Servisní náklady jsou sice vyšší než u zánovního, ale pokud to nepřevýší určitou mez, nevyplatí se kupovat nové.
finding, 15.10.2013 09:25
celá tahle pomatená ekologie už mě fakt se... co je ekologického na tom, že auto má tabulkově nižší spotřebu? realita není tabulka! pokud koupím auto které mi žralo 10 když jsem jel rychle a 8 když pomalu tak ok, ale když mám auto co žere 6 když jedu pomalu a 15 když jedu rychle a díky konstrukci motor jde na vidle po 200tkm a za tu dobu vyměním X dílů ? nemluvě o elektromobilech které díky bateriím ničí obrovské plochy životního prostředí!!! (výroba energie a těžba kovů do baterií) víte že na jeden přiblbý ekologický vůz připadá cca 1,5 km2 měsíční krajiny? to není žádná ekologie! nebo filtry pevných částic! zvyšují spotřebu a kam myslíte že jde ten bordel když se čistí chemicky? pomatená doba, celá ekologie je dnes už jen marketingovej podvod! podíl aut na znečištění je stejně cca jen 2% z celku, nejvyšší znečištění působí v dopravě dopravní lodě kterým se nekontrolují emise a celkově bohužel hovězí dobytek (produkce skleníkových plynů) takže ekologové at táhnou do řiti je to celé postavené na hlavu...geniální příklad je fabia 1,4TSI sociální vozidlo pro lidi kteří se chtějí levně dopravit a levně servisovat.....kolik stojí oprava přeplnování a rozvodů? kde je doba kdy bez dalšího stará pitomá primitivní 1,4ka ujela půl milionu...
Fanda, 15.10.2013 20:53


Tak to už se o ekologii nebojím.Stav hovězího skotu u nás ůdajně poklesl o 50 %.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů