Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Proč se (ne)zbavit podvodného softwaru?

Aktuality
Blaháček Marek | 29.11.2015
Tuzemští majitelé dieselových vozidel, které falšovaly emise, se bojí plánovaného servisního zásahu. Už teď vymýšlejí, jak si původní software nechají vrátit do vozu zpět.

Jak vyzrát na povinné svolávací akce naftových aut, které čekají 150 tisíc tuzemských vozidel už na jaře 2016? Češi na to přišli. Nechají si sice u dealera nahrát opravený software, jenže ten může snížit výkon motoru a nebo i zvýšit spotřebu (automobilka VW slibuje, že změnu řidič nepozná). Proto už někteří vymýšlejí způsoby, jak nahrát po zásahu servisu původní podvodný software zpátky. Podle některých úpravců je takový zásah jednoduchý a bude trvat cca dvě hodiny - zkrátka se nahraje zpět tovární nastavení.

Jenže tohle se nebude líbit Ministerstvu dopravy, které servisní prohlídky dotčených vozidel nařídilo. Zástupci ministerstva upozorňují, že vozidlo s opětovně nahraným původním softwarem bude nezpůsobilé pro jízdu na tuzemských komunikacích. Jaká rizika vlastně po úpravě softwaru hrozí? Podle některých odborníků může časem docházet k zvýšenému zanášení sání i ventilů pro zpětné vedení spalin. Zkrátka motor se bude ucpávat sazemi a postupně ztratí výkon - zvláště u vozidel řidičů, kteří jezdí defenzivně nebo často krátké trasy se studeným motorem.

A jaký je váš názor na plánovanou povinnou svolávací akci?

Hodnocení článku
3.7 z 5 (74%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
ivan2, 29.11.2015 20:26
Vůně konvalinek to zrovna nevim, to bych se necítil pomalu jako sjetej po třeba 5 hodinové jízdě po dálnici. Jasně, kouř z kmínů je často sajrajt, ale něco se v tom aspoň dělá - podpora výměn kotlů atd., jestli dost nebo málo nevim, hodně záleží i na lidech kdo čim topí a tak. Každopádně se podle mě podceňuje to, jak moc dýcháme splodiny z aut. Když vezmete kolik času člověk ztráví chozením po ulici (do školy, do práce) a cestovánim v autě.. Myslim že osobáky by měly jezdit na benzín a LPG/CNG, když mají evidentně čistší emise. Možná bysme se divili, jak by to ovzduší ve městech prospělo. Jenže produkce CO2 by v evropě z dopravy stoupla o 1% a to je podle našich zákonodárců zřejmě poloviční apokalypsa. Jak říkal David V, to tu radši vychcípáme.
Petr S, 29.11.2015 20:54


Ve velkoměstech je spíš problém exhalace z aut. Stačí chvíli stát u přechodu pro chodce např. Žitná-magistrála v Praze a je jasné, že ten smrad tam určitě není z kotlů
brin, 29.11.2015 21:07
Dle průzkumů i v Praze se zjistilo, že doprava má menší vliv, než právě ty zmiňované kotle. Ano, lokálně u exponované silnice to bude samozřejmě asi horší vlivem dopravy, ale tomu se lze selektivně vyhnout. V celkovém pohledu jsou kotle mnohem horší.
ivan2, 30.11.2015 08:59
Průzkumy jsou děvka prodejná.. víme. Mě třeba se čoud z komínů prakticky netýká, protože máme to štěstí, že nebydlíme v zapadlé vsi někde v dolíku a kolem nás se topí hlavně plynem. Jenže každý jakmile vjede na silnici, v zimě v létě, tak dýchá exhalace z aut a trochu mě děsí, že vlastně nikdo pořádně neví, co to s organismem dělá dlouhodobě.
David V, 30.11.2015 09:15


To je pravda. Já jsem alergický na naftová auta jedoucí přede mnou. Pokud to jen trochu jde, tak předjíždím, a to i v případě, že jedeme +/- stejně. Já to prostě nechci čuchat.
Bydlím ve městě, o topení v zimě nevím, máme čistší vzduch než na dědině, ale kazí to ta smradlavá auta. Projít se po ulici je k zalknutí, ale hlavně, že každý ušetří 60 hal/km. Nejhorší jsou dle mých pozorování právě motory koncernu a TDCI (i starší i nové od PSA). Co mi utkvělo: jednou jsem jel za nějakou AR s motorem JTD a ta nesmrděla.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů