Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pro lepší auta jeďte do ciziny. V Česku jsou drahá

Aktuality
TZS | 16.05.2007
Podle EK stojí stejné zboží různě podle toho, kolik je kdo ochoten zaplatit. A protože Češi mají např. pro škodovku slabost, platí víc.
Všechny dveře nové modré oktávky se zabouchnou, děti se uvelebí na zadních sedadlech a projížďka podhůřím Bavorského lesa může začít. Čtyřicátník Dieter Hermann, důležitější ze dvou prodavačů ve škodováckém Autohausu za městem Deggendorf, právě poslal zákazníky na zkušební jízdu. Smějí ujet až 80 kilometrů. Pak se rozhodne, jestli Dieter bude mít pro dnešek vyděláno, nebo ne.
Zkušební oktávka má velká hliníková kola, metalízu a plnou výbavu - tak jak to mají němečtí zákazníci rádi. "Němci chtějí auto koupit levně, ale musí být dobře vybavené," říká Hermann, když si krátí čekání na zákazníky přemýšlením o pozoruhodném jevu posledních let: proč v bohatším Německu vycházejí škodovky laciněji než v Česku, kde se vyrábějí.
Lepší motor , víc airbagů , klimatizace, navigace nebo skvělé rádio bývají v Německu standardem, za který se v Česku platí jako za luxus. "Když je auto holé, tak vychází levněji v Česku. Ale dobře vybavené modely je výhodnější koupit tady," říká Hermann.
Je to podobné, jako když jdete v Deggendorfu kupovat jídlo. V prodejně Aldi u břehu Dunaje sice prodávají šunku o trochu dráž než v Česku (1 euro za 100 gramů), ale chutná mnohem líp než ta z Albertu. V tuzemsku by byla k mání leda jako delikatesa za extra příplatek, v Německu je to standard.

TIP: Dovoz ze zámoří: Některá americká auta zlevnila o miliony

Česku se vyhněte, radí unie
Když úředníci Evropské komise na přelomu roku dělali každoroční srovnání cen aut po Evropě, vyšla jim Česká republika jako jedna z nejdražších zemí v unii. Z 87 modelů, k nimž si nechali od automobilek poslat oficiální ceník, jim ve 24 případech vyšly české ceny jako nejvyšší. A to i u populárních vozů jako nová octavia , Ford Mondeo nebo Audi A6. Srovnávaly se ceny bez DPH, která je po Evropě různě vysoká a při dovozu auta z ciziny vás nemusí zajímat: DPH z nového auta se neplatí v zemi původu, ale až doma. Pro Čechy je tedy vždy stejná ve výši 19 procent, ať je auto přivezené odkudkoli. U ojetin se platí DPH naopak v zemi původu. Úředníci se také snažili v tabulkách zohlednit, že se výbava aut může v různých zemích lišit, a cenu podle toho upravili.
Lidé ze Škody Auto míní, že právě kvůli těmto úpravám vypadají rozdíly větší, než ve skutečnosti jsou. Dalším faktorem podle mluvčího Škody Jaroslava Černého je, že koruna hodně posílila, a částky v ceníku se podle toho neupravovaly. Hlavní příčina, jak naznačuje ve svém hodnocení i Evropská komise, je ovšem v tom, že stejné zboží stojí v Evropě různě podle toho, kolik je kdo ochoten zaplatit. A protože Češi mají pro škodovku slabost, platí víc. "Cenová politika je všude různá," říká mluvčí Škody. "A je pravda, že základní výbava auta pro německý trh je jiná než v Česku," dodává.
Do škodováckého Autohausu u Deggendorfu je to z českých hranic necelá hodina, ale Hermann české zákazníky viděl na vlastní oči jen párkrát - a to prý jen sondovali ceny, nic nekoupili. Rozdíly v cenách jsou, ale nijak drastické. Nejlepší auto , jaké má Hermann "na place", je Octavia Scout v plné výbavě za 30 tisíc eur. V Česku vychází podle ceníku nejméně o 30 tisíc korun dráž. U konkurence přímo v Deggendorfu vypadají rozdíly na první pohled ještě zajímavěji. Před prodejnou BMW stojí hned tři vozy X3, které jsou v akci v plné výbavě za necelých 40 tisíc eur. Zhruba tolik stojí v Česku podle oficiálního ceníku stejné auto , ale se základní výbavou. Přes ulici se prodává terénní Volvo XC 90 od 42 680 eur, v tuzemsku začíná o 150 tisíc korun výš. Neobstojí ani argument, že v Česku se dá smlouvat, protože to lze v Německu taky.

Tři tisíce přivezených aut
Ze statistik svazu dovozců aut vyplývá, že loni se do České republiky přivezlo 3244 nových vozů, které chyběly oficiálním importérům v jejich výkazech. Takže si je lidé přivezli buď sami, anebo přes menší, individuální dovozce, kteří jsou z cenových rozdílů živi.
Z ciziny se zpět do Česka dovezlo 745 škodovek. Lepší ceny v Německu jsou podle dovozců dány větší kupní silou a větším trhem, což platí hlavně u dražších vozů.
"Rozhodují absolutní objemy prodejů," uvádí šéf firmy Automodul Ladislav Janda, který nabízí nová dovezená auta se slevami přesahujícími i sto tisíc korun. U drahého terénního mercedesu za dva miliony inzeruje proti "běžné ceně" slevu 450 tisíc korun.
U těchto aut nemají dealeři v Česku podle něho důvod, aby se prali a navzájem vysilovali. "Náš trh nepatří mezi nejvýznamnější v prodeji nových vozů. Navíc je ze tří čtvrtin tvořen miniautomobily, malými rodinnými vozy a vozy nižší střední třídy," doplňuje Ladislav Janda.
Proto prý nemá cenu podporovat prodej snižováním cen. Ani to by nevedlo k zásadnímu nárůstu prodejů. Jen by se zostřil konkurenční boj mezi značkami a docházelo by k občasné migraci zákazníků podle aktuální nabídky.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 16.05.2007 12:40
Ale hlavně se to vyplati u ojetych, jelikoz treba v Německu je stačeni tachometru TRESTNY ČIN, u nas národní sport....
mufik.martin, 16.05.2007 17:46
Nejen ze v Nemecku je staceni trestny cin, a tka to vetsinou staci az dovozce, ale pokud si auto vyberete sami tak se da opravdunarazit napekne kousky. Dalsi argument: auto chrasti, ale dokud jezdi, tak ho cech do servisu moc casto nedava. V nemecku se chovaji mnohem lepe k autum. nehlede na kvalitu servisu, v CR vam vymeni polovinu auta, protoze nevi, kde je problem, banalni veci meni hodiny a pak si to uctuji, to v Nemecku taky nexistuje a tak se lidi neboji jezdit do kvalitnich servisu. A nemluvne o kvalite silnic, ktera ma take velky vliv na opotrebeni podvozku a na rozvrzani interieru,
Vepř, 16.05.2007 21:21
Ojetý auta prodávají v Německu TURCI. A ti taky moc dobře vědí, jak je údaj na tachometru důležitej. Takže stáčení tachometru se už děje i tam. Další KM se tomu uberou doma a 10 let stará kára s 80 000 na tachecu je na světě. A pak už jen slyšíte " Tohle auto měl starší pán co stím jezdil jen jednou za tejden na chatu.....bla bla bla. Neříkám, že je to pravidlo, ale ojedinělý jev to taky není.
anonym, 04.06.2007 16:20
mufik.martin

ty asi děláš v servise že víš hodně o tom jak se má najít závada viď??a nebo seš při nejmenším ze stodeseti procent němec..

Tim jsem se nechtěl zastávat čechů ani jít proti němcům..Ale na SRAČKY
anonym, 04.06.2007 16:21
MÁM ALERGIGI !!!! Aby to bylo úplný...zdar
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů