Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Přichází nová generace pneumatik

Naše téma
Blaháček Marek | 11.03.2014
foto: Bridgestone
Společnost Bridgestone představila generaci pneumatik bez vzduchu.

Podle výrobce mají pláště nové generace srovnatelné parametry jako dosud používané pneumatiky plněné vzduchem. Už se ale nebudeme muset obávat defektu.

Prasknutí pneumatiky za jízdy je velmi nebezpečné, i pokud za volantem sedí zkušený řidič. Při následné výměně kola potom riskuje, že ho srazí některý z okolo projíždějících automobilů.

S „bezvzduchovými“ pneumatikami také odpadne nutnost vozit ve voze rezervní kolo či sadu na nouzovou opravu pneumatiky.
Nová generace plášťů by měla nabídnout také lepší komfort cestování v porovnání s pneumatikami run-flat. Ty sice částečně řeší problematiku defektu, kdy lze po úniku vzduchu omezenou rychlostí pokračovat v jízdě, mají ale velmi tuhé bočnice. Jízda na nich je nepohodlná, zejména na nekvalitních silnicích.

Nová generace pneumatik má mít nižší valivý odpor, což může přinést úsporu paliva, a také vysokou odolnost kola jako celku. Při projetí hlubokého výmolu často bývá kromě pneumatiky poškozen i ráfek. Ten se v drtivé většině případů nedá opravit a jedinou možností je jeho výměna. Termoplastické paprsky kola nové generace mají zajistit vyšší odolnost vůči poškození. V neposlední řadě nebude nutné pravidelně kontrolovat tlak huštění, což mnoho motoristů zanedbává.

Bridgestone plánuje nasazení nových pneumatik na sériových vozech v roce 2017, záleží, jaké výsledky ukáže jejich testování. Masivní rozšíření bude následně záviset především na ceně.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů