Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Přestavby vozidel: Jak na optický tuning? (1. díl)

Naše téma
František Mašek | 26.11.2015
foto: tipcars
Tuning je především zábava. A když něco člověk tvoří ve volném čase, mělo by to trochu vypadat. V prvním díle našeho seriálu se podíváme na optický tuning automobilů.

Optický tuning znamená jinými slovy úpravy karoserie, tedy spoilery, vytažené blatníky, zpětná zrcátka, kola a pneumatiky, lak a taky interiér.
A začnu hned tím nejdůležitějším. V současnosti je na trhu nepřeberné množství výrobků, které stačí koupit jeden den na internetu a druhý den je máte u sebe doma. Vše je ale o vkusu, takže se nesnažte vaše auto překombinovat, vybírejte si díly navržené přímo na váš model vozu a nezapomeňte, že veškeré díly na karoserii podléhají aerodynamice vozu. A než doplněk či tuningovou sadu zakoupíte, zvažte, zda bude zboží vypadat na vašem autě stejně dobře, jako na propagačních fotografiích. S instalací konkrétního doplňku často souvisí i další nutné úpravy, jejichž technickou náročnost i výsledný efekt je dobré zvážit. A na závěr ještě jedno doporučení – doplňky by měly mít atest a jejich užívání by vás nijak nemělo ohrozit na bezpečnosti (viz. zatmavené fólie, atd…).

Jak tvrdí známý reklamní slogan jednoho z prodejců, „kola dělají auto“. Litá kola alias elektrony dokážou vaše auto vskutku proměnit. Jaké jsou ale jejich další výhody? Jde zejména o úsporu hmotnosti, která s sebou přináší i pokles hodnot setrvačných sil, což pozitivně ovlivní akceleraci i brždění. A pokud si v rámci zákona pohrajete i s profilovým číslem a šířkou, zvýšíte tím styčnou plochu mezi pneumatikou a vozovkou. To posouvá hranici smyku při průjezdu zatáčkou a snižuje prokluz při akceleraci. Jenže když zaprší, zvyšuje se riziko aquaplaningu a při časté jízdě v ostrých zatáčkách se vám bude na opravdu širokých zadních pneumatikách ztrácet vzorek více, než se vám bude líbit. Nízké profilové číslo pneumatik také citelně zhorší tlumící vlastnosti, je tedy třeba v závislosti na tvrdosti tlumičů zvolit vhodný kompromis. Širší pneumatiky mají také tendenci tahat za volant ve vyjetých kolejích na silnici, což může být při delších cestách otravné. Věřím ale, že i přes některé nevýhody se nakonec pro nové elektrony přeci jen rozhodnete. Jak ale vybrat jejich správný rozměr? Kromě standardního značení šířky ráfku v palcích, jeho průměru a typu patice vás budou zajímat ještě tři zkratky. První z nich je ET – tedy zális udávaný v milimetrech, který určuje, jak hluboko bude kolo usazeno v podbězích. Pokud bude hodnota ET příliš vysoká, může pak kolo drhnout o tlumič nebo rameno nápravy. Malý zális pak vysune disk více ven z blatníku. Velikost zálisu lze ale poměrně jednoduše snižovat podložkami, naopak je to složitější a bude nutný zásah do disku. Druhou zkratkou je PCD, která značí průměr a počet upevňovacích šroubů. CB pak znamená průměr centrovací díry v mm.

Co se výběru pneumatik týče, jejich označení jsme se již na tipcars věnovali. Pamatujte, že rozměr pneumatiky by měl odpovídat rozměru disku. Pokud jste koupili větší disk, musíte snížit profil pneumatiky, protože rozhoduje celková hodnota vnějšího průměru pneumatiky.
Další oblíbenou kratochvílí tunerů je rozšiřování blatníků. Proč to dělají? Buď používají širší (větší) kola, nebo se rozhodli namontovat kratší sportovní pružiny. Jak ale blatník roztáhnout co nejjednodušší cestou? Pro menší změny lze použít speciální vytahovací lis. Pro větší změny je třeba použít technologii navaření nového lemu požadovaných rozměrů, což s sebou nese nutnost přelakování. A nebo si můžete koupit rovnou celý blatník od specializované firmy. Jde však o poměrně nákladnou záležitost.

Od blatníků přejděme ke spoilerům. Pro mnohé jsou tou nejdůležitější estetickou úpravou. Je však třeba se při výběru držet několika zásad. Jde zejména o jejich opravitelnost při dílčím nebo úplném poškození. Měl by tedy být z materiálu, který toto zajišťuje, popř. pak sehnatelný běžně u větších prodejců těchto dílů. Dalším kritériem nutným ke zvážení je velikost křídla, které bude mít samozřejmě nějaký ten čelní odpor, který bude ubírat na výkonu. Spoilery zlepšují u závodních speciálů jízdní vlastnosti. U běžných vozů se při jejich použití přítlačná síla také zvětšuje, i když samozřejmě méně. Přesto se může stát, že mega křídlo bude při vyšších rychlostech neúměrně zatěžovat zadní nápravu. Čelní spoiler by měl splňovat funkčnost, tedy usměrňovat proudění vzduchu a pomáhat chladit brzdy. Každopádně vhodně zvolený tvar v kombinaci s designem dokáže proměnit každý automobil. Nízký spoiler (lízátko) bude sice vypadat efektně, ale jen do příjezdu k prvnímu obrubníku.

Světla – asi každý zná hojně používaná mračítka, možností úpravy světlometů je ale mnohem více. Zadní světla se často podrobují nástřiku určitého barevného odstínu speciální barvou. U předních světlometů lze nahradit klasickou žárovku xenonovou výbojkou s lepší svítivostí i efektnějším vzhledem. Finanční a technická náročnost takovéto změny je však poměrně vysoká.

Lak – každý tuner by měl znát kód barvy na svém autě, ať už pro případné další opravy karoserie, či lakování doplňků. Pokud je auto po více majitelích, je dobré znát i výrobce barvy, případně mít informaci, který lakýrník dělal na voze poslední lakování (pokud se nejedná o originální lak).

Interiér – úpravy interiérů vozidel lze obecně rozdělit do více skupin, jednou z nich jsou doplňky, které se týkají ovládání vozu. Kupříkladu takový sportovní volant, který bývá menšího průměru pro lepší ovladatelnost vozu, avšak příliš malý průměr zhoršuje manévrovatelnost při parkování.

Častým cílem úprav je i řadící páka – taktéž se zkracuje pro rychlejší přeřazování rychlostních stupňů, klidně i za pomoci vodící kulisy. Sportovní sedačky zase díky výraznějšímu bočnímu vedení podrží tělo v zatáčkách, kupříkladu hezká anatomická sedadla vypadají v interiéru opravdu efektně. Pak je tu řada doplňků, které mají hlavně estetickou funkci. Jde například o zatmavení skel buď pokovením, nebo častěji fólií. Ta může být také reflexní a bude v tom případě chránit interiér vozu před přehříváním. A nedílnou součástí úprav vozidel je také kvalitní audiosouprava, její součástí jsou zesilovače, reproduktory, subwoofery, atd…

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů