Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Přehled velkých MPV do 200 tis. Kč.

Poradna
Jaromír Herna | 23.04.2010
dalších 38 fotek
foto: Tipcars.com

Dotaz

Dobrý den,
chceme si s manželkou a dvěma dětmi pořídit nějaké starší MPV. Rozhodujeme se mezi Peugeot 807, Citroen C8, VW Sharan, Seat Alhamra. Rok výroby 2002-2004, palivo diesel. Obracím se na Vás s prosbou o radu, který z těchto vozů je tak co se týče do kvality a spolehlivosti nejlepší.
Chci, aby tento vůz měl dostatečný výkon, ale celkem i příznivou spotřebu. Cena vozu tak v rozmezí 150 000Kč až max.200 000Kč. Prosím o pomoc při výběru a radu nebo i nějaký tip.

Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
S pozdravem Šauer P. Brno.


Odpověď

Dnes se podíváme na širší soupis velkých MPV, které je možno pořídit do 200 tis. Kč a zkusíme porovnat jejich vlastnosti.
V naší poradně se schází poměrně velké množství dotazů na rodinné automobily, jejich porovnání v různých skupinách, žádosti o vypsání výhod i nedostatků různých modelů z této kategorie, výběr vhodné motorizace atd. Proto si dovolím na zmíněný dotaz odpovědět trochu více ze široka a alespoň částečně tak podat informace všem, kteří o nákupu velkého MPV v podobné cenové hladině uvažují. O mnohých z nich zde bylo již hodně napsáno a tak při prohlédnutí archivu poradny či recenzí naleznete plno užitečných informací. Stejně tak se chci vyhnout úvahám, zdali místo velkého MPV, které obecně vyžaduje dražší údržbu a má celkově vyšší náklady na provoz, není lepší zvolit méně náročné a většinou spolehlivější kompaktní MPV, nebo kombi střední třídy.
Jaké možnosti výběru má tedy někdo kdo skutečně potřebuje nebo z nějakého důvodu chce velké MPV? V cenové hladině 150 – 200 tis. Kč je to široké spektrum automobilů ročníků 2002-2004 (výjimečně 2005) s přibližně 150-180 tis. km na tachometru. Tím nechci říct, že nelze nalézt automobily s menším nájezdem (třeba i pod 100tis. km), ale potom doporučuji obezřetnost při ověřování takového údaje. A jaké konkrétní automobily jsou za daných podmínek v nabídce?

Nejhojněji jsou na našem trhu zastoupeny zástupci druhé generace takzvaného „Eurovanu“, tedy vozů vzešlých ze spolupráce koncernů Fiat a PSA. Jedná se o automobily Peugeot 807, Citroen C8, Fiat Ulysse a Lancia Phedra, které byly uvedeny na trh v roce 2002 a dodnes se prodávají. Vznětové jednotky používané v těchto vozech pocházejí z koncernu PSA a právě větší z nich 2,2 HDi ve výkonové variantě 94 kW lze pro tyto vozy doporučit. Vyznačuje se skvělou kulturou chodu, slušným zátahem z nízkých otáček a celkem příznivou spotřebou. Tento motor dokáže rozhýbat 1780 kg těžký automobil na 100 km/h za 13,6s a udělit mu maximální rychlost přes 180 km/h. Celková délka 473cm a šířka 185 cm nabízí slušný vnitřní prostor až pro osm cestujících a při obsazení pouze dvěma pasažéry je objem pro náklad téměř 3000 l.

K dalším velmi často zvažovaným velkým MPV patří trojčata Seat Alhambra, VW Sharan a Ford Galaxy. Používané vznětové jednotky pocházejí od koncernu VW a jedná se o známé 1,9 TDI v různých výkonových verzích se všemi jejich známými pozitivy i negativy. Variantu s 96 kW do 200tis. Kč budete těžko hledat (ještě silnější 110 kW verze byla nabízena až od roku 2005), takže nejčastěji narazíte na variantu s 85 kW, která má díky nižší pohotovostní hmotnosti o cca 80kg podobné dynamické parametry jako výše zmíněný 2,2 HDi, ale kulturou chodu a svým projevem se mu nemůže rovnat. Naproti tomu si bude žádat o něco málo méně paliva. Tyto vozy byly představeny již v roce 1995 a po pěti letech výrazně modernizovány. Galaxy má již čtyři roky svého nástupce, Sharan a Alhambra budou vystřídány v brzké době. Kvůli o něco menším vnějším rozměrům (9 cm na délku a 4 cm na šířku) je vnitřní prostor o něco skromnější. Nabízeno je maximálně 7 sedaček a při obsazení pouze dvou míst je nákladový prostor 2600 l. Výhodou je naopak možnost pohonu všech kol, šestistupňová manuální a pětistupňová automatická převodovka. Eurovan dostal šestikvalt pro 2,2 HDi až v roce 2004 a používaný čtyřstupňový automat nepracuje příliš přesvědčivě. Tyto vozy trápí většinou nedostatky v dílenském zpracování vnitřního prostoru, vytlučené kulové čepy řízení, skřípání brzd a problémy s jejich účinností (podobným problémům se nevyhnete u většiny evropských vanů), rachotící výfuk a poruchy klimatizace. U francouzsko-italských vozů jsou navíc časté problémy s elektroinstalací.

Zapomenout nesmíme ani na automobil, který stál u zrodu této kategorie-Renault Espace. V našem případě jde již o jeho čtvrtou generaci nabízenou od podzimu 2002. Volbě správné motorizace i výčtu celkových nedostatků jsem se věnoval v listopadovém článku „Jaký je ojetý Renault Espace IV?“ V rychlosti bych tedy jen připomenul, že po dynamické stránce lákavému 3,0 dCi je z důvodu špatné spolehlivosti lepší se vyhnout a výjimečně pro tuto kategorii by nebyl naopak špatnou volbou zážehový přeplňovaný dvoulitr se 120 kW. Výhodou tohoto vanu je možnost volby dvojí velikosti karoserie, přičemž delší verze Grand Espace s délkou 486 cm nabízí i při obsazení sedmi cestujícími slušný zavazadlový prostor 456 l a skvělých 3050 l pokud pojedou pouze dva pasažéři. Renault Espace v čele a zároveň v těsném závěsu s Eurovany ostatní velká MPV z daných let dost výrazně překonává v oblasti pasívní bezpečnosti. Ikdyž plno lidí, z málo pochopitelných důvodů, nedává tomuto faktoru příliš velkou váhu, doporučuji tento fakt ve svém výběru zohlednit.

Dalším kdo stál u zrodu této kategorie je americký Chrysler Voyager. V dané cenové hladině naleznete jeho čtvrtou generaci nabízenou v letech 2001-2008 a modernizovanou 2004. Vznětová jednotka 2,5 CRD (104 kW) trpí některými typickými závadami prvních Common Railů a zároveň vyžaduje celkem drahou údržbu, takže z hlediska spolehlivosti je pro tento vůz lepší volbou zážehový 3,3 V6 (128 kW), který je velmi odolný a vcelku spolehlivý a jeho ventilové rozvody jsou poháněny řetězem. Na daný výkon, velikost a hmotnost vozu není spotřeba něco málo přes 12 l/100km přehnaná, pro někoho však již zřejmě těžko akceptovatelná. Výhodou tohoto vozu jsou vskutku královské rozměry verze Grand Voyager (délka – 509cm, šířka – 200cm), takže vnitřní prostor při obsazení pouze řidičem a jedním spolujezdcem je neuvěřitelných 4130 l. Další výhodou této varianty (3,3 V6 – Grand) je možnost volby pohonu všech kol, používá ovšem pouze čtyřstupňový automat.

K méně známým zástupcům této třídy patří Hyundai Trajet používající vznětovou jednotku 2,0 CRDi (83 kW) známou například z modelu Santa Fe. 1880 kg těžkému vozu nabídne zrychlení z 0-100 km/h za 14,2 s a maximální rychlost 170 km/h při spotřebě srovnatelné s výše zmíněnou konkurencí, avšak tento motor provázely problémy se vstřikovači a zadírajícím se čerpadlem a jeho vylepšená a odolnější verze s 92 kW se bohužel pro Trajet nenabízela.
Dalším zástupcem korejské produkce v této kategorii je Kia Carnival. Ikdyž můžeme o vypovídací hodnotě různých statistik dlouho diskutovat, „předplacené“ poslední místo tohoto vozu v TUV reportech již několik let a dvojnásobné procento závad oproti evropským vanům je jistě alarmující a v podstatě tento vůz nedokáže nabídnout jediné pozitivum v porovnání se všemi ostatními a to ani znatelně nižší cenu. Jeho motor 2,9 CRDi má sice zdánlivě slušný výkon 106 kW, ale s automobilem s pohotovostní hmotností 2220 kg má víc než dost práce a tak jeho dynamické parametry (zrychlení na 100km/h za 15,2s a maximální rychlost 174 km/h) nejsou nijak oslnivé a k tomu všemu si bude oproti konkurenci nárokovat o 1-1,5 l /100km paliva navíc.

Bohužel velmi málo jsou na našem trhu zastoupena japonská MPV a nabídku jednotlivých japonských značek lze počítat na prstech. Mitsubishi Grandis nabízené od roku 2004 svojí cenou daný limit výrazně přesahuje a jeho předchůdce Mitsubushi Space Wagon již nedokáže zmíněným vozům konkurovat. Zajímavý snad může být pro někoho, kdo hledá v jiné cenové hladině do 100 tis. Kč a starší ročníky. Toyota Previa nabízená od roku 2000 a v roce 2003 modernizována přináší do této třídy slušnou spolehlivost, ale kromě omezené nabídky za danou cenu seženete většinou přibližně o 2-3 roky starší exempláře. Používaný vznětový motor 2,0 D-4D (85 kW) není vysloveně horší, než jaké nabízí konkurence, ale u Toyoty jsme většinou zvyklí na vyšší spolehlivost a menší servisní náročnost jakou nabízí například novější 93 kW verze v Previi ovšem nepoužitá. Téměř shodně bychom se mohli vyjádřit o voze Toyota Avensis Verso, která navíc svými rozměry (465x176x168cm) stojí na spodní hraně dané třídy.

Posledním zástupcem v našem výčtu je Mazda MPV, která byla uvedena v roce 1999 a v roce 2002 modernizována. Nejdůležitější novinkou v tomto roce byl povedený vznětový agregát 2.0 MZR-CD (100 kW) používaný rovněž v Mazdě 6. Tomuto motoru není téměř co vytknout a samotná Mazda MPV by mohla být dobrým favoritem pro nákup požadovaného vozu i přesto, že nabídkou vnitřního prostoru maličko zaostává. Stejně jako obě zmíněné Toyoty nemá tento vůz přímého nástupce a jejich výroba byla již skončena. Mazda 5 totiž míří o segment níž.

Osobně bych tedy doporučoval výběr francouzsko-italských čtyřčat s motorem 2,2 HDi z důvodu velkého vnitřního prostoru, velmi dobré pasivní bezpečnosti, kultivovaného, dynamického a zároveň úsporného motoru, moderního vzhledu a široké nabídky, ze které bude možno vybírat slušně zachovalý exemplář. Z výběru bych rozhodně nevyřazoval Mazdu MPV. Tento nenápadný a často opomíjený vůz může udělat velmi dobré služby při slušné spolehlivosti. S tou má většina ostatních zástupců dost problémy a těžko může někdo tvrdit, že například z evropských vozů v tomto někdo výrazně vybočuje. Pokud někdo hledá vůz, který i při obsazení všech sedmi sedadel nabídne dostatečný zavazadlový prostor, bude se muset poohlédnout po prodloužených variantách Grand Espace, nebo Grand Voyager, ovšem pokud se bude chtít vyhnout problémům se spolehlivostí, tak spíše po zážehových variantách.

Hodnocení článku
1.5 z 5 (30%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pavlik, 23.04.2010 18:34
Nemůžu si pomoci, ale kladu si otázku, zda člověk mající na pořízení vozu max 200 tisíc bude schopen provozně "živit" vůz určený pro klientelu schopnou zaplatit +- milion. Cenová hladina servisu a oprav se u většiny aut odvíjí od původní zákaznické a tedy příjmové skupiny. Aby se dotyčný potom nedivil "výhodným" cenám náhradních dílů - zvláště když ani jeden z kandidátů není právě vzorem spolehlivosti.
wendys, 25.04.2010 20:07
Osobně si myslím něco podobného,za 150000kč auto na naftu si pán pořídí pěkně vylítaný pekáč.Začínali jsme na 200tkč.Vystřídali jsme v rodině téměř všechny zmiňované vozy/C8,Sharan,Voyager, a upřímně řečeno na každém nám něco vadilo.Postupně jsme přidávali na penězích,aby to stálo za něco a po nějaké době jsme stejně byli na 350tkč.V této kategorii pro nás zvítězil Galaxy II TDCi nejlepší jízdní vlastnosti,ale nakonec pro větší nároky na prostor jsme zakotvili u Multivana.Třeba v SRN je velmi ceněná Honda Stream na benzin,jedno z nejspolehlivějších vozů této kategorie vůbec.
Ryšár, 26.04.2010 08:48
Jojó, naprostý souhlas s Pavlíkem. Mám doma taky jednu takovou krabici (F Galaxy 2002 1,9 TDi) a pokud chce majitel udržet určitý standard cestování, tak do toho auta nasype, chvilku počítám, no, vychází mi to více než třikrát tolik, než do Oktávky, kterou jsem souběžně užíval.
Dá se jezdit s nefunkčním bufíkem, dají se koupit stěrače v Kaufu, dá se brzdit Starlinema, dá se svítit xenonama bez automatického sklápění, dá se jezdit na nezesílených gumách (a že takových sharanů jezdí...) a mohl bych pokračovat. Ale tato auta byla určena primárně pro solidně zabezpečené velké rodiny, kde si mohou dovolit pustit nějakou tu kačku na kvalitní údržbu.
Mějto to namysli a nepočítejte s tím, že i když koupíte bezproblémový vůz (což v této cenové relaci bych přirovnal k výhře va sportce...), že budete jenom jezdit a nicmoc neplatit. Kdepak.
Joska, 27.04.2010 10:00
Na provoz - údržbu jsou vděčnější Galaxy (potažmo Sharany a Alhambry) ještě s klasickým TDi (66 a 81 kW). Protože se však jedná o 10ti letá a starší auta, musí člověk být při výběru opatrnější. Na těchto vozech již začíná často hlodat koroze a proto je potřeba ji zavčasu podchytit. Jinak souhlasím, že nejlepší by bylo zabrousit k japonským vozům a klidně i v dieslu, ale to se dostáváme do jiných finančních sfér...
Sparr, 27.04.2010 21:52
zásadní věc bude absence diesel motoru a horší crash testy... ovšem nic zásadního. Variabilita? ano pokud hledáte spíše dodávku tak je tu problém s vyndáním druhé řady sedadel (nemožnost ) u takového auta by to asi být mělo.... ale jinak je tu celkem vysoká spolehlivost. jízdní vlastnosti, ale i průchodnost v zimě případně lesních cest.... desing je opravdu subjektivní záležitost v tomto případě se mi zdá daleko lepší tvařící se agresivněji než třeba u vozů Peugeot, citroen nebo okoukané trojice sharan. ) Za cenu ta jakou je dostupný bych ho proto rozhodně nepovažoval za outsidera. Ale na moderní vozy s úspornějšími motory a novějšími technologiemi už samozřejmě bude ztrácet. ..... Jenom sem chtěl dát krapet jiný pohled na věc.... takový jak sem se na danou problematiku koukal já při výběru a hodnocení auta.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů