Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Představujeme šest nej kabrioletů letošního léta

Nové modely
iHNED | 18.04.2013
foto: km77.com
Když shodíte střechu za hlavu, zahodíte i starosti. Alespoň na chvíli. Vítr ve vlasech, uháníte volnou krajinou, cítíte se s ní být spojeni a nevnímáte nic jiného. Sezona kabrioletů právě začíná.

Volkswagen Beetle Cabrio
Tento stylový model má všechny předpoklady k tomu, aby se stal hitem letošního léta. Nejenže vypadá dobře, navíc si ho lze vybrat hned ve třech speciálních edicích, které pomocí designových prvků jemně odkazují na styl 50., 60. a 70. let. Mají například speciální kola. Plátěnou střechu si lze pořídit ve dvou barevných variantách. Barva palubní desky může ladit s lakem karoserie a nechybí ani sada nálepek. Prostor řidiče může ozdobit i trojice budíků se stopkami nebo ukazatelem funkce turbodmychadla. Na výběr je řada naftových i benzínových motorů. Navíc je auto k dostání za velmi příznivou cenu.
Cena od: 484.900 Kč

Opel Cascada
Hatchback Opel Astra dostane letos také svou otevřenou verzi. Bude se prodávat pod samostatným názvem Cascada. Vůz je vybaven plátěnou střechou, se kterou je možné manipulovat až do rychlosti 50 km/h - za hlavami cestujících zmizí za 17 sekund. Zavazadelník má objem 350 litrů, sedadla jsou navíc sklopná. Auto sveze až čtyři cestující. Cascada je tedy i praktická, což bude svádět k jejímu celoročnímu využívání. Na výběr jsou tři benzínové motory a jeden diesel. Cena byla zatím určena jen pro německý trh, podobná se ale dá očekávat i v Česku.
Cena od: 25.945 eur (660.000 Kč)

Mercedes-Benz E Cabriolet
Třída E stuttgartské automobilky podstoupila facelift. Vozu sluší nová světla dělená linkami LED i plátěná střecha s nízkou linií. Lehce přepracovaný je i interiér, všude jsou luxusní materiály: dřevo nebo kůže. Vůz může být vybaven výklopným větrným štítem, pro cestování za chladného počasí využijete systém AirScarf. Na výběr je obrovské množství pohonů. Ani s jedním neuděláte chybu, do otevřeného auta přesto doporučujeme benzínový motor.
Cena od: 1.173 700 Kč

Chevrolet Corvette Stingray
Otevřená verze ke slavnému americkému sporťáku patřila odjakživa, ani nejnovější model, který oživuje název Stingray, nebude výjimkou. Designéři se rozhodli, že už se nebudou ohlížet za minulostí, auto proto vypadá přímo futuristicky. Pojetí kabiny už není tak spartánské, jako tomu bývalo dříve, i u Corvette tak nyní najdete pěkné materiály s kvalitním zpracováním. Vůz nabídne místo pro dva a hlavně extrémně silný osmiválec LT1 s objemem 6,2 litru a výkonem 456 koní (maximum točivého momentu je 610 Nm). Síla se přenáší samozřejmě jen na zadní kola. Prudké rozjezdy tedy můžete doplnit bílým kouřem pálících se pneumatik.
Cena: dosud nebyla stanovena

McLaren MP4-12C Spider
Jméno britského roadsteru MP4-12C sice nezní příliš romanticky, má však společné geny s vozy formule 1 a navazuje i na legendárního supersportovního předchůdce z počátku 90. let - McLaren F1. Auto pro dva je vybaveno pevnou skládací střechou, která se složí za 17 sekund. K pohonu slouží osmiválec, navíc přeplňovaný dvojicí turbodmychadel. To mu dává sílu rovnou 625 koní. Stovku zvládne za 3,1 sekundy, uhánět umí až rychlostí 329 km/h. Spolehnout se můžete na skvělou ovladatelnost, přímé řízení a sportovní zážitky při okruhovém ježdění.
Cena od: 195.500 GBP bez DPH (5,9 milionu Kč)

Audi R8 Spyder
Supersportovní kousek z Ingolstadtu má lehce modernizovanou podobu, což se projevuje novými stylovými LED světly, jež autu dodávají ještě dravější výraz. Vůz je možné si pořídit ve třech různých variantách. Verze s osmiválcem a výkonem 430 koní má k dispozici i manuální převodovku, pro ostatní je tu automat S tronic. Rychleji se svezete s desetiválcem o výkonu 525 koní nebo verzí V10 Plus (549 koní). Ta zvládá stovku za 3,6 sekundy. Maximální rychlost je 314 km/h.
Cena od: 2.949.100 Kč

Kde se vzal kabriolet
Slovo kabriolet pochází z doby, kdy jedinou pohonnou silou byli koně. Kabriolet byl tehdy vůz dvoukolák, který se zapřáhl za jednoho koně a nabízel místo obvykle pro dva, nejvíce tři cestující. Vůz byl krytý plátěnou střechou, jejíž vzhled a tvar stahovací střechy dnešních vozů stále připomínají.

Slavná legenda: Brigitte Bardotová a její Renault Floride (1958)
Na začátku své kariéry si francouzská herečka Brigitte Bardotová oblíbila povedený kabriolet Renault Floride. Vůz se ovšem původně jmenoval Caravelle. Své jméno měnil podle toho, v jaké zemi se vyráběl. Stavěli ho totiž i Britové a Američané. Auto poháněl malý čtyřválec se slabým výkonem pouhých 55 koní. To ale nevadilo. Celkem si totiž našel za svou kariéru 117 tisíc zákazníků.


Legendární kabriolety

Volkswagen Brouk kabriolet (od roku 1949)
Beetle, Bug, Käfer, Brouk... Celkem se vyrobilo neuvěřitelných 21,5 milionu Brouků, z toho 333 000 kabrioletů. Ty jsou dnes tedy poměrně vzácné. Jednoduchá konstrukce, motor vzadu - to byl koncept konstruktéra Ferdinanda Porsche. Už méně se hovoří o tom, že to bylo na příkaz Adolfa Hitlera, který si přál lidový vůz. Odtud název Volkswagen.

Chevrolet Corvette C1 (1953)
Slavný americký sporťák nechybí v našem výběru nových aut, ale jeho historie sahá hluboko do padesátých let. Model C1 se vyráběl mezi lety 1953-1962. Na tehdejší dobu měl propracovanou plátěnou střechu, která byla ovládaná hydraulicky, a také pořádný motor. Model Corvette vždy totiž poháněl osmiválec, i když ten v padesátých letech měl jenom 283 koní.

Porsche 356 Speedster (1954)
Vůz, kterým započala svou existenci automobilka Porsche. První vyjel na silnice v roce 1948, o pár let později se objevila i sexy otevřená varianta Speedster. Dodnes jde o velmi vzácné auto, vyrobilo se jen 1 171 kusů. Vůz, který poháněl benzínový čtyřválec, si oblíbil i americký frajírek a herec James Dean. Účastnil se s ním i závodů, na kapotě měl napsáno "malý parchant".

Mercedes-Benz SL (1963)
Když se píše o legendárních otevřených vozech, nesmí chybět Mercedes-Benz SL. Začalo to slavnou první generací, která v provedení kupé nabídla vyklápěcí dveře ve tvaru racčích křídel, odtud dostala název Gullwing. Na obrázku je verze W113, která byla hitem šedesátých let. Mimochodem, ještě novějším kouskem R107 z roku 1972 jezdil i Bobby Ewing ze seriálu Dallas. Než zmizel...

Hodnocení článku
4.1 z 5 (82%)
Hodnoceno: 7x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů