Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Porsche Cayenne S - jak jezdí?

Testy
iHNED | 05.07.2010
další 4 fotky
foto: km77.com
Je to první SUV, která má v sobě ducha značky Porsche, chlubí se novým Cayenne S v továrně v Zuffenhausenu. Vzhled, jízdní vlastnosti, zvukový projev, to vše u nového modelu zapadá do exkluzivní sportovní tradice.

Nebývalo tomu tak. První SUV se vzpínajícím se koněm v erbu bylo ošklivé na pohled a v zatáčkách se nelíbilo. Sklidilo za to kritiku od fanoušků značky, kteří zastávali názor, že Porsche je a má zůstat synonymem pro sportovní vůz. Paradoxně se ale prodávalo tak dobře, že umožnilo automobilce financovat vývoj ještě lepších sporťáků.

Motoru se líbí ve vysokých otáčkách


Oproti minulé generaci se tvary více podobají designovému směru Porsche.
Jenže tahle zbrusu nová generace Cayenne je zcela jiná. Vypadá jako Porsche a také jezdí jako Porsche. Už se nedá označit jen za lehce upravený Volkswagen Touareg. Tak především jsou pryč nevalné jízdní vlastnosti, kterými ho starší modely terénních Porsche připomínaly. Výrobce si konečně uvědomil, že vozy s jeho značkou patří mnohem více na asfalt než do terénu. Cayenne S proto pohání atmosférický osmiválec o objemu 4,8 litru. Výkonem 294 kW (400 koní), maximem točivého momentu 500 Nm a sportovním zvukovým projevem k tomuto vozu ideálně pasuje.
Jeho síla stačí k tomu, aby SUV vážící více než dvě tuny překonalo rychlost 100 km/h za 5,9 sekundy. Nejvíce se mu líbí ve vyšších otáčkách, je proto třeba ho trochu vytáčet. Pak má síly na rozdávání. Tomu odpovídá i nová osmistupňová automatická převodovka, která motor v otáčkách ve sportovním režimu ráda podrží. Někdy ovšem při volbě stupňů lehce zazmatkuje a zkorigovat ji v takové chvíli manuální volbou tlačítky na volantu znamená zvyknout si na nepovedený koncept ovládání - tlačítko k sobě minus, od sebe plus. ¨
Přesto zůstává zábava stoprocentní. Nejen na dálnicích, ale i na klikatých okreskách. Právě tam oceníte podvozek nastavitelný výškově i podle požadované tuhosti. Sportovní režim výrazně ovlivní reakce plynu a napětí v posilovači. Řízení je mnohem citlivější a průjezdy zatáčkami lépe kontrolovatelné. O náklonu nemůže být skoro řeč, protože podvozek auto drží přesně ve správné pozici. Mnohem víc než SUV tak Cayenne při jízdě připomíná rychlý sedan.
To dobré, co starší generace vozu z Tuaregu převzaly, ale zůstává - terénní schopnosti. Už zmiňovaný vzduchový podvozek umožňuje velké rozpětí nastavení, od 210 do 268 milimetrů světlé výšky. Také asistent pro jízdu z kopce nebo uzávěry zadního i mezinápravového diferenciálu jsou pobídkou k tomu, aby si tohle SUV občas zajelo zařádit i do drsnějšího terénu.
Výkonu samozřejmě odpovídá spotřeba. U tohoto vozu se ale dá předpokládat, že majitele příliš trápit nebude. My jsme s dvoutunovým SUV během sportovní jízdy vysáli z nádrže 15 litrů benzinu na 100 km. Pokud se budete krotit, dosáhnout na tabulkových 10,5 litru by nemusel být problém.

Design karosérie je krok vpřed
Spolu s vylepšením jízdních vlastností přišla na řadu i karoserie. Také vzhled nového Cayenne znamená velký krok kupředu. Nepodařená čelní maska s mohutným nasávacím otvorem je pryč. Auto se také díky tomu teď mnohem více podobá třeba sedanu Panamera a zapadá tak lépe do aktuální koncepce značky. Ozdobily ho moderní LED svítilny vpředu i vzadu, velký spoiler na zádi a obrovská litá kola Sport Edition velikosti 21 palců. Zda stojí za příplatek 104 tisíc korun bez DPH, to už je jiná otázka. Rozměry Cayenne mírně narostly, ale přesto nepůsobí příliš mohutným dojmem. Nejvíce je délka 4846 milimetrů spolu s rozvorem zvětšeným oproti minulému modelu o 40 milimetrů znát na zadních sedadlech. Průměrně vzrostlý člověk tam nebude mít problém dát si nohu přes nohu. Pocit vzdušného interiéru ale zůstává i vpředu nebo při nakládání zavazadel. Těch se do kufru vejde celých 670 litrů, po sklopení sedadel až 1780 litrů. Druhou řadu lze navíc posouvat v rozmezí šestnácti milimetrů podle toho, zda je třeba více místa pro cestující nebo pro bagáž.
Palubní deska opět navazuje na Panameru. Vysoko vyzdvižený středový tunel dává řidiči dobrou kontrolu nad všemi potřebnými tlačítky. Displej multimediálního systému s navigací umístěný uprostřed palubovky lze ovládat nejen pomocí tlačítek, ale i přes dotykovou obrazovku. Přístroje pod volantem respektují konečně tradiční rozmístění, tedy s otáčkoměrem uprostřed. Ten doplňuje informační displej zasazený do jednoho z budíků. Na něm se může podle volby řidiče zobrazit detail navigace, informace o přehrávání hudby nebo třeba potřebné údaje palubního počítače.
To vše zní dobře. Ovšem tak, jak je u Porsche zvykem, připravte se na to, že základní výbavu bude potřeba rozšířit o drahé příplatky. Podvozek PASM přijde na 81 tisíc korun bez DPH, dynamické nastavování jeho charakteru stojí dalších 75 tisíc korun. Platí se ale i za navigaci, sportovní sedačky nebo tříramenný kožený volant. Porsche se ale s novým Cayenne vydalo správným směrem, vůz má konečně charakter ostatních vozů značky. Možná se díky tomu bude prodávat ještě lépe než generace odcházející.

KLADY A ZÁPORY
+ zvučný a výkonný motor
+ prostorný interiér
+ jízdní vlastnosti
+ schopnosti v terénu
- drahé příplatky
- tlačítka převodovky na volantu

Objem (cm3)4806
Výkon (kW/k)294/400
Točivý moment (Nm)500
Délka (mm)4846
Šířka (mm)1939
Výška (mm)1705
Rozvor náprav (mm) 2895
Zrychlení (0 - 100 km/s)5,9
Max. rychlost (km/h)258
Komb. spotřeba (l)10,5
Hmotnost (kg)2065
Převodovka8 rychlostí, automatická
Objem kufru (l)670/1780
Objem palivové nádrže (l)85
Záruka výrobce2 roky
Cena (Kč bez DPH)2 354 354

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Zdeny60, 05.07.2010 16:55
A o spotřebě se decentně pomlčí OSobně mi tohle auto nic moc neříká, ale techniku oceňuji. Za 2,5melounu bych si vabral něco jiného.
Reno, 06.07.2010 07:23
O spotřebě se v článku píše, prý, že jezdili za 15 a kombinovaná prý 10,5 ale to je podle mého čirá fantazie autora. Protože podle textu mám pocit, že s tím ani nejeli...
Zdeny60, 06.07.2010 07:49
Aha, přehlédnul jsem to. Ovšem tomu věří pouze snad největší idealista a ignorant fyzikálních a chemických zákonů
Reál odhad pro toto vozdilo je dle mého soudu o pěkný kus výše.
Přesto a nebo právě proto, toto vozidlo mě vůbec neoslovuje, stejně tak, jako Touareg .
Pavlik, 07.07.2010 08:33
Myslíte vážně hodnotu posuvu zadních sedadel - "rozsah posunu šestnáct milimetrů" - tomu říkám panečku rozsah nastavení, nebo jste chybně uvedl milimetr / centimetr.
David V, 07.07.2010 12:46
Jo, to mi taky přitáhlo oči. A pak ještě 85 litrů nádrž mi přijde pro tohle auto doslova nedostatečná. Při spotřebě 15 ltr bych to viděl aspoň na 100 a klidně i 120 ltr - místo by se na ni určitě někde našlo. Ze své zkušenosti vím, jak malá nádrž otravuje.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů