Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Polopřevody končí, tady jsou podrobnosti

Aktuality
Blaháček Marek | 04.01.2015
foto: auto esa
1. ledna 2015 vešla v platnost novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, která mimo jiné přináší zrušení takzvaných polopřevodů. Co to znamená pro motoristy?

Mnoho motoristů ponechávala vozidla v polopřevodu například kvůli tomu, aby se vyhnuli placení ekologické daně. Nyní se ale situace, kdy je automobil odhlášen od původního majitele a zároveň není přihlášen na nového, stává minulostí.

Tento krok by podle ministra dopravy Antonína Prachaře měl přispět ke snížení počtu případů přetáčení tachometrů a také snadnější dohledání skutečného vlastníka vozu. V období, kdy je automobil u původního majitele odhlášen, ale nový ještě není znám, by si jej musel na sebe registrovat prodejce ojetin a současně by došlo k zaznamenání počtu najetých kilometrů.

Odhlášení vozu od původního majitele a přihlášení na nového nyní proběhne zároveň při jedné návštěvě úřadu. Kupující se s prodávajícím může domluvit na zplnomocnění jednoho či druhého účastníka, případně je možné svěřit celou operaci i třetí osobě, ta ale bude muset mít úředně ověřenou plnou moc od obou stran.

Motoristé, jejichž vozy se nyní v polopřevodu nachází, mají čas do 30. 6. roku 2015, aby je na sebe přihlásili. Pokud tak neučiní, vozidlo bude z registru trvale vyřazeno a už jej nebudou moci nikdy přihlásit. Změna se dotkne také vozidel, která byla na více než 18 měsíců dočasně vyřazena z provozu (mají registrační značky v takzvaném depozitu). U nich musí majitelé do konce roku úřadům nahlásit, jakým způsobem je vozidlo využíváno, v případě, že tak neučiní, riskují totéž, tedy trvalé vyřazení vozidla z registru s nemožností jeho dalšího (legálního) používání.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
mattli, 04.01.2015 18:26
Mám dojem že je to další kočkopes k ničemu ,či respektive buzerace normálních lidí.A děsí mě ,že si jako Pražák vyberu auto v Brně ,většinou se na auto člověk jede podívat o víkendu,ale to nikde nic nevyřídí, evidenčka, přihlášení,povinné ručení, Tedy bud si brát dovolenou v týdnu či absolvovat druhou cestu,či plná moc,která zas musí být ověřená a i ta se musí nějak dostat tam a zpět, i když já si ji přivezu,musí ji nechat ověřit i druhá strana a to asi zas o víkendu nelze?pak asi pošta či holub, počítám,že ouřada mě s fotokopií vyhodí?
A v neposlední řadě,SPZ , počítám,že i když bude mít člověk štěstí a podaří se mu na první dobrou auto v místě bydliště prodávajícího přihlásit třeba v tom Brně dostanu tam SPZ mého kraje? asi ne
tak že tedy zas budu muset doma na ouřad či si nechám ty původní?
Že já trouba nekoupil auto ještě loni
tomaskrtek, 04.01.2015 19:47


ono je to ještě o chlup horší, což mistr Blbáček ´´opoměl´´ zřejmě jako obvykle z povrchnosti, k přepisu se musí jít už s uzavřenou pojistkou na nového majitele a samozřejmě i s evidenčkou na téhož, jinak to nepřevedou. reálně to bude probíhat asi tak že kupec si auto odveze vč. velkého TP, uzavře pojistku, udělá evidenčku, odešle vše zpět původnímu majiteli i s notářsky ověřenou plnou mocí a bude čekat a čekat... a až se dočká tak si ještě zaběhne vyměnit SPZky...totální zhovadilost.
Giorgio, 04.01.2015 20:03


Značky budou zůstávat původní, takže brněnská pak bude jezdit třeba v Plzni. Mě samotného by ale zajímalo, zda bych si za výměnu do kraje, kde bydlím, musel zaplatit jako za značky poškozené, nebo zda na ně bude pro zájemce nějaký nárok "automaticky a v ceně přepisu". Protože jezdit s "áčkem" není ve zbytku země populární a platit pětistovku za hnusné číslo bez možnosti volby vlastní kombinace jsou vyloženě vyhozené peníze.
mattli, 04.01.2015 21:19


No a v případě kdy bude mít kupec v ruce komplet doklady,se jistě bude stávat,že kupec auto prostě nepřehlásí vůbec to pak bude srandy kopec
jen si zařídí povinné ručení a jistě se najdu i takový co neudělají ani to.


tomaskrtek, 05.01.2015 15:48


takže konec víkendových nákupů aut, hezky jednodenní dovolenou pro kupce i prodejce, a vše vyřídit na místě. tedy vyjma pojistky, tu si může každý udělat v klidu domova a stačí jen kopie TP. o víkendu si auto můžeme jet maximálně prohlédnout
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů