Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Plánujete koupi čtyřkolky? Zde jsou podzimní novinky

Nové modely
Antonín Imlauf | 22.08.2014
V průběhu následujících měsíců se na našem trhu setkáme s celou řadou nových modelů s pohonem všech kol. Nabízíme vám přehled těch nejdůležitějších.

Soustava pohonu všech kol již dávno není vyhrazena automobilům terénním, případně ryze užitkovým. V uplynulých dekádách jsme byli svědky zavádění řady perspektivních pohonných systémů, jež namísto komplikovaných, těžkých a drahých mechanických soustav s diferenciály a manuálně řazenými uzávěrami přinesly elegantnější, lehčí, vesměs elektronicky řízené mechanismy na bázi spojek. Tato ústrojí usnadnila průnik pohonů označovaných nejčastěji jako 4x4 prakticky do všech segmentů konvenčních osobních automobilů. V nich zpravidla nejde ani tak o zvýšení průchodnosti terénem, ale především o zlepšení jízdních vlastností za zhoršených provozních podmínek a posílení aktivní bezpečnosti, případně usnadnění přenosu vysokého točivého momentu výkonných aut na vozovku. Od těchto systémů, založených vesměs na principu lamelové spojky Haldex, se většinou čekají pouze krátkodobé zásahy, nikoli trvalý přesun točivého momentu.

Novinkou letošního kalendářního roku je rozsáhlé zavádění nejmodernějšího provedení spojky Haldex v její páté generaci, jež je technicky jednodušší, lehčí, kompaktnější a rychleji reaguje na změny aktuálních provozních podmínek. I v tomto případě mezi protagonisty patří produkty koncernu VW Group. V kategorii vozů s pohonem všech kol dále zaznamenávají rozmach devítistupňové samočinné převodovky, které díky širšímu rozpětí celkových převodů řídicí jednotce umožňují snáze najít rychlostní stupeň adekvátní aktuálním provozním podmínkám, což je důležité zvláště u vznětových motorů s omezeným spektrem využitelných otáček.

TIP:Vyplatí se koupit čtyřkolku?

Výsledkem je také nižší spotřeba, což je dobře patrné při mezigeneračním srovnání vozů Range Rover Evoque, jenž se stal vůbec prvním sériovým vozem s devítistupňovou převodovkou (ZF). Ve verzi SD4 s konvenční šestistupňovou skříní dosahoval kombinované spotřeby 6,5 l/100 km, zatímco s devítistupňovou převodovkou jen 6,0 l/100 km. Praktické testy navíc ukázaly, že v běžném provozu je tento rozdíl ještě výrazně větší. Ke značce Land Rover se v segmentu modelů s pohonem všech kol a devítistupňovými převodovkami letos přidávají výrobky koncernu Fiat – Chrysler, zejména pak Jeep Cherokee.

Kromě lamelových spojek Haldex jdou zde stále geniální mechanické systémy v podobě diferenciálů Torsen. Ačkoli jsou soustavami Haldex z trhu postupně vytláčeny, stále nabízejí celou řadu předností. V dalších řádcích vám představíme to nejzajímavější ze světa automobilů s pohonem všech kol. Některé z nich se letos jen představí, jiné se již postupně začínají objevovat v distribuční síti.

Škoda Octavia Scout

Nejde sice o vůz, jenž by nabízel převratné technologie, ani nejde o samostatný model, ale pouze o verzi stávající řady, přesto jde bezpochyby o nejočekávanější letošní novinku na poli 4x4 u nás. Řada Scout je součástí nabídky typu Škoda Octavia již od roku 2007 a od té doby se v ní prodalo takřka 54 000 vozů. Novinka vychází ze stejného receptu jako dosud. Jejím základem je aktuální Škoda Octavia Combi, přičemž za zmínku stojí kromě o 31 mm zvýšené světlé výšky také upravený zevnějšek s novými nárazníky a plastovými ochrannými prvky v oblasti prahů a podběhů kol.

Standardem pro vozy Octavia Scout, jež jsou na našem trhu k dispozici od letošního srpna, je pohon všech kol se spojkou Haldex nejmodernější páté generace, jež oproti dosavadním systémům téhož typu vyniká lehčí a jednodušší stavbou bez tlakového zásobníku a rychlejšími reakcemi elektronického řízení na aktuální provozní podmínky. Pro nový model Octavia Scout se dodávají tři motory, dva vznětové a jeden zážehový. Vrcholnou pohonnou jednotkou je vznětový motor 2.0 TDI/135 kW (184 k) vypůjčený z Octavie RS v kombinaci se šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG a pohonem 4x4. V takovéto variantě se motor ve voze značky Škoda mimochodem objevuje vůbec poprvé. Naftový motor 2.0 TDI/110 kW (150 k) je dodávaný výhradně s manuální šestistupňovou převodovkou, v benzínovém provedení se Octavia Scout dodává s motorem 1.8 TSI/132 kW (180 k) a šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG.

Fiat Panda Cross a Freemont Cross

Automobilka Fiat s letošním podzimem rozšíří paletu svých osobních vozů řady Cross dvojicí modelů, jež slavily svoji výstavní premiéru na letošním jarním autosalonu v Ženevě. Nový Fiat Panda Cross je jedním z vůbec nejmenších automobilů v Evropě dodávaných s pohonem všech kol a také zřejmě vůbec cenově nejdostupnějším zástupcem kategorie SUV opatřených náhonem 4x4. Motory jsou pro Pandu Cross připraveny dva. Zážehový dvouválec 0.9 TwinAir/66 kW, nositel titulu Motor roku 2011, nabídne kombinovanou spotřebu 4,9 l/100 km, ovšem vznětový čtyřválec 1.3 MultiJet II/59 kW je ještě hospodárnější: v kombinaci si řekne jen o 4,7 l/100 km. Standardem je u obou verzí Start/Stop systém. Pohon všech kol u nové Pandy Cross zajišťuje mechanicky řazená šestistupňová převodovka, na kterou navazuje dvojice elektronicky řízených diferenciálů, přičemž 98 % točivého momentu se za běžných provozních podmínek přenáší na kola přední nápravy, což v běžném provozu omezuje jízdní odpory a spotřebu paliva.

Druhou novinkou Fiatu na poli 4x4 bude řada Freemont Cross, který je evropskou verzí amerického MPV Dodge Journey Crossroad. Pohon těchto oplastovaných a luxusně vybavených vozů zajistí výhradně dieselové motory 2.0 z generace MultiJet II s výkonem 103 a 125 kW (140 a 170 koní), ve výkonnější verzi budou k mání s šestistupňovou samočinnou převodovkou a pohonem všech kol.

Volvo XC90

Aktuální generace tohoto modelu stále patří k nejoblíbenějším automobilům na poli luxusních SUV, a to i přesto, že se prodává neuvěřitelným jedenáctým rokem. Již v průběhu následujících týdnů ale bude představena generace zcela nová, ta se má stát „jedním z nejbezpečnějších automobilů na světě“.

Řidič se bude moci spolehnout nejen na technologicky mimořádně pokrokový a tuhý skelet karoserie, ale také na celou artilerii bezpečnostních soustav přispívajících nejen k aktivní bezpečnosti. Některé z nich navíc převezmou kontrolu nad vozem i v případě eventuální dopravní nehody. Připravena je samočinná reakce vozu na podněty vnějšího prostředí a prvky autonomního řízení, které dláždí cestu pro zcela samočinné elektronické řízení automobilu, vlajkovou lodí tohoto přístupu bude samovolné parkování bez jakéhokoli přispění řidiče. Palubní deska nabídne nejen plně digitální přístrojový štít, ale také středovou konzoli s rozměrným vertikálně orientovaným velkoplošným displejem ve stylu elektromobilu Tesla Model S.

Nissan Qashqai a Navara

Model qashqai se postupně objevuje i na našich silnicích. Přináší to nejlepší z tradic stejnojmenné řady lehkých SUV, ale přidává k nim zejména svérázný styling karoserie i interiéru a škálu přímovstřikových, přeplňovaných motorů ze společného vývoje konsorcia Renault – Nissan. Zážehové jednotky zastupují agregáty 1.2 DIG-T/85 kW a 1.6 DIG-T/110 kW, ty vznětové pak 1.5 dCi/81 kW a 1.6 dCi/96 kW.

V podobném stylu, ovšem s diametrálně odlišnou konstrukcí, přichází již dvanáctá generace velkého pick-upu Nissanu s označením navara. Představena byla v současné kolébce vozů této kategorie, tedy v thajském Bangkoku. Do Evropy dorazí zřejmě až v příštím kalendářním roce a kromě uhlazeného designu a tužšího podvozku se samostatným rámem nabídne komfortně vybavený interiér a modernizovaný vznětový čtyřválec s objemem 2,5 l a výkonem 120 a 140 kW, tedy 163 a 190 koní.

Audi S1

Malý hatchback z Ingolstadtu je k mání s tří a pětidveřovou karoserií a osazen je zážehovým čtyřválcem 2.0 TFSI s výkonem 231 koní a točivým momentem 370 Nm. Jde o nejmenší vůz řady Audi S a nejrychlejší automobil nabídky palety Audi A1. Při průměrné spotřebě 7,0 l/100 km nabízí zrychlení z 0 na 100 km/h za 5,9 s a nejvyšší rychlost 250 km/h. Točivý moment k zadním kolům deleguje opět spojka Haldex uložená přímo v tělese zadní rozvodovky.

Jeep Cherokee a Renegade

Po řadě průtahů značka Jeep konečně evropským zákazníkům nabízí svůj progresivně řešený model cherokee s typickými tenkými světlomety. Pohled na tento vůz bude vyžadovat trochu zvyku, ovšem jde o velmi dobře vybavený automobil, jenž se v Evropě spoléhá na moderní vznětové motory z portfolia mateřského koncernu Fiat. V nejvýkonnější verzi nabídne čtyřválec 2.0 MultiJet II 125 kW (170 koní) výkonu a 350 Nm točivého momentu dostupného již od 1500 ot./min, přičemž zákazníci ocení nejen standardně dodávaný Start/Stop systém, ale především devítistupňovou samočinnou rychlostní skříň, jež je rozsahem svých převodů špičkovým a dosud nepřekonaným zjevem v daném segmentu. Cherokee nabídne hned tři druhy pohonu 4x4 ve verzích Jeep Active Drive I, Jeep Active Drive II a Jeep Active Drive Lock. Ve všech případech se lze spolehnout na kompletní odstávku zadního pohonu při provozu za běžných podmínek, což má přispět k minimalizaci spotřeby paliva.

Základem nabídky americké značky Jeep se v Evropě stává rozporuplně stylizovaný Renegade s technikou vypůjčenou z připravované řady Fiat 500X, s níž se bude vyrábět na společné lince továrny v italském Melfi. Těšit se můžeme na škálu hospodárných zážehových a vznětových motorů s pohonem na benzín, naftu i CNG. Pokročilý systém distribuce točivého momentu Active Drive má být dle aktuálních podmínek schopen delegovat až 100 % točivého momentu na přední nebo zadní nápravu.

Mercedes-Benz Vito

S podzimem letošního roku začne automobilka ze Stuttgartu prodávat užitkovou verzi svého nového MPV třídy V s tradičním označením vito. Těšit se můžeme na dvě odladění podvozku, tři délky karoserie, dvě délky rozvoru náprav a pohon zadní nebo přední, případně obou náprav. Základním motorem pro typ 109 CDI bude jednotka 1,6 l s výkonem 65 nebo 84 kW (111 CDI). Větší vznětový motor má objem 2,1 l a k mání bude ve variantách Vito 114 CDI (100 kW), Vito 116 CDI (120 kW) a Vito 119 BlueTEC (140 kW). Pro ně bude možno připlácet za pohon všech kol. Užitečná hmotnost bude podle provedení činit až 1 369 kg.

Lada 4x4 Urban

Pro letošní moskevský autosalon si ruská automobilka Lada připravila modernizované provedení svého obstarožního off-roadu niva. Nic podstatného se nezměnilo, motor 1.7i zůstává zatím původní, na první pohled si všimneme zejména nových nárazníků. Interiér se dočkal nového volantu, elektrického ovládání oken a zrcátek nebo klimatizace. Prodeje novinky by měly být zahájeny letos v říjnu, zda se jí dočkáme také u nás, to je zatím otázkou.

BMW X4

Letošní rok se stává také rokem premiéry zcela nového modelu automobilky BMW. Model X4 se u nás prodává za ceny od 1.240.200 Kč a je nejmenším zástupcem značky BMW v její kategorii SAV, kde mu dělají společnost větší typy X5 a X6. Všechny verze se standardně dodávají s pohonem všech kol BMW xDrive.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů