Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Picasso HDi a Scénic 1,6i 16V - který je lepší volbou?

Poradna
Jiří Bajza | 03.04.2009
foto: TipCars.com

Dotaz

Dobrý den,

chtěl bych Vás poprosit o radu ohledně koupě ojetého vozu pro naší budoucí rodinu.
Máme v úvahu jen dvě vozidla: Xsara Piccaso 2.0 hdi vs. Scenic 1.6 16V s klimatizací kolem 140 000 kč.

Ročně najezdíme cca 15 000 km převážně po městě, potřebujeme naložit kočárek a uvítali bychom bezpečnost, ekonomičtější náklady na provoz i servis.


Předem děkuji

Pavel Kubín


Odpověď

Dvouprostorový, pětidveřový, pětimístný Renault Scénic (1996-1999 facelift – 2003 nový model) s motorem vpředu a pohonem předních kol, byl evropským průkopníkem kompaktních MPV vozidel. Tehdy způsobil skutečnou revoluci a ve své době neměl žádného evropského konkurenta. Nejzajímavější volbou pro pana Kubína bude bezesporu s benzínovou motorizací 1,6 16v 79 kW. Tento motor je výkonný (182km/h), pružný (100km/h za 11,2s), nezatěžuje vysokou spotřebou (průměr 7,3l/100km) a navíc je opravdu spolehlivý. Ostatní motorizace si již nevedly tak dobře. Zastaralé předkomůrkové diesely 1,9D a 1,9TD nepotěší hlučností, praskáním hlav válců a defektní více než obvykle jsou i jejich těsnění. V roce 1997 tyto agregáty nahradil 1,9 dTi (59-72kW) s přímým vstřikem paliva radiálním čerpadlem. Ten sice vyniká nízkou spotřebou (průměr 5,9l/100km), slušnými jízdními výkony (174km/h, 100km/h za 12,7s) ovšem umí i pěkně potrápit. Zde může dojít k prasknutí či přeskočení rozvodového řemene, což má vážné následky. Zde doporučuji výměnu včetně kladek a plochého řemene pomocných agregátů dříve, než předepisuje výrobce ( ten rád padá, praská a následně se může zamotat do rozvodového mechanismu). Kompletní výměna stojí přibližně 20 000 Kč. Benzíny 2,0 8v (84kW) mají vysokou spotřebu a 2,0 16v (102kW) zase trpí na poruchy hydraulických zdvihátek ventilů a opotřebení vačkových hřídelí. Bez závad ovšem není ani zbytek vozu. Zde se setkáváme s vůlemi v závěsech předních kol (po 120tkm), opotřebená ložiska zadních kol (umí zničit i čep nápravy), tekoucí vodní čerpadlo (jen poháněné rozvodovým řemenem), úniky oleje z předovky přes manžetu levé poloosy a simerink řadící tyče a vadnými zapalovacími cívkami u motorů 16V (2000,-/ks). Problémy nastávají i s klimatizací. Celkově ani zpracování interiéru nebudí solidní dojem. Použité plasty jsou tvrdé, sedačky malé a navíc se na nich díky čalounění docela zapotíte. Na druhou stranu zde najdete velké množství odkládacích míst, potěší i velmi dobrá variabilita a drobnosti zpříjemňující cestování jako například výklopné stolečky v předních sedadlech nebo 12v zásuvky.
Co do bezpečnosti, získal Scénic v roce 2001 u Euro NCAP čtyři hvězdičky z pěti možných, což je velmi dobrý výsledek.
Ceny náhradních dílů se drží v přijatelné míře. Například za rozvodovou sadu zaplatíte přibližně 2800 Kč, za brzdové desky přední nápravy asi 1000 Kč, zadní díl výfuku výjde na 2900 Kč a přední tlumič pérování 2100 Kč. Olej 5W-40 je třeba vyměnit každých 30tkm a rozvodový mechanismus po 120tkm. Celkově jde o zajímavý rodinný vůz, ale spíše průměrných kvalit. I přes větší náklon karoserie jsou jízdní vlastnosti příjemné, stejně tak ovládání a nadchne i slušný cestovní komfort. Při nájezdu 15 tkm ročně především v městském provozu mohu doporučit model po modernizaci s motorem 1,6 16v 79kW, který je úsporný, výkonný a nenáročný na servis. Do 140 tisíc korun můžete sehnat velmi zachovalý exemplář z posledních let výroby i s klimatizací, nájezdem do 100tkm a jasným původem. Široká nabídka ojetin pak usnadňuje dostupnost vozu.

TIP: PORADNA: Renault Megane Scenic

Citroën Xsara Picasso (2000-2004 modernizace – 2007 C4 Grand Picasso) je cenově dostupné MPV s líbivými tvary i po letech výroby. Je přímým konkurentem Renaultu Scénic a jednou z hlavních výhod je prostornost daná především velkým rozvorem (2760mm). Dotazovaný motor 2,0 HDi 66kW (1999-2004) panu Kubínovy příliš nedoporučuji, a to díky malému ročnímu nájezdu a pohybu především v městském provozu. Je sice úsporný (5,5l/100km) a v celku výkonný (175km/h, 14,5s na 100km/h), nic méně je třeba uvést jeho nedostatky. Často umí potrápit závada měřiče nasávaného vzduchu Siemens, který může řídící jednotce předávat špatné informace i díky neoriginálnímu sacímu filtru. Závady postihly také vstřikovače Common Railu, ty mají za následek nepravidelný chod. Z vysokotlakého čerpadla Common Rail pak uniká nafta. V tomto případě bych za nevhodnější motorizaci označil benzínovou „jednašestku“ o výkonu 66 kW, od 2003 70 kW (171km/h, 15s na 100km/h). Tento motor vyniká rozumnou spotřebou (7,6l/100km), dostatečným tahem již v nejnižších otáčkách a servisními náklady. Jeden z mála nedostatků tohoto motoru je zlobivý software řídící jednotky, který je pak nutný přehrát novým. Motor který mohu nejméně doporučit je benzín 1,8 16v 85 kW. Papírový výkon a příznivá sazba povinného ručení sice mohou lákat, nicméně kultivovaností, úsporností a často nadměrnou konzumací oleje nepřesvědčí.
Jako celek je Picasso velmi pohodlný a prostorný. Měkký podvozek typický pro starší Citroëny vůz nese velmi komfortně nad nerovnostmi českých silnic a zajišťuje velkolepé pohodlí i na delším cestování. I díky vyšší stavbě nečekejte sportovní ambice. Picasso se v zatáčkách poměrně dost naklání a při prudké po sobě jdoucí změně směru se jako by „vlní“. Slabší jsou také brzdy, které poměrně rychle vadnou.
Podle statistik TÜV k nejčastějším závadám a nedostatkům patří vůle ramen zadní nápravy, vůle v kulových čepech předních ramen (do 2001 výjma 1,6 nutno vyměnit celé rameno za 4500 Kč – čep součástí ramene), u benzínů 1,6 a 1,8 poruchový software řídící jednotky, závady přístrojového štítu (nový originální štít 25 000 Kč), vysoká spotřeba oleje benzínových motorů 1,6 a 2,0 16v, nepřesný palivoměr, poruchy elektroinstalace a klimatizace, protáčení hlavice řadící páky, slabší jízdní vlastnosti a nevalná směrová stabilita, která se spíše hodí pro klidnější jízdu, nepřesné a hlučné řazení, většinová absence otáčkoměru (u nového pouze za neadekvátní příplatek), jen průměrné dílenské zpracování, vrzající sedáky a plasty interiéru, vadné uložení ventilátoru chlazení motoru (do 2002), kde je výsledkem přehřátí.
Citroën Xsara Picasso má ovšem i své silné stránky. Jak již jsem zmínil patří k nim vysoký komfort cestování, velkorysý prostor pro posádku i zavazadla (550l / 1800l), dostupnost, ergonomie pracoviště řidiče, skvělé odhlučnění, vyšší pozice sezení a s tím spojené i pohodlné vystupování, nastupování a výhled z vozu, skvělá variabilita interiéru, řadící páka v palubní desce a líbivý design i po letech výroby.
Celkově lze vozidlo doporučit s výhradami Je předurčeno především k pohodlnému cestování, sportovní ambice zde nehledejte. Díky svému designu jen tak rychle nezestárne.
Pokud bych měl, tak vzhledem k cenovému omezení doporučím model těsně před modernizací (2004) s benzínovým motorem 1,6 70 kW. Pravděpodobně jde o nejvhodnější a nejspolehlivější variantu Picassa určenou k potřebám pana Kubína. Do cenové relace 140 tisíc Kč je na trhu z čeho vybírat. Není problém sehnat i exemplář z roku 2003 1,6 70 kW s klimatizací, jasnou historií a nájezdem do 100 tkm.
Servisní náklady jsou spíše průměrné. Za brzdové destičky přední nápravy zaplatíte 2300 Kč, za rozvodovou sadu motoru do 5-ti tisíc Kč, přední tlumič pérování 2400 Kč, zadní díl výfuku včetně tlumiče 8500 (originál). Doporučená výměna oleje ACEA – A5 je po 20 tkm a rozvodového mechanismu po 120 tkm u benzínového motoru 1,6 70 kW.

TIP: PORADNA: Citroen Xsara Picasso

Doporučuji i průzkum konkurence, například VW Sharan, Seat Alhambra, Ford Galaxy, Opel Zafira, ale především Nissan Almera Tino.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Muroň, 03.04.2009 14:50
Obě auta pan Bajza pěkně zhodnotil. Souhlasím s Kylií v tom, že není nutné kvůli jednomu dítěti hned kupovat MPV. Pár známých se Scenicem v 1,6 mám, kromě cívek je motor netrápí, ale furt se jim na tom něco s*e*r*e. Pikačo zas nemusí vyhovovat každému.
Osobně mám opačný přístup - kočárek vybírám t(teda já ne, manželka) takový, aby se vešel do auta. Na většinu předražených módních variabilních kočárků Jane, Maxikozy, Bongabong, čiko a jánevimcoještě stačí v klidu většina kompaktů nebo malých sedanů, o kombících nemluvě.
Grand Cherokee, 03.04.2009 22:39
Proboha svatýho, už na ni hoďte síť. Nešlo by tuto osobu nějak zablokovat ? Je tak pitomá a vlezlá, snad ani není možný.. .
Kylie, 04.04.2009 13:08
Vskutku VELMi by mne "potěšilo", na vlastní oči vidět, JAK to co jsem "ocitovala" AUTOROVi těch slov takto DO OČí říkáte ...
Pěkný den (anonymním "hrdinům" NEeee ,-)
Key1, 04.04.2009 14:07
Dekuji Vam pane Bajzo za kvalitni clanek. Jsem rad, ze si konecne nekdo zas da tu praci, s clankem si opravdu vyhraje a doplni i ceny beznych ND, informaci o dalsich motorizacich a navrhne i mozne alternativy.

Snad Vam vysoka uroven Vasich clanku vydrzi a pomuze to TipCarsu po dlouhe dobe zas zvysit svou uroven, ktera v poslednich mesicich nikterak oslniva nebyla.
rohYpnol, 05.04.2009 22:37
...když už nutně MPV, pak japonce. Toyota Corolla Verso. Ale asi nebude jednoduchá k sehnání.
Známí měli Xaru Picasso. Moc toho nenajezdili. Často u nich stávalo náhradní servisní vozidlo. Teď mají Toyotu a jsou spokojeni.
MPV jsou ještě méně spoehlivá než obyč. nižší střední, tedy ještě méně spolehlivý francouz - já bych vybíral jinde.
Na rovinu tady píši - nevím přesně, o jaké závady se jednalo, jen píši můj názor a můj postřeh. Kdo chce, ať bere, kdo nevěří ať tam běží.

P.S. Opravdu byste chtěli auto u kterého nevíte, jestli jede dopředu nebo zrovna couvá? (Xara Picasso)
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů