Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot Partner Tepee Outdoor 1.6 BlueHDi 120k: Za málo peněz...

Testy
František Mašek | 23.05.2016
dalších 10 fotek
foto: autor
Facelift Peugeotu Partner nepřinesl nic nového. Auto je to stále praktické, prostorné a určené pro ty, kdo vybírají rozumem a ne srdcem. A ono to pořád funguje.

Je sorta lidí, kteří chtějí mít auto vypadající skvěle. Nezáleží jim na tom, jak jsou praktická, jestli mají velkou servisní síť nebo kolik stojí náhradní díly. Hlavně, že je auto originální, efektní a dobře jezdí. Ti si koupí třeba Alfu Romeo.
Pak je tu střední proud, který chce auto praktické, ale mělo by i dobře vypadat. Mělo by mít solidní výbavu, servis by měl být celkem v dosahu, a když bude dobře vypadat, tak jen dobře. Ti si pořídí třeba Ford.
A pak tu jsou ti, kteří chtějí něco, co bude praktické. Hlavně praktické. Praktický tvar, praktické ježdění, praktický servis, praktická cena… A ti si koupí Peugeot Partner. To je praktický parťák.

Změna jen zlehka
Facelift autu pomohl v tom, že nevypadá tak vyjukaně. Před faceliftem utopili designeři masku chladiče hlouběji než světla a najednou to vypadalo, že je auto neustále překvapené. Facelift to spravil. Teď je to klasik, kterému to sluší. Stále je to tak samá krabice na lyžáky, ale to k tomu patří. Naše verze Tepee znamená, že jde o osobní verzi. Jméno Outdoor pak zase značí nejvyšší výbavu, která má oplastované nárazníky, plech pod motorem či lehce zvýšený podvozek.
Osobní verze se musí vyznačovat pohodlím a komfortem. To druhé sem zanáší nový centrální informační displej, který je sice velký a nabízí tedy dobrý přehled, ale nevychytané je například ovládání hlasitosti tlačítky na samém vršku kapličky. Kdo chce měnit hlasitost, prostě se musí vyklonit a celkem dlouho koukat, co že to vlastně mačká za tlačítko. Pohodlí je dáno prostorem. Jeden údaj za všechny – do druhé řady sedadel se vejdou tři dětské sedačky vedle sebe.
Jinak facelift nepřinesl nic nového. Vůbec. Stále ty samé ovladače klimatizace, displej palubního počítače, volant, řadicí páku…

+ Něco navíc
Testovací vůz byl vybaven několika dalšími drobnostmi, které se sluší zmínit. Třeba střešním oknem. Tedy hned čtyřmi malými okénky ve střeše, které jsou neotevíratelné, nezatáhnutelné a tudíž i k ničemu. Největší jejich výhoda je podvěšená polička uprostřed stropu, kam se dají dát různé drobnosti a hlavně jsou v ní výdechy klimatizace.
V zavazadelníku je u stropu malý box na drobnosti. Nemůže se do něj dát nic těžkého, ale je to perfektní místo třeba pro dětskou deku, lékárničku, gumičky apod. Ale spoustu těch drobností lze dát třeba i do přihrádek pod nohama cestujících…
Pak jsme měli takzvaný Grip Control, což je elektronický volič charakteristiky vozu podle terénu, po kterém jedete. Lze navolit třeba terén, kluzký povrch, silnici… Změní se nastavení elektronických asistentů. Podle nás jsou změny tak nicotné, že to za ten příplatek 10 000 Kč ani snad nestojí. Pokud máte v autě tlačítko vypnutí ESP, pak to bude přibližně podobné. Snad jen zimní podmínky by mohly náš názor ještě změnit, ale na kluzké trávě, kde jsme systém testovali, to nijak nepomáhalo.

6+120
Pod kapotou jsme otestovali diesel o objemu 1,6 litru. To není asi žádné překvapení, protože žádný jiný objem motoru u Peugeotu nemají. Ale náš vůz měl nejvyšší výkon 88 kW (120 koní). To hlavní je točivý moment 300 N.m, který dokáže s touhle krabicí hýbat dostatečně. Vždyť my obsadili auto ve čtyřech a naložili kufr, jehož základní objem je 675 litrů až po střechu a vyrazili zdolávat nástrahy českých silnic. Auto se šestistupňovou manuální převodovkou se s tím popasovalo statečně. Jistě, máme trochu výhrady od rázů předních kol na dírách. Není to úplně ono v náklonech v zatáčkách, ale co chceme od tak velkého a vysoko stavěného auta, které je primárně určeno pro užitkový provoz. A tady to je užitkové až dost.
Libovali jsme si, jak se u Peugeotu během faceliftu podívali na dlouhodobě kritizované maličkosti, jako je například odhlučnění interiéru (už to není ta velká drnčící plechovka) a také zapracovali na řazení. Ano, je to neuvěřitelné, ale dráhy řazení tu šly dokonce přesně. Na VW nebo Ford to samozřejmě nemá, ale proti tomu, co to bývalo, je to nebe a dudy.
Dlužíme vám ještě spotřebu. Ta naše na konci testu byla 6,5 l na 100 km. To vzhledem k zatížení a konstrukci vozu není žádná tragédie. Na snížení spotřeby se měl podílet i systém Stop-Start, ale ten bychom raději v autě neměli. Vždyť třeba posilovači trvalo leckdy pěkně dlouho, než si všiml, že motor už zase běží. Hlavně že se Peugeot chlubí splněním norem Euro 6.
Kritika se od nás snáší také na řízení. Tak nepřesné a neinformativní řízení by zasloužilo… no jen se podívejte do tabulky hodnocení.

Cena rozhoduje
Parťák je jedno z nejlevnějších aut, co pro rodinu a podnikání můžete na českém trhu dostat. Základní cena včetně akční nabídky a možnosti odkupu sterého auta činí 310 000 Kč. Diesel je o 30 000 dražší. Neskutečné je, jak rychle pak nabíhají jednotlivé výbavy a modely. Vždyť to nejvybavenější auto (právě náš Tepee Outdoor) stojí rovných 400 000 Kč. Takže všechno je naskládáno v rozmezí 90 000 Kč. Pecka.

+ Prostornost
+ Vhodný motor
+ Cena
- Řízení
- Rázy od kol

Hodnocení
Brzdy
2
Design
3
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
4
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
2.07
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Kombi
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4380
Šířka (mm)
1810
Výška (mm)
1801
Rozvor (mm)
2728
Provozní hmotnost (kg)
1473
Maximální hmotnost (kg)
2085
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
675
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1560
Max. výkon kW (k)/ot./min.
88 (120) / 3 500
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
300/1750
Spotřeba
Město
4,9
Mimo město
4,2
Kombinovaná
4,4
CO2 (g/km)
115
Palivová soustava
Palivo
Nafta
Objem nádrže (l)
60
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
12,9
Max. rychlost (km/h)
174
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
205/65
Ráfky
R15
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
320000
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
410000
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů