Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot Partner 1,6 HDI - jaký je po 82 tis.km?

Recenze uživatelů
Michal Rokos (32) - Zlínský kraj | 16.12.2009
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Peugeot Partner 1,6 HDI | foto: Michal Rokos
Jedná se dle mého o ideální vozidlo pro rodiny s dětmi i pro živnostníky. Komu nevadí horší komfort při cestování na dálku při srovnání s osobákem, bude spokojen. Kdo je zvyklý na VW Group, ať se mu raději vyhne.
Značka:Peugeot
Model:Partner
Typ:1,6 HDI
Bližší označení:Totem
Karoserie:kombi, VAN, MPV, SUV
Obsah motoru:1600
Palivo:nafta
Rok výroby:2007
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:25000
Najeto km nyní:82000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:2 roky
Průměrná spotřeba:6,5
Poruchy:v záruce lanko spojky
Předchozí vozidlo:Renault Mégane


Partnera jsem kupoval od dealera Peugeot jako půl roku starý, předčasně ukončený leasing. Auto bylo prodané u nás v ČR a mělo servisní knížku s jedním provedeným servisem při 20 tis. Vzhledem tomu, že dnes není radno věřit ani autorizovaným prodejcům, vyzbrojil jsem se při koupi ještě zkoušečkou na lak. Výsledkem bylo zjištění, že lak je originální, auto tudíž nehavarované.
Motor je 1,6 Hdi, 55 kW, 195 Nm. Výbava TOTEM: Klima, ABS, 1x airbag, el.okna a zrcádka, centrál na dálku, stavitelný volant, zoo mříž na N1, 1x posuvné dveře, páté křídlové.
Po nasednutí do auta vás překvapí mimořádná prostornost, jak nad hlavou tak na šířku i délku. Posez řidiče a spolujezdce je příjemně vysoký, nastupování i vystupování nečiní problém ani pro osoby starší a méně pohyblivé. Přední sedáky mají kupodivu i náznak bočního vedení. Dosah všech ovládacích prvků je dle mého dobrý, v tomhle ohledu nemám sebemenší problém. Na zadních sedadlech se nachází na oko tři plnohodnotná sedadla dělená 1/3 2/3. A tady jsme nesporně u jedné z velkých výhod, se kterou jsem se setkal až u tohoto vozu. Dozadu si sednou vedle sebe tři dospělí,čtyři vietnamci nebo se dají umístit bez problému tři dětské autosedačky s malým osazenstvem, popřípadě různé kombinace. Vše mám vyzkoušeno i na delší trasy. Také je to první auto , kde si za mě jako řidiče vůbec někdo sedne. Bývám za volantem hodně rozvalený, sedadla mám v běžných autech hodně vzadu. Tady díky autobusovému posazu a sklonu kolen vás to tolik nenutí, a i kdyby, tak i v poloze nadoraz je místa více něž dost.
Palubní deska a výplně dveří jsou z černého tvrdého plastu, který je celkem odolný na poškrábání a rozumný na údržbu. Drobné vrzání se ozývá povětšinou až tak při -10, což sem se rozhodl vzhledem ke globálnímu oteplování neřešit. V rámci akční výbavy „Totem“ se nějaký designér rozhodl oživit tmavý interiér různými světle i tmavě šedými imitacemi hliníku na částech jako je středový panel, madla dveří, konec řadící páky atd. Výsledek je poměrně tristní, hlavně odolnost na drobné šrámy, což je vidět hlavně na madlech dveří a řadicí páce. Alespoň mám výmluvu na nenošení snubáku. Ten samý bůček co dělal hliník na palubce, zřejmě navrhl taktéž velmi praktickou světle šedou barvu na sedadlech. Pro toho kdo používá auto částečně na práci, nebo má neposedné děti je proto nutnost použít nějaké potahy či přehozy.
To co mi u tohoto auta velmi vadí je nulová variabilita. O praktické zoo mříži se ani nebudu zmiňovat. Nejhorší je to u sedadel. Ta zadní se dají pouze srulovat směrem dopředu, nedají se ale bohužel úplně vyjmout. Srulováním se získá rovná plocha a vzdálenost od předních sedadel po zadní dveře cca 140 cm. Přední sedadla mají rozsah sklápění opěradla jako u dálkových autobusů zn .Karosa, plus je možné provést sklopení vpřed jako u třídvéřáku. Provedení lůžkové úpravy za účelem soulože nebo převozu delšího předmětu je tudíž zhola nemožný. Dále je špatný výhled vzad díky pátým na polovinu děleným křídlovým dveřím, které v základu nejsou opatřeny ani stěračem. Nejen že se hodně špiní, ale hlavně se za jejich středovým sloupkem schová ve vnitřním zpětném zrcátku i kamión. Zavazadlový prostor je královský, něco přes 600 litrů po roletku. Tady vidím jedinou výhodu mříže, za kterou můžete naskládat věci až po střechu, aniž by vám něco při brzdění skončilo v autě. S tím souvisí i nevýhoda: o dovolených ostatním děláte náklaďák. Odkládacích přihrádek je spousta, do dveří vejdou i dvě větší pet lahve.

Ale pojďme k motoru. To je zřejmě to nejlepší co na autě je. Po nastartování a zahřátí zvuk motoru nikterak neobtěžuje. Odhlučnění motoru by však mohlo být o něco lepší, v klasických osobácích od Peugeotu je to dle mé zkušenosti mnohem lepší. Projevuje se to hlavně na dálnici, když je motor v otáčkách, tak hluku je víc něž dost.
Hdi velmi ochotně spolupracuje již od 1700 ot., přes 3000 tis. není téměř nutno točit, ale kdo by chtěl tak do 4000tis. to jde bez problému. To co je hodně špatné, u Peugeotu normální, je řazení. Pominu-li dlouhou řadící páku, tak její přesnost chodu a kulisa je hrozná.
U 1,6 Hdi je také nesporná výhoda oproti 1,9 nebo 2,0 a sice ta, že se motor relativně rychleji zahřívá. Stačí tomu dle podmínek 3-6 km, což ve srovnaní s těmi silnějšími je klidně i o polovinu dříve. Dynamika motoru v rámci kW je solidní, na dálnici to jede kopec nekopec bez ztráty rychlost. Předjíždět v rychlostech nad 90km/h se musí ale s rozvahou. V tomhle ohledu je určitě lepší silnější varianta 66 kW.
Dále je Hdi nesporně výhodnější pokud za sebou, tak jako já, občas máte přívěsný vozík. Ani zde nemá motor sebemenší problém a hlavně spotřeba je stále příznivá.

Spotřeba je dle mého velmi milým překvapením. Obecně by se dalo říci, že se pohybuje v hodnotách kolem 6-7l/100km.
Pokud to trochu rozepíšu tak např.: Chorvatsko, při snaze o úsporu (na dálnici max. 120km/h, lehká noha atd.) - 5,8l/100km. To bylo poprvé a naposledy co jsem se dostal pod 6. Při dodržování limitů pak byla spotřeby vyšší jen o dvě destiny a dostala se tak na 6,2 l/100km.
Itálie hory s rakví na střeše 6,7l/100km.
Zlín – Praha sám v autě v rámci limitů a po naší dálnici 7,0l/100km.
V městském a příměstském provozu, kde jezdím nejčastěji mám spotřebu kolem 6,5l/100km.
Tady jen pro srovnání jsem měl půjčené od známého to samé auto, ale v benzínu 1,6 80kW, jezdil jsem ty samé trasy jak jezdívám po městě a okolí. Výsledná spotřeba u benzínu byla 8,7l/100km. A to jsem za sebou neměl vozík. Každý si určitě porovná...

Jak jsem již dříve zmínil, posaz v autě je vyšší, výhled vpřed je v pohodě, výhled vzad celkem o ničem. Jízdní vlastnosti bych ohodnotil jako dobré a nezáludné. Při vyšších rychlostech v kombinaci se zatáčkami dochází k náklonům, takže doporučuji příliš nezávodit. Náklony mají společně s vyšším posazem posádky i jinou velmi špatnou vlastnost. Hodně lidem bývá v tomto autě špatně. Max. rozumná rychlost je 130km/hod, krátkodobě i 140km/hod. Pak je hluk od motoru a od velkých bočních zrcátek hodně znatelný. Odolnost proti bočnímu větru je nic moc, s rakví na střeše je to horor.
Řízení mi vyhovuje, nastaveno je tak akorát. Brzdy brzdí v rámci možností spolehlivě. Chod spojkového pedálu je spíš tužší, ale zvykl jsem si. Vadí mi však poměrně malý rejd. Aby mě někdo nenapadl, že neumím řídit, tak ve srovnání s osobáky (Focus, Mégáne,Octávia) je to prostě horší. Poznat to jde hlavně při couvání s vozíkem.

Závady, které jsem měl, nejsou nějak závažného rázu. V rámci záruky se měnilo lanko spojky, pedál skřípal a špatně se vracel. Asi třikrát za celou dobu se mi stalo, že jsem auto nemohl nastartovat. Stačilo vždy vytáhnou klíček, pak odemknout a zamknout dálkovým a vše fungovalo. Zatím to neřeším. Při představě, že by inženýři v Peugeotu hledali závadu, se mi dělají osypky. Taky mi asi dvakrát nefungovala kulatá tlačítka na středovém panelu (klima, 4blikače, vyhřívání zadního skla, zamykání auta). Pojistky jsem měl ok, závada jak přišla tak odešla. Na autě se jinak prováděla jen běžná údržba. Letní Micheliny jsou původní (najeto 55tis) a ještě něco málo zvládnou. Zimní tragédie značky Barum - taktéž původní (najeto 26tis) a jsou téměř nepoužitelné. Brzdové desky jsou původní, kotouče se nevlní, zatím. U Peugeotu se zřejmě mění tyto věci zároveň.

Celkově můžu říci, že jsem s autem spokojen. Kdybych vůz dostal jako služební s CCS kartou, věřím, že polovinu věcí bych ani neviděl. Kupoval jsem ho v podstatě na sklonku jeho výrobního života, takže výrobce určité věci vyřešil až u následující modelové řady Teepee (páté dveře dělené 1/3 2/3 a pod).
Jedná se dle mého o ideální vozidlo pro rodiny s dětmi i pro živnostníky. Komu nevadí horší komfort při cestování na dálku při srovnání s osobákem, bude spokojen. Kdo je zvyklý na VW Group, ať se mu raději vyhne. Osobně bych při nákupu ojetin hledal vyšší výbavy (Partner Premium, Berlingo Leader). Jsou tam 2x posuvné dveře, trochu lepší výbava a hlavně páté dveře se vyklápí nahoru a mají v základu stěrač (pokud tedy chcete aby s tím jezdila manželka). Dodávaly se automaticky s 1,6 Hdi (66 kW) a s benzínem 1,6 (80kW). Je tam také větší šance, že to nebude domlácené od živnostníků, ti totiž kupovali spíše základní verze, nebo tu co mám já.

KladyZápory
prostornost variabilita
motor komfort na dálky
spotřeba řazení
zatím spolehlivost páté křídlové dveře
dozadu dáte 3 dětské sedačky atd. o dovolených děláte ostatním náklaďák





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ano

Hodnocení
Brzdy
3
Design
3
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
4
Ovladatelnost
3
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
4
Řízení
2
Sedadla
3
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
2.5
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.6 z 5 (72%)
Hodnoceno: 11x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
jiriez, 16.12.2009 11:36
Po delší době dobrá a vtipná recenze, člověk se leccos dozvěděl a přitom pobavil. Díky za ni.
rohYpnol, 16.12.2009 20:29
doporučuji začít řešit vrzající plasty, protože globální oteplení znamená pro evropu lokální ochlazení ;)
Opravdu pěkná, nezaujatá, logicky strukturovaná zkušenost. Vinšuju hodně šťastných km...
Kobyla, 16.12.2009 21:16
Občas se svezu v FiDobló a taky celkem pohoda autíčko oproti VWCady.Barum s Matadorem je opravdu gumová tragédie a už nikdy.Kdo jednou zkusil tak ví.Ať slouží
Pepe, 17.12.2009 07:18
...se k pochvalám za článek
S tím startováním - nejspíš zazlobí imobilizér, občas se s tím potkám na Ducatu. Řešení je stejné - zamknout, odemknout a jedu..
Takže ať slouží....
bebel, 19.12.2009 18:05
dakujem za KONECNE NORMALNU recenziu bez komplexov a najma OBJEKTIVNU! kazdy si tu najde presne to, co chcel vediet...a bez zbytocnych kecov, dokonca a naznakom humoru...SUPER! a DIK...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů