Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot Bipper - jaký je městský kurýr?

Testy
Petr Šikl | 11.06.2008
dalších 41 fotek
foto: Petr Šikl
Pokud se rozhlížíte po novém a malém dodávkovém automobilu pro rozvoz zboží, nemělo by Vám z hledáčku uniknout trio v podobě Peugeotu Bipper, Fiatu Fiorino van a Citroënu Nemo. Prvně jmenovaný dnes podrobíme klasickému testu.

Výstava užitkových a nákladních vozidel Autotec 2008 je úspěšně za námi. Abychom stále nepsali jen o osobních vozech, podrobili jsme redakčnímu testu po delší době malou dodávku v podobě novinky Peugeotu Bipper, který má dokonce dva sourozence - Citroën Nemo a Fiat Fiorino van. Trojčata sjíždějí z výrobní linky Tofas v Turecku, kde se prodávají i pod touto u nás málo známou značkou. Pojďme se tedy podívat, co nový lehký užitkový vůz určený zejména pro městskou rozvážku dokáže nabídnout.

Karoserie: i dodávka může být pohledná

Při pohledu na Bippera zaujme mohutný nelakový nárazník, který dodává karoserii moderní vzhled. Jeho úkolem je eliminovat následky menších karambolů. Z boku nejlépe vynikne posun kabiny směrem vpřed, což se podařilo díky umístění nízkoobjemového motoru s menšími nároky na prostor. Díky tomu je více místa pro náklad a rovná boční plocha zadní části doslova láká k polepení reklamou. Zadní část je řešena v klasickém stylu dodávky. Dělené zadní dveře se otevírají do úhlu 180°C, což spolu s nízko položenou nakládací hranou (527 mm) usnadňuje přístup do nákladového prostoru.

TIP: Citroën Jumper - jeden z trojlístku 

Interiér: jednoduchost a minimální zákl. výbava

Palubní deska je vyvedena v odstínech tvrdého šedého plastu, přičemž byl kladen důraz především na funkčnost. Řidiči a závozníkovi se tak nabízí dostatek odkládacích prostor, bohužel u spolujezdce chybí alespoň jedna krytá přihrádka. Dveřní výplně nepojmou 1,5 litrovou PET láhev, což je škoda. S posedem je to stejné jako v ostatních dodávkách. Sedí se vysoko a vzpřímeně, stejně jako na židli. Výhled směrem vpřed je doslova znamenitý a poměrně měkká sedadla lze podélně posouvat a opěradla sklápět (v omezeném úhlu díky dělící ocelové přepážce). Bohužel volant nelze stavit výškově ani teleskopicky. Podle volantu je nutné upravit sedadlo řidiče. Příjemným zjištěním je, že za volant se pohodlně usadí řidiči nízkého i vysokého vzrůstu. Další dobrou zprávou je umístění řadící páky na palubní desce (oproti Parteneru).

Úspory v automobilovém průmyslu se nevyhnuly ani dodávkovému triu. Testovaný Peugeot proto nebyl vybaven centrálním dálkovým ovládáním a byl jsem tedy nucen všechny dveře odemykat zvlášť klíčkem, což nejen zdržuje, ale hlavně je silně nepraktické (centrální zamykání je nabízeno v příplatkové výbavě pouze v paketu s elektricky ovládanými okny, zrcátky atd.). To samé platí o absenci elektricky stahovaných oken. Ty bych osobně dovedl oželet, kdyby stahování pomocí kliček fungovalo o něco lehčeji. V horkých dnech byla největším zklamáním absence klimatizace, kterou si lze také přiobjednat. Z obvykle standardní výbavy ve voze chyběla i audiosoustava, což lze vzhledem ke snížení nákladů pochopit. Také bych v malé dodávce očekával alespoň jeden háček, na který bych mohl pověsit třeba montérky.

Posádka testovaného Bipperu byla oddělena od nákladového prostoru pouze ocelovou přepážkou, díky které proniká do kabiny hluk od zadních kol, materiálu pohybujícího se v nákladovém prostoru, atd... Samotná pevná přepážka v horní části přechází v ocelovou mříž, která při jízdě po nekvalitních silnicích rezonuje. Výrobce nabízí i další variantu přepažení, tzv. modulární přepážku, která za příplatek 1.900 Kč oddělí nákladový prostor od řidiče drátěnou přepážkou umožňující převoz dlouhých předmětů (až 2 491 mm) na úkor spolujezdce (sedadla se složí na podlahu a ocelová síť podélně přepaží nákladový prostor od řidičova místa).

Základní výbava tedy obsahuje pouze airbag řidiče, ABS, posilovač řízení, bezpečnostní pásy a přípravu pro rádio. Airbag spolujezdce přijde na 4.000 Kč, mlhové světlomety na 3.400 Kč, parkovací asistent získáte za 7.000 Kč, podélné střešní lišty za 3.400 Kč, vyhřívání předních sedadel za 5.600 Kč, elektrické ovládání boční oken za 4.000 Kč, manuální klimatizaci za 27.000 Kč, superzamykání včetně elektricky ovládaných oken a vyhřívaných zpětných zrcátek za 12.900 Kč a např. rádio s CD přehrávačem MP3 a 4 reproduktory přijde na 10.500 Kč.

(+) solidní odhlučnění od motoru
(+) bohatá příplatková výbava
(+) jednoduchost a prostornost kabiny
(-) absence stavitelného volantu a centrálního zamykání
(-) otevřená schránka před spolujezdcem
(-) výhled směrem vzad /znemožňují plechové dveře/
(-) hluk z nákl. prostoru
(-) chudá základní výbava

Nákladový prostor: pojme euro paletu

Po otevření dvoukřídlých zadních dveří se dostáváme k nákladovému prostoru, který nabízí na délku 1500 mm prostoru, na šířku v nejužším místě mezi podběhy i výšku více jak jeden metr. V důsledku činí využitelný objem 2,3m3. Do prostoru je zadními dveřmi dobrý přístup, bez větších problémů naložíte pomocí "ještěrky" i euro paletu třeba půl tuny těžkou (Bipper je stavěn na 610 kg nákladu). Za příplatek lze získat dokonce praktické posuvné boční dveře po obou stranách (každé za 7.000 Kč). Prosklené zadní dveře přijdou na 2.800 Kč. Osvětlení nákladového prostoru je možné získat jen pomocí příplatku za Packet Plus v ceně 11.100 Kč zahrnující mimo jiné dálkové zamykání, elektricky ovládaná okna a vyhřívaná zrcátka.

TIP: Peugeot 207 SW se srdcem od BMW 

Motor: osvědčená čtrnáctistovka

O pohon Bipperu se může starat vznětová nebo zážehová čtrnáctistovka. Prvně jmenovaná poskytuje 68 koní a slibuje průměrnou kombinovanou spotřebu 4,5 l/100 km. Námi testovaná benzínová jedna-čtyřka produkuje 73 koní při 5200 otáčkách a 118 Nm při 2600 ot./min. Tyto hodnoty stačí na maximální rychlost 157 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h za 16,9 s. Motor je spojen s pětistupňovou manuální převodovkou a o pohon se starají přední kola. Agregát je překvapivě dobře odhlučněn a v nenaložené dodávce odvádí solidní práci srovnatelnou s osobním vozem velikosti 207. Jeho projev je živější a nepůsobí tolik letargicky jako například v Peugeotu 308. Horší je při využití možnosti naložit až 610 kg nákladu, kdy se mi pohonná jednotka zdá poněkud slabá. Zejména ve stoupáních ztrácí Bipper rychlost s čímž je nutné počítat a automobil pořádně rozpohybovat. Kombinovaná spotřeba činí podle Peugeotu 6,9 l/100 km. Nám se podařilo s Bipperem jezdit celý týden s lehkou nohou za 6,3 l/100 km (vůz byl prázdný a obsazen jen řidičem). Lze předpokládat, že s rostoucí hmotností převáženého nákladu půjde i spotřeba směrem nahoru. Pokud za volant Bipperu usedne řidič-závodník, musí se smířit s odběrem kolem deseti litrů.

(+) kultivovanost
(+) únosná spotřeba
(-) slabý výkon při zátížení

Jízdní vlastnosti: s rozumem

Vpředu nalezneme nezávislé zavěšení kol typu MacPherson a vzadu vlečná ramena se zkrutnou příčkou, což je pro účely dodávkového vozu dostatečné řešení. V běžném provozu při dodržování rychlostních limitů je posádka klidu, což se mění při drsnějším zacházením, kdy se stává silně nedotáčivý. Řízení není příliš komunikativní a řazení je zejména oproti staršímu a většímu modelu Partner o poznání přesnější. Brzdy odvádějí svou práci velmi dobře. Bipper se chová nezáludně a poskytuje posádce, potažmo i nákladu dostatek přiměřeného komfortu v podobě relativně plavné jízdy.

(+) jízdní vlastnosti
(+) solidní brzdy
(-) méně komunikativní řízení

Závěr: skvělý do města

Peugeot Bipper skvěle zvládá roli lehkého užitkového vozu za příznivou cenu. Je vybaven roky prověřenou technikou a postaven na osvědčeném základu. Bipper se s benzínovou čtrnáctistovkou skvěle hodí pro rozvozy po městě a přepravu nákladu na kratší vzdálenosti. Pro zdolávání delších tras bych doporučil sáhnout po vznětovém motoru HDI, který snáz snese vyšší zátěž. Osobně bych si také připlatil za některé prvky výbavy, které považuji za samozřejmé.

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
3
Řazení
2
Řízení
3
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
3
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.86
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
3 864
Šířka (mm)
1 716
Výška (mm)
1 721 / 1 782
Rozvor (mm)
2 513
Provozní hmotnost (kg)
1 070
Maximální hmotnost (kg)
1 680
Počet míst (os.)
2
Objem zavazadlového prostoru (l)
2500
Motor
Typ
Zážehový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1 360
Max. výkon kW (k)/ot./min.
54 (73) / 5 200
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
118 / 2 600
Spotřeba
Město
8,8
Mimo město
5,9
Kombinovaná
6,9
CO2 (g/km)
164
Palivová soustava
Palivo
Natural
Objem nádrže (l)
45
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
Neudáno
Max. rychlost (km/h)
157
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
5
Přenos hnací síly
Pohon
Předních kol
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
175/70 R14T
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
284.100
Celková cena testovaného vozu (Kč)
284.100
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 11.06.2008 12:12
v benzínu to snad ani nemá cenu
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů