Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot 407 SW 1,6 HDi vs 2,0 HDi

Poradna
Jaromír Herna | 29.01.2010
foto: Jaromír Herna

Dotaz:

Dobrý den,
mám Ford Focus combi 1.8 66 kW tddi r.v. 2000 jsem sním celkem spokojen. Je to spolehlivý a dobrý vůz ale časem bych chtěl mladší automobil. Líbí se mi Peugeot 407 SW 1.6 nebo 2.0 HDi. Jaký máte názor na tento vůz? Obsah 1,6 se mi zdá na tak velké auto málo raději bych volil silnější agregáty. Nebo prosím poradíte nějakou jinou alternativu v dané třídě.

Děkuji a přeji hezký den s pozdravem Roman Stránský.


Odpověď:

Při srovnávání s různými automobily jsme již většinu kladů i záporů vozu Peugeot 407 zmínili. Dnes bych se tedy pokusil shrnout základní informace o tomto voze a přinést zatím neuvedená fakta, která může ocenit budoucí majitel. Peugeot 407 se vyrábí od roku 2004. Na trhu se objevil jako nástupce celkem úspěšného, devět let vyráběného, modelu Peugeot 406. V roce 2006 byl mírně modifikován a nabídka motorů rozšířena o 2,2 HDi (125 kW) a 2,7 HDi (150 kW). V roce 2008 přišel výraznější facelift-změna interiéru, který se nyní více blíží koncernovému příbuznému Citroen C5, pozměněné světlomety, výkon motoru 2,0 HDi se zvýšil na 103 kW a nyní plní emisní normu Euro V, zatímco starší 100 kW verze plní pouze Euro IV.
Při modernizaci v roce 2006 byl rovněž vylepšen navigační systém využívající od té doby 30 GB harddisk, což umožňuje uživatelsky příjemnější práci. Příplatková cena ovšem bývala 60 000 Kč. Současný trend přenosných navigací stlačil cenu tohoto vestavěného prvku na současných 20 000 Kč. Malou nevýhodou může být pro někoho nemožnost nahrát do tohoto systému oficiálně český jazyk. Mimo jiných funkcí nabízí tento systém možnost připojení externího zdroje přes konektory „cinch“ a možnost prohlížení fotografií či přehrávání videa. Z důvodu bezpečnosti ovšem pouze ve stojícím vozidle.
Automobil může být dále vybaven řadou komfortních prvků jako je dešťové čidlo, čidlo na tlak v pneumatikách, automatické rozsvěcování světel, parkovací senzory (bohužel jen zadní) atd. Ovšem právě všechna tato čidla mohou přinést nepříjemné překvapení. Například čidlo na tlak v pneumatikách do jednoho!! kola stojí cca 2500 Kč. Pokud někdo očekává, že ho nahradí čidlem z druhovýroby, cena není o moc nižší nebo lépe řečeno příznivější - 1400 Kč. Takže pokud si chcete koupit lepší alu kola a originální kola s čidly používat například na zimní pneu, budete se zřejmě muset smířit s tím, že Vám v létě tlak auto hlídat nebude. Podobný problém Vás může čekat, pokud se v čidle vybije baterie (cca 6-8 let). Nelze ji totiž měnit samostatně a musel byste koupit celé čidlo. Další nepříjemné překvapení může majiteli přinést samotný účet ve značkovém servisu za diagnostiku konkrétní závady, kdy částka za tento úkon se pohybuje kolem 1000 Kč, což převyšuje například cenu samotného čidla ABS/ESP. Chybová hlášení palubního systému to je jeden z problémů, který může majitele tohoto vozu provázet, přičemž často stačí, podobně jako u počítače, pouze „restartovat“ motor anebo někdy, pokud víte, z kterého čidla chybná hláška přišla, rozpojit a znovu spojit přívodní kabel k danému čidlu. Tyto problémy ve větší nebo menší míře ovšem provázejí většinu moderních automobilů.
Další nepříjemný finanční problém, který ovšem provázel již i předchůdce 406, je nemožnost měnit samostatně ložisko v kole, ale pouze jako celek s nábojem. Počítejte potom s cenou na jedno kolo přibližně 3500 Kč. Jinak je podvozek i přes svou technickou vyspělost celkem odolný a jediný díl, který odchází častěji (klidně i po 50 000 km) je spodní čep řízení. Jeho cena je asi 3000 Kč. V druhovýrobě je možné tuto součástku sehnat již od 1500 Kč, avšak samotná výměna není nikterak snadná a značkový servis má na tuto operaci 1,4 normohodiny na jednu stranu.
Koncern PSA se vždy vyznačoval chválenými vznětovými motory a pod kapotou 407 lze nalézt celkem čtyři různé varianty. Motor 1,6 HDi (80 kW) kombinovaný pouze s pětistupňovou manuální převodovkou, 2,0 HDi (100, 103 kW) využívající šestistupňovou převodovku jak manuální tak i automatickou (do roku 2006 byl používán starší čtyřstupňový automat, který není příliš doporučeníhodný), 2,2 HDi (125 kW)-pouze šestistupňový manuál a 2,7 HDi (150 kW)-pouze šestistupňový automat. Z technického hlediska je bez pochyb nejlepší motor 2,2 HDi, který patří mezi vůbec nejlepší vznětové čtyřválce současnosti. Jeho spotřeba je srovnatelná s 2,0 HDi, dynamické parametry naopak s 2,7 HDi, který kvůli spojení s pouze automatickou převodovkou vykazuje minimálně o dva litry vyšší spotřebu. Nevýhodou varianty 2,2 HDi oproti slabším verzím je jeho zoufalý nedostatek na trhu ojetin a samozřejmě vyšší cena a pro někoho to může být i absence automatické převodovky. Variantu 2,7 HDI objevíte ještě komplikovaněji. Mimo jiné i proto, že se vázala pouze na nejvyšší stupeň výbavy a cena takového vozu přesahovala jeden milion korun.

TIP: Jaký je Peugeot 407?

Verzí 1,6 HDi a 2,0 HDi je naopak velký dostatek a tak se zaměřím na porovnání těchto dvou variant. Kromě vyššího výkonu nabízí verze 2,0 HDi samozřejmě i vyšší točivý moment. Výkon 100 kW se může na dnešní poměry a hmotnost vozu někomu zdát sotva dostatečný, ale právě točivý moment 320 Nm (340 Nm při funkci „Overboost“- krátkodobé zvýšení plnícího tlaku turbodmychadla při plném sešlápnutí plynového pedálu) zaručuje vozu výbornou pružnost. I s plně obsazeným vozem není problém v dálničních stoupáních plynule zrychlovat bez podřazování až k rychlosti 170 km/h. Díky šestistupňové převodovce vás ani při této rychlosti nebude příliš obtěžovat hluk motoru, který v tuto chvíli točí 3000 ot/min. Při 2000 ot/min na šestý převodový stupeň budete mít na tachometru 115 km/h a k dispozici maximum točivého momentu. Pro delší jízdy a vyšší rychlosti je tak určitě vhodnější motor 2,0 HDi, protože právě kvůli absenci šestého převodového stupně musí motor 1,6 HDi pracovat ve vyšších otáčkách a již při rychlostech kolem 130 km/h je citelně poznat hlukový projev slabšího motoru. Varianta 2,0 HDi nabízí samozřejmě vyšší maximální rychlost o přibližně 15 km/h dosažitelnou na pátý převodový stupeň a o 2s lepší zrychlení na 100 km/h a k tomu přidává lepší posilovač řízení s degresivním účinkem v závislosti na rychlosti jízdy. Jízdně obecně patří 407 k lepšímu průměru na našich silnicích. Při zachování přiměřeného komfortu nabízí velmi slušnou stabilitu a jistotu v rychle projížděných zatáčkách i při rychlých dálničních přesunech. Vysloveně sportovnímu stylu potom brání přece jen o něco vyšší hmotnost, která je daní za výbornou bezpečnost a ne tak úplně přesné řazení jaké nabízejí někteří konkurenti. Při běžném využívání vozidla ovšem tento nedostatek téměř nezaznamenáte.
Často narazíte na motor 1,6 HDi ve spojení s nejnižším stupněm výbavy „Confort“, do kterého nebylo možné získat ani za příplatek např. zadní boční airbagy, xenonové světlomety, parkovací senzory, elektrická sklopná zrcátka, nebo dvouzónovou klimatizaci a další prvky. Seznam příplatkové výbavy je u tohoto automobilu dlouhý a tak rozdíl mezi základním modelem a plně vybaveným může dělat dojem, že sedíte v automobilu o třídu výš. Od druhého stupně výbavy „Executive“ je sdružený přístroj obohacen o pátý ciferník zobrazující teplotu oleje motoru a tak má řidič možnost pohlídat si, kdy je motor skutečně prohřátý. Z dalších komfortních prvků, které mohou výrazně zpříjemnit jízdu v Peugeotu 407, jmenujme alespoň boční vrstvená akustická skla, nebo elektricky nastavitelné a vyhřívané přední sedačky s možností uložení jejich polohy do paměti klíčku a tak se ihned po odemknutí nastaví do polohy pro příslušného řidiče. Vyhřívání sedadel má ovšem celkem pomalý nástup, zejména potom ve spojení s koženým čalouněním.
Při rozhodování který motor nakonec zvolit doporučuji zvážit způsob použití automobilu a přihlédnout k vlastnímu stylu jízdy. Silnější verze si bude nárokovat v dlouhodobém průměru cca 6,5 l/100km, při delších jednorázových trasách není problém dosáhnout hodnoty pod 6l/100km, přičemž máte stále k dispozici dostatek točivého momentu pro bezpečné předjíždění a dynamickou jízdu. Pro defenzivní styl bude i motor 1,6 HDi dostačovat a odmění se Vám dlouhodobou spotřebou cca 5,7 l/100km a na delších trasách samozřejmě ještě méně. Pokud patříte mezi spořivé řidiče, můžete jako další pozitiva na stranu slabší verze přičíst nižší sazbu povinného ručení a třeba i výhodu dlouhého intervalu výměny rozvodového řemene 240 000 km (2,0 HDi-160 000 km). Servisní interval pro výměnu oleje je shodných 30 000 km, případně jednou za dva roky. Obecně lze tedy říct, že motor 1,6 HDi je pro tento vůz překvapivě dostačující, ale k jeho charakteru se lépe hodí 2,0 HDi a ideální volbou je potom bohužel nedostatkový a dražší 2,2 HDi.
Při výběru konkrétního vozu určitě doporučuji vyzkoušet funkci všech prvků výbavy. I zdánlivě malá drobnost by se mohla stát náročnou či drahou opravou. Například nefunkční panoramatickou střechu může způsobit rozlomený plastový díl za pár korun, ale její oprava zabere klidně celý pracovní den. Je rovněž dobré vědět, že ke klíčkům od vozidla by Vám měl původní majitel předat rovněž takzvanou zákaznickou kartu s čtyřmístným kódem nezbytným pro spárování klíčů s imobilizérem a kódování dálkového ovládání zámků a rovněž papírový štítek s kódem nutným pro výrobu nového klíče.
Pro doporučení jiných variant pro Váš výběr by bylo potřeba znát více informací-způsob využití automobilu, pořadí priorit jednotlivých vlastností, cenový limit atd. Přesto alespoň jeden automobil na tomto místě zmíním. Jestliže Vám do současné doby dobře sloužil Ford Focus první generace, možná by pro vás nebyla špatnou volbou jeho druhá generace nabízená ve verzi kombi od roku 2005 a využívající shodné vznětové jednotky 1,6 HDi a 2,0 HDi označené TDCi. Ikdyž se jedná o automobil o třídu níž, vnitřní prostorností se tento vůz Peugeotu vyrovná, náklady na servis zde budou o něco nižší a spolehlivost přece jen vyšší. Zároveň dokáže nabídnout ještě o něco lepší dynamiku a nižší spotřebu, neboť jeho hmotnost je oproti Peugeotu 407 o 200 kg nižší. Stejně jako u Peugeotu Vás zde může potkat zaseklý EGR ventil u verze 2,0 TDCi a u některých sérií motoru 1,6 se rychle opotřebovával dvouhmotový setrvačník. Chybová hlášení multiplexní elektronické sítě zde ovšem tak častá nejsou.

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
david_b, 29.01.2010 12:01
Nezbývá, než s Vámi souhlasit. Tyto fíčury mi přijdou vhodné pro vyšší řady, kdy se předpokládá, že řidič se nehodlá ušpinit dopouštěním kol na benzínce. (Maybach, RR...)
Drago5, 29.01.2010 13:37
By mně zajímalo, proč je v hodně článcích věta typu : zatímco starší 100 kW verze plní pouze Euro IV.... Je snad v ČR nějaké daňové zvýhodnění při koupi auta s Euro 5??
lover00, 29.01.2010 15:55
Meli jsme takove jedno doma, koupene jako nove.sw 1.6 hdi. Design peknej,vnitrek taky ale po strance spolehlivosti pravej opak.Jednou nas dokonce nechal na holickach v Chorvatku (po 1/2 roce uzivani).Kdosi mi rikal ze je to hodne na nahode na jaky kus zrovna narazite ale kdyz se podivam na statistiky spolehlivosti v rozmezi 2-3 let tak 407 je nekde mezi poslednimi tremi. Ze zkusenosti s par automechanikama mi bylo doporuceno peugeoty se 7mickou na konci nebrat. A mimochodem se nedivim proc jsou ty auta tak levne. Nakupka naseho byla kolem 800.000, po 3 rocich jezdeni (nebo spise nejezdeni) se ho otec rad zbavil za necelych 200
Zdeny60, 30.01.2010 07:00
Jakožto letitiý uživatel vozů Pežot (306,605,406,407 a 807, vše HDI mimo 306-TD) souhlasím se vším, co je v článku napsáno. Jde o velmi slušný vůz s dobrou životností a kvalitním provedením, ale má své mouchy (jako i např. Porsche, či RR či Lexus, namátkou).

jen poznámka k motoru 1,6HDI: ano, interval předepsaný výrobcem pro výměnu částí pohonu rozovodů je skutečně 240.000km. Tyto motory s tímhle problémy fakt nemají. CO je spíše problém, je někdy elektroinstalace (sám jsem řeši, když servis nevyřešil, problém se startováním - po otočení klíče do polohy start se nedělo vůbec nic - nakonec odhlaena závad ve spínací skříňce poté, co servis už měnil startér, relé, a další věcí za tisíce korun...). Za mě, je to nejlepší agregát pro běžné ježdění a to nejen kvůli svému projevu /(zátah, spotřeba), tak nižší POV, interval pro rozovody a je o dost lehčí, takže méně zatěžuje PN a navíc dává auto menší tendenci k nedotáčivosti. toto jsem si ověřil na vlastní zušenosti, 1,6 se chová jinak než 2,0.

nevýhodou proti konkurenci je málo místa vzadu. Konkurence je : Passat, Avensis, M6, OII. Ale je na tom lépe, než Volvo V70 (vzadu).
Paja75, 08.01.2017 17:23
Popis možných závad (netýká se pouze tohoto článku) není vypovídající, protože nevíme u kolika vozů se vyskytly.U dvou?U stovky?U každého?Pak byste museli napsat např. i varování, že tento typ může překvapit vysazením motoru, protože došel benzín... :
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů