Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot 407 Coupé 3.0 V6 HDI v redakčním testu

Testy
Petr Šikl | 18.03.2010
dalších 52 fotek
foto: Petr Šikl
Není to novinka, ale umí zaujmout. Řeč je o francouzském coupé z dílny Peugeotu, který v polovině loňského roku podrobil 407 faceliftu a přidal pod jeho kapotu dva nové motory. My se v klasickém testu podíváme na zoubek toho nejsilnějšího a nejzajímavějšího.

Peugeot 406 Coupé jsem při příchodu na trh obdivoval a nějaký čas o něm dokonce snil. Od té doby uteklo moře času a 406 Coupé považuji stále za atraktivní a nadčasové coupé, kterému se obloukem vyhýbá zub času. Již nějaký rok má třídveřová "čtyři-sta-šestka" svého nástupce v podobě 407 Coupé, která je odvozena od sedanu 407. Rozhodně se nejedná o žádnou žhavou novinku, vždyť se prodává již čtvrtým rokem. Proč ji tedy testujeme? Pod kapotou se objevil vznětový třílitrový šestiválec, který společně s automatickou převodovkou a komfortně laděným podvozkem slibuje zaoceánskou plavbu. Navíc spojení s touto pohonnou jednotkou dělá z 407 nejvýkonnější sériově vyráběný Peugeot. A nás zajímalo, jak jezdí vrchol francouzské automobilky.

Karoserie: expresivní umění

Již nějaký rok je symbolem vozů s lvíčkem (resp. se lvem a to pořádným) na kapotě doslova velká tlama, která si okamžitě u některých modelů získala tábor odpůrců ale i příznivců. Pro řadu zájemců o francouzskou značku se stal právě design zevnějšku problematickým (zejména u modelové řady 407 a 4007, která má tlamu tak velkou, že se sám majitel bojí aby neskončil v jejich útrobách). Ale zpět k designově vyváženému a v mých očích povedenému "kupátku". To je se svými 4815 mm nejdelší karosářskou verzí řady 407 (je dokonce delší než SW). Za tento fakt může především zadní převis 1010 mm dlouhý. Z bočního profilu však samotná záď působí vyváženě. Zadní partie zdobí dvojice koncovek výfuku symetricky umístěných po stranách difuzéru. Oproti svému předchůdci je 407 Coupé po všech stránkách rozměrnější, což je nejlépe patrné z níže uvedené tabulky. Další vývojovou změnou jsou například vnější zpětná zrcátka, která jsou znatelně větší a poskytují lepší přehled o dění vedle vozu.

Mezigenerační srovnání

 

406 Coupé

 

407 Coupé

 

délka (mm)

 

4620

 

4815

 

šířka (mm)

 

1780

 

1868

 

výška (mm)

 

1350

 

1399

 

rozvor (mm)

 

2700

 

2724

 

zavazadelník (l)

 

390

 

400

 

Interiér: lví kůže

Peugeot staví velmi solidní interiéry a v dnes testovaném Coupé automobilka předvádí naprostý vrchol svého umění. Oproti běžné 407 přibylo kvalitních materiálů v podobě kůže, na omak příjemných plastů, hodnotných dekorů (kartáčovaný hliník) a příjemného čalounění. Rozmístění jednotlivých ovladačů je stejné jako u sedanu. Za nešťastně řešený můžeme považovat středový panel posetý miliony tlačítek, které svou téměř jednotnou velikostí znepřehledňují ovládání. Například audiosoustavu můžete ovládat pákou umístěnou vpravo pod volantem, na což si je potřeba zvyknout - na tříramenném volantu totiž nenaleznete žádné tlačítko. Tempomat našel své místo na páčce vlevo pod volantem, která je jen těžko přístupná a bez předešlého nastudování ji budete při jízdě jen těžko intuitivně ovládat.

Elektricky nastavitelná přední sedadla potěší s třístupňovitým vyhříváním, stejně tak řada motoristů nepohrdne elektricky seřiditelným sloupkem volantu. Samotná přední sedadla zaslouží samou chválu. Dají se nastavit v solidním rozsahu a oproti sedanu se dají posunout o 20 mm níže. Vynikají rovněž výrazným bočním vedením a kvalitně zpracovanou perforovanou kůží. Na zadních sedadlech je situace horší. Pokud patříte výškou k japoncům či francouzům, budete spokojeni. Máte-li však na výšku více než průměrně vzrostlí evropan, počítejte v oblasti hlavy s problémy (stejně jako u konkurentů 2+2). Lépe je na tom zavazadlový prostor, který těží z dlouhé zádě. Dokáže nabídnout rovných 400 litrů objemu. Díky sklopným děleným opěradlům zadních sedadel je možné převážet i delší předměty.

(+) kvalitní příplatkový audiosystém
(+) přední sedadla
(+) zavazadelník
(+) použité materiály a dílenské zpracování
(-) středová konzole posetá nepřehlednými tlačítky
(-) ovládání tempomatu a audiosoustavy pod volantem vyžaduje cvik

Motor: důstojná motorizace

Pod kapotou 407 Coupé chyběl dlouhou dobu pořádný motor. Do Česka se šestiválcový zážehový třílitr orientovaný na pohodlnou jízdu přestal dovážet a až teprve nedávno ho nahradil důstojný nástupce. Nový diesel vychází z dosud vrcholného agregátu 2,7 HDi. Došlo k navýšení zdvihového objemu válců z 2.721 na 2993 cm3 díky zvětšení vrtání a samotného zdvihu. O vstřikování se stará systém Common-Rail třetí generace pracující s tlakem až 2.000 bar oproti předchozím 1.650 bar. Vstřikovací trysky s 8 otvory oproti předchozím 6 umožňují přesnější dávkování nafty do válců, přitom je i nadále možné uvažovat až o pětinásobném vstříknutí v jednom cyklu (jeden nebo dva pilotní vstřiky, dva hlavní vstřiky a jeden dodatečný vstřik, který snižuje emise škodlivin). Rozprášení paliva je díky tomu homogennější, což zlepšuje spalování. Výsledkem je podle výrobce nižší hlučnost a méně škodlivin. Vstřikovací čerpadlo dodává piezoelektricky ovládaným vstřikovačům jen palivo nutné k optimálnímu fungování motoru.

#foto17720Agregát o výkonu 177 kW se nejprve objevil v Citroënu C5, poté v Renaultu Laguna. Novinka produkuje nejvyšší výkon 177 kW při 3 800 ot./min. (zlepšení o 18 % proti předchozímu 2,7 HDi). Maximální točivý moment vrcholí hodnotou 450 Nm od 1.600 do 3.600 ot./min. V pásmu 1.400 až 4.100 ot./min. přitom točivý moment neklesá pod hodnotu 400 Nm. Již při nízkých otáčkách (1.500 ot./min.) je k dispozici 422 Nm (o 17 % víc než u předchozího motoru). V praxi je třílitrový diesel pro komfortně laděné Coupé důstojným společníkem. Stovku i přes vyšší hmotnost vůz zvládá za 7,7 s a dokáže uhánět 240 km/h. Samotný motor poskytuje v každém okamžiku dostatek dynamiky, je tichý a naprosto zbaven vibrací. Dokonce i po stránce spotřeby paliva musíme dát automobilce za pravdu (ta uvádí oproti 2.7 HDi 15% pokles spotřeby). S šestiválcem lze jezdit při lehké noze za nějakých šest litrů, při běžných jízdách s důrazem na rychlé přesuny však počítejte s hodnotou 8,2 l/100 km (tu ukázal palubní počítač po třech tisících najetých kilometrech). Při dálniční stotřicítce si třílitrový šestiválec vezme 7,5 l/100 km, při 150 km/h jen 7,8 l/100 km a ve městě 8,8 l/100 km. Šestiválec je spojen s automatickou šestirychlostní převodovkou, která funguje odpovídajícně komfortnímu charakteru vozu.

(+) kultivovanost
(+) zvuk
(+) lineární přísun výkonu
(+) odpovídající spotřeba

Jízdní vlastnosti: orientováno na komfort

Na kvalitním povrchu dálnice D8, který připomíná asfalt francouzských dálnic se 407 Coupé doslova vznáší. Pluje v dobrém slova smyslu. Pluje jako zaoceánská loď či vznášedlo. Poskytovaný komfort je naprosto výtečný a v současné automobilové produkci ojedinělý, jelikož vysoký komfort cestování není vykoupen klasickými neduhy (ponořování přídě při brzdění, náklony v zatáčkách atd.). Coupé jsem během testovacího týdne vzal i na rozmlácenou D1 a hradeckou D11 s mraky diletačních spár. Na obou nefalšovaných českých silnicích poskytl podvozek Peugeotu pohodlí hodný francouzských korábů let osmdesátých. Nerovnosti, díry, spáry, koleje - to vše 407 Coupé dokáže filtrovat s nadpozemskou elegancí (za komfortním jízdním projevem stojí systém odpružení pocházející z modelu 607). Adaptivní podvozek AMVAR dovoluje volit mezi sportovním režimem (je komfortní) a standardním režimem, který je abnormálně komfortní. Milovníci řezaných zatáček, hvízdotu pneumatik, spálených gum či jízdy bokem se musí poohlédnout po jiném "kupátku". Čtyřistasedmička Coupé je pouze a jen o komfortu. 407 Coupé se vyznačuje solidní ovladatelností, příjemně komunikativním řízením, odpovídající brzdovou soustavou a silně nadprůměrným akustickým komfortem. Posádce je dopřáván minimální aerodynamický hluk (i přes přítomnost bezrámových oken). Hluk je tak nižší než u sedanu či verze SW. U předokolky překvapí solidní trakce kterou zaručují široké pneu spolu s lineárním přísunem výkonu skrz automatickou převodovku. Diesel je zbaven prudkých výkonnostních "peaků", které většinou stojí za problémy s přenosem točivého momentu na asfalt.

Velké kupé se znakem lva dostalo oproti běžným verzím modelové řady 407 kratší pružiny (o 10 mm vpředu a 23 mm vzadu), čímž došlo ke snížení karoserie vozu. Dorazy jsou oproti verzím sedan a SW kratší a tužší. Zvětšil se rozchod kol a průměr zadního zkrutného stabilizátoru. Vpředu nalezneme lichoběžníkovou nápravu s dvojicí trojúhelníkových ramen a vzadu víceprvkové zavěšení kol. Obě nápravy jsou vyrobeny z hliníkové slitiny Cobapress.

(+) poskytovaný komfort

Závěr: GrandTourismo se vším všudy

Peugeot 407 Coupé 3.0 HDi je především výborné auto na rychlé a dlouhé přesuny. Pohotovostní hmotnost 1,8 tuny jasně říká, že se jedná o Grand Tourismo. V žádném případě nesmíte zapomínat na fakt, že dnes testované Coupé není sporťák, nemá sportovní geny ani se tak netváří. Tyto vlastnosti ho předurčují pro maximálně pohodlné cestování. Coupé 407 poskytuje komfort 607, k tomu více obratnosti a určité lehkosti. Komfortní jízda je plně srovnatelná snad pouze s Mercedesy. Třídveřový Peugeot je i po letech na trhu díky inovovanému šestiválcovému dieselu pod kapotou a zachování komfortních vlastností podvozku nejlepším Peugeotem, kterým jsem kdy jel...

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
3
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
3
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.86
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Coupé
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4 815
Šířka (mm)
1 868
Výška (mm)
1 395
Rozvor (mm)
2 724
Objem zavazadlového prostoru (l)
400
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
6
Zdvihový objem (ccm)
2 992
Max. výkon kW (k)/ot./min.
177 (240) / 3 800
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
450 / 1 600
Spotřeba
Město
10,0
Mimo město
5,6
Kombinovaná
7,2
CO2 (g/km)
189
Palivová soustava
Palivo
Motorová nafta
Objem nádrže (l)
66
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
7,7
Max. rychlost (km/h)
243
Převodovka
Typ převodovky
Automatická
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
Předních kol
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
235/45 R18
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
1 190 000
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Reno, 18.03.2010 12:13
chlapci chlapci... Gran Turismo - velké kupé, s minimem sportovních ambicí, je to o image, 635d se prodává výborně a i nové XK bude v dehtu... a obávám se, že mezi 635d a tímhle zase tak velký rozdíl v kvalitě jízdy nebude... neměl bych mindrák, z "kategorií" v AUTOCARu srovnávají bez okolků Superba s A6 nebo se sedmičkou , cena je jenom číslo...
Key1, 18.03.2010 13:39
tak, pokud srovnavas Superba s A6 na zaklade rozmeru zavazadelniku, pak je to jiste srovnani relevantni . coz ale nemeni nic na faktu, ze tyto 2 auta si primo nekonkuruji.

nicmene ... prijde mi to, ze se bavime jeden o voze, druhy o koze. ja tu mluvim o 407cce, ty o vsem jinem, co se 407cky ani primo nedotyka.

cena je jiste jen cislo ... nicmene s dost vyznamnou rozhodovaci schopnosti. paklize stoji 407 rekneme ... 1,2m a bmw6 skoro dvojnasobek, pak jsou obe auta urcena pro jiny segment trhu.

image je veci vkusu. nekdo si na to potrpi, jiny ne. to mas jako s lidma ... nekdo ma zapotrebi chodit oveseny ve zlate, jiny tu potrebu nema, i kdyz by treba mohl. je to kazdeho osobni vec
Radek_G, 18.03.2010 14:17
No, konečně někdo vnesl do té nesouvislé diskuze pořádek je to přesně tak - že jsou dva vozy coupé, tak to ještě neznamená, že si musí vzájemně konkurovat a nutně se vytlačovat z trhu. Mohou mít naprosto jné cílové zákazníky (kupce).
Radek_G, 18.03.2010 14:19
Souhlasím, 406 coupé, ač trochu zestárla, tak je krásná, pro mne osobně hezčí než modernější 407.
Reno, 18.03.2010 18:28
jejda. zkusím to vysvětlit. Někdo psal, proč si kupovat velké pohodlné auto s dvěma dveřma. A já napsal, protože to lidi kupujou. Ať je to kupé od merglu, bmw nebo od peugeotu. že se to zkrátka prodává protože to lidi chtějí. Nechtěl jsem řešit co čemu konkuruje.
Jinak v A6 jezdím, je na vzduchu, ta předchozí měla pružiny a upřímně řečeno, s tím Superbem asi bude jízda o hodně příjemnější....
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů