Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot 406 nebo Mercedes C - co koupit?

Poradna
David Hrdlička | 31.01.2008
dalších 8 fotek
foto: TipCars.com

Dotaz

Dobrý den!
Rozhoduji se mezi koupí Peugeotu 406 HDI a Mercedesu C220 Cdi, oba jsou rok 99 -00. Na Vašich stránkách jsem o těchto autech už něco přečetl, ale přece jen, ten Mercedes je automat a to mě trochu odrazuje.
Co by jste mi poradili, resp. na co si dát pozor.


Odpověď

Peugeot 406 (1995 -2004)
Peugeot 406 se na trhu objevil v roce 1995 ve verzi sedan, kombi následovalo až v roce 1997. Navázal na předchozí, více méně úspěšný, model Peugeot 405. V recenzích ojetých vozů na TipCars.com jsme se již tímto vozem zabývali, vezmu to tedy pouze stručně. Ojetý Peugeot 406 Vás určitě potěší nabídkou vnitřního prostoru. Rozvor 2700 mm zajišťuje dostatek místa i na zadních sedadlech. Vzhledem k náročnější konstrukci podvozku ve srovnání s předchozím modelem jsou jízdní vlastnosti velice slušné, i když naladění podvozku není příliš tvrdé. Za plus bych také považoval určitou nadčasovou eleganci, ale to je spíše subjektivní hodnocení. V současné nabídce ojetých Peugeotů se navíc jedná asi o nejlepší volbu z hlediska životnosti a spolehlivosti. Vznětové motory této značky byly vždy vyhlášeny svou spolehlivostí a úsporností, a ani zde tomu není jinak. Vybírat můžete z klasických předkomůrkových vznětových agregátů, tak z moderních motorů se vstřikováním common-rail, označovaných HDi. Ve Vašem dotazu zmiňujete variantu modernější, podívejme se tedy na nabídku detailněji. Vznětový agregát 2.0 HDi se v nabídce objevil v roce 1998 ve výkonové variantě 80 kW, později přibyla i varianta s výkonem 66 kW. A konečně v roce 2000 přibyl do nabídky také vrcholný 2.2 HDi 16V, který sloužil a slouží i k pohonu „vlajkové lodi“ Peugeotu 607. Pro všechna zmíněná „hdíčka“ platí, že jsou tichá, úsporná, pružná a relativně spolehlivá (samozřejmě v mezích možností moderních vznětových motorů). Přesto jako obvykle upozorním na několik kritických míst. Konkrétně u Peugeotu často praskají hadice turbodmychadel a rovněž může být opotřebovaný tlumič torzních kmitů řemenice pohonu pomocných agregátů. A samozřejmě mohou zlobit samotné vstřikovače, ale to asi nemá cenu komentovat. Jak jsem zmínil výše, o tomto modelu jsme již podrobně psali, nebudu Vás tedy zdržovat výčtem silných a slabých stránek či seznamem nejčastějších závad a raději rovnou odkáži na příslušný článek. Na závěr poznamenám, že ojetého Peugeotu 406 s moderním vznětovým motorem bych se opravdu nebál. Abych uvedl také nějaký zápor, zmíním měkké sedačky a nedostatečné boční vedení opěradel a také ne příliš lichotivý výsledek crash testů. První pokus se uskutečnil v roce 1997 se ziskem 2 hvězdiček, modernizované provedení se proti bariéře rozjelo v roce 2001 a o jednu hvězdičku si polepšilo. Ale ani to není nic moc.

Mercedes-Benz C (model W 202, 1993 – 2001)
Tento Mercedes střední třídy nahradil v roce 1993 ve výrobním programu předchozí model 190 (W 201). Nabídl zákazníkům opět přesně to, co očekávali. Robustní spolehlivý vůz, vybavený úspornými vznětovými i výkonnými zážehovými motory. Ač tomu jeho konzervativní vzhled neodpovídá, nabízí velice jisté jízdní vlastnosti. Další přednosti jsou dobré brzdy, kvalitní materiály a zpracování (až na některé výjimky v interiéru do modernizace v roce 1995), velice úsporné a kultivované vznětové motory, hladce řadící automatické převodovky. Interiér nabízí dostatek místa a zavazadelník o objemu 430 litrů patří k průměru. Nevýhodou je bohužel naprostá „nevariabilita“ interiéru. Zadní sedadla se nedají sklopit a některé úrovně výbavy nemají ani otvor do zavazadelníku mezi zadními sedadly. Přeprava delšího nákladu je tedy vyloučena. Z pohonných jednotek, které jsou na výběr, jste zvolil moderní vznětový agregát 2.2 CDi, který je v nabídce od září 1997. Nabízí výkon 92 kW, kultivovaný tichý chod a výrazný zátah z nízkých otáček, což je vlastnost, kterou u předchozích předkomůrkových dieselů značky budete hledat marně. Spotřeba se reálně může pohybovat okolo sedmi litrů na 100 km, samozřejmě při běžných jízdách (město či plné využívání potenciálu motoru, zejména v kombinaci se samočinnou převodovkou bude znamenat citelný nárůst). Samozřejmě i u tohoto motoru se mohou vyskytnout některé typické závady. Hrubý chod, zejména v nízkých otáčkách, může být způsobem vadnými vstřikovači common-railu, jejichž dodavatelem byla firma Bosch. O tom, že se i v případě exchange systému jedná o dražší závadu, se zřejmě nemá cenu rozepisovat. Dále ještě upozorním na regulátor tlaku paliva a praskání výfukového potrubí. Jako obvykle se také zmíním o hodnocení bezpečnosti – Mercedes-Benz třídy C absolvoval nárazový test v roce 1997 a získal při něm pouze dvě hvězdičky.

Ve svém dotazu uvádíte, že máte v případě Mercedesu trochu obavu z automatické převodovky. Já bych to otočil a měl bych spíše obavu z převodovky manuální. Pětistupňový automat ve spojení s motorem 2.2 CDi je dle mého názoru naprosto ideální kombinace pro dlouhé komfortní cestování. Vím, že v českých zemích je stále ještě „automat“ považován za nepřijatelnou volbu, jelikož v kolonce akcelerace 0 – 100 km/h je horší hodnota než u manuálu, a naopak spotřeba je udávána vyšší. Je to vlastně pravda, ale přiznejme si, jak často v běžném provozu akcelerujeme ze stání na stokilometrovou rychlost? Tam je samozřejmě patrný prokluz hydrodynamického měniče při rozjezdu i řazení. A spotřeba? Pokud budete mít tu možnost, vyzkoušejte si vůz s manuálem i automatem – věřím, že na řadicí páku si již ani nevzpomenete a několik decilitrů nafty navíc Vašemu vozu rád odpustíte.

Tím se zároveň dostávám k mému doporučení. V tomto případě bych zřejmě sáhl po Mercedesu. Image značky, velice dobré jízdní vlastnosti a vyhlášená spolehlivost jsou dle mého názoru dostatečné argumenty. Peugeot bych volil v případě, že preferuji měkčí naladění podvozku a větší prostor pro posádku na zadních sedadlech, či pokud jsou pro mne důležité ceny náhradních dílů a servisních prací.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Ráďa, 01.02.2008 18:04
22:13 31.1.2008 : proboha co to je??? to snad nejde ani vymyslet, ja tu nemůžu, to je mazec příspěvek hehehe.
anonym, 01.02.2008 19:06
No to byla jako sranda, jestli jste to nepochopili. Není to taky šálek mojí kávy, ale beru to tak, jak to je. Mirek
Pepe, 02.02.2008 17:45
Se budu chlámat ještě ve spánku. Akorát mi to přijde jako plýtvání talentem! S MB jsem moc nejel, ale u 406 považuju nastavení podvozku jako ideální kompromis mezi pohodlím a "sportovním" svezením. Zkušenost s 2,0i, break, za babku, spolehlivost ok. Jen ta spotřeba... No nic, žere, ale jede...
anonym, 02.02.2008 22:10
ze jo , fakt dobry kokot jses vole ani tu radeji nepis
anonym, 18.03.2008 08:08
mel jsem pres 4 roky 220 d tedy bez turba rok 1996. Koupil jsem ho se 170k km a najel jsem 100k. Bohuzel motorizace 220 d byla velmi spatna protoze ma cerpadlo Lucas coz je hrozny shit a ne Bosch (dodnes nechapu proc ho tam cpali). Odeslo cerpadlo (kdyz jsem se zacal pidit po nemeckych forech kazdemu odeslo pri cca 200k me pri 210k) dale jsem menil vstrikovace a zhavici svicky. Po techto opravach musim rict ze nebyl zadny problem a to jsem ho vubec nesetril a cele 4 roky s nim jezdil jak se s Mercedesem nema jezdit - vytacel jsem motor aby to jelo protoze mel jen 90 koni. Velmi casto jsem jezdil 190km/hod porad s nohou na podlaze i nekolik hodin v kuse - zadny problem. Prekvapily me jizdni vlastnosti v zatackach sedel jako pribitej (mel jsem BMW e39 a tohle stare cecko sedi lip!!). Jeste musim podotknout ze pri rychle jizde na dalnici a bocnim vetru je to spatne - ctyrvalec je moc lehky. (250 d udajne uz neplava za vetru) Sezeni me prislo pohodlne ted mam novou Nissan primera a pripada mi ze sedim jak na zidli. Dnes jiz vim ze nejlepsi motorazace byla 250 d uz ma 110 koni a samozrejme bosch cerpadlo. Celkove nadprumerne kvalitni auto s vynikajicimi jizdnimi vlastnosti. Nemozne srovnavat s franzouzkym vrakem.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů