Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot 4007 2,2 HDI v redakčním testu

Testy
Slavomír Stýblo | 27.05.2010
dalších 26 fotek
foto: Slavomír Stýblo
Vozidla SUV jsou dnes velkou módou a stále vábí značný počet zákazníků. Tento trend nemůže nechat chladným šéfy žádné automobilky a není proto překvapením, že také francouzský koncern PSA nezůstal pozadu a vyrábí spolu s Mitsubishi trojčata Outlander, C-Crosser a 4007. My jsme měli k dispozici špičkový model Peugeotu 40072,2 Hdi DCS6 s dvojspojkovou samočinnou převodovkou.

K vozidlům kategorie SUV mám obvykle mnoho výhrad a s určitou dávkou despektu přistupuji i k tomuto Peugeotu. Potvrdí tento automobil mé podezření, že SUV nenabízí nic sportovního, ani příliš užitkovosti což by podle označení měl nebo naopak prolomí ledy a jízdu v SUV si budu v Peugeotu užívat?
Z vnějšku 4007 nabízí přesně to, po čem majitelé SUV touží, drsňácký vzhled připomínající terénní automobily, velikost a masívnost budící respekt. Mě osobně se dost nelíbí mohutná maska, ze které mám dojem, že by si 4007 ráda smlsla na nějakém menším autíčku. Ale tento problém mám s každým novým autem od Peugeotu a nostalgicky vzpomínám na eleganci, která z fabrik Peugeotu vyjížděla v době, kdy jim šil kabáty věhlasný Pininfarina.

Prohlídka interiéru opět potvrzuje moje anti SUV pocity. Vzhledem k vnějším rozměrům nepůsobí interiér dojmem extrémního prostoru. Prostě přesný opak toho, co zažívám při usednutí do malých Fiatů. A můj dojem potvrzuje i pohled do technických údajů, kombi 407SW nabízí v podstatě stejně prostorný interiér. Rozhodně to neznamená, že budete trpět nedostatkem místa, ale žádný zážitek z prostoru známý z MPV vozidel nečekejte. Stejným příběhem je zavazadlový prostor. Ten má v případě 4007 objem 441 až 510 litrů v závislosti na posunutí zadních sedadel, což opět to samé, co nabízí „obyčejné“ kombi 407 SW nabízí (489 litrů). Až doposud nic, co by ospravedlňovalo slovo „utility“ (užitkový) ve zkratce SUV. Takže výhodu ve variabilitě oproti kombi zachraňují dvě sedadla, která můžete vyklopit ze dna zavazadlového prostoru a proměnit tak automobil z pěti na sedmimístný. Dobrou zprávou je, že k tomuto úkonu nemusíte být ani zvlášť zručný, ani nadmíru inteligentní. Rozložení a složení lavice je snadné a je dílem několika vteřin. Horší zprávou je, že poslouží pohodlně jen dětem. No a pochopitelně jejím vyklopením eliminujete kufr na sotva využitelnou nudli o objemu 184 litrů. Ale i tak se jedná za zajímavou alternativu, kterou nenabízí zas tak mnoho výrobců.
I když mě 4007 exteriérem zrovna neuchvátila, interiér na mě zanechává mnohem příznivější dojem. Na první pohled vidíte, že nesedíte v levném voze a ze všeho na vás dýchá poctivost. Čalounění ve světlé kůži, zrovna tak jako světlý strop a výplně dveří navozují dojem luxusu. Jen si nedovedu představit, že složím zadní sedadla a dovnitř vozu naložím zablácené horské kolo, což opět podrývá ono slovo o užitkovosti.
Polohu za volantem hledám snadno. I když je testovaný vůz vybaven veškerou myslitelnou výbavou včetně navigace, tempomatu či parkovací kamerou hlídající prostor za vozem, veškeré ovládání nacházím bez potřeby studování návodu. Žádné multifunkční mimozemské ovladače vám nemotají hlavu, ale všechno je předvídatelné. Zaráží mě jen hlavice řadicí páky, tohle je automat? A proč se zpátečka odjišťuje jak na manuálu ne zrovna praktickou objímkou?

Po nastartování se ozývá charakteristický klapot dieselu, ale po ohřátí se nejedná o rušivý rachot. Auto se ovládá snadno a s lehkostí dané výrazně posíleným řízením. Stopatnáctikilowatový diesel rozjíždí bezmála osmnátset kilogramů vážící 4007 bez problémů a akcelerací z nuly na sto za 11,1s nebudete zaostávat za průměrem. Z vozu je směrem vpřed a do boků výborný výhled, i když mohutná kapota vyžaduje trošku cviku při manévrování ve stísněných prostorách. Při couvání významně pomáhá kamera, která promítá situaci za vozem na středový displej. Napoprvé nevíte, zda sledovat situaci vzadu na vlastní oči nebo se svěřit technice. Ale kamera funguje spolehlivě a vidí tam, kde vám zbývá jen odhad a víra.

Zvědavý jsem byl na šestistupňovou, dvojspojkovou automatickou převodovku. Jedná se o poměrně drahou hračku, když si za její pořízení musíte připlatit 50 tisíc Kč. Musím říct, že mě rozhodně nezklamala. V režimu normal je poněkud letargická, ale zajišťuje velice klidnou a plynulou jízdu bez vytáčení motoru a tedy v akustické pohodě. To sportovní mód řadí bleskově a poctivě podřazuje při brzdění do zatáček. Pokud spěcháte, pak tento mód doporučuji, ale musíte počítat s výraznějším hlukem od motoru. Také brzděni motorem je výraznější a jízda není již tak plynulá. Popravdě jsem v 4007 závodníka neobjevil a režim normal se mi k němu hodil víc. Letargii převodovky překonáte hravě. Při potřebě předjetí nebo brzděni motorem si pro žádaný stupeň snadno odpádlujete páčkami pod volantem a dál necháte opět řadit automatiku a užíváte si pohodlí.

Příjemným překvapením byl pro mě podvozek. Konstruktéři SUV často podlehnou schizofrenii. Chtějí sice auto dobré do terénu, ale také chtějí excelovat na silnici. Pokud nemají k dispozici aktivní podvozek nebo alespoň pneumatické pérování, jsou v pasti. Tahle úloha nemá řešení a výsledkem je příliš tvrdý podvozek. Nevím, jestli v případě 4007 pozitivně zapůsobila francouzská móda měkkých podvozků nebo zkušenosti Mitsubishi z terénu, ale výsledek je harmonický. Tento Peugeot vás určitě nebude svádět k rychlým průjezdům zatáčkami, i když loudat se s ním nemusíte. Ovšem ohromí vás schopností přenášet se přes nástrahy českých silnic. Zvláště po letošní zimě je naše republika ideálním polygonem na testování podvozků a 4007 snáší průjezd přes výmoly velice statečně a bez i pocitu, že sobě nebo autu ubližujete.

Samonosná karosérie, silniční pneumatiky, poměrně nízká světlá výška, to jsou atributy, které z SUV Peugeotu rozhodně nedělají vozidlo do těžšího terénu. Ovšem řaditelný pohon 4x4 slibuje dobré trakční vlastnosti. Nedávno zmizelý sníh, podmáčené cesty plná bláta a louží, to byly ideální podmínky pro test. Pohon všech kol zařadíte otočným ovladačem mezi předními sedadly. O dělení hnacího momentu mezi nápravy se stará elektromagnetická spojka. Tento poměr můžete nastavit na 50/50 pro krátkodobé zvýšení tažné schopnosti, což supluje uzávěrku diferenciálu. Ale pozor, mezinápravový diferenciál tu nenajdete a tento režim je proto možné využít jen při malých rychlostech. Nicméně schopnost vydrápat se na kluzký svah je užitečná a v zimě můžete na nějaké sněžné řetězy zapomenout.

Na dálnici se projeví aerodynamika, která má výrazně blíže k cihle než ke kapce a při rychlosti 130km/h se začíná výrazněji projevovat aerodynamický hluk. No a samozřejmě spotřeba paliva při této rychlosti (skutečná dle GPS) překračuje osmilitrovou hranici i s úsporným dieselem, který dokáže kombi 407 hnát stejnou rychlostí se spotřebou o dva litry nižší. Stejně tak ve městě bude spotřeba spíše nad hranicí devíti litrů. Celý test jsem končil s průměrnou spotřebou 8,5 l/100km při rozdělení jízdních cyklů město/ dálnice/ okresní silnice a silničky zhruba na třetiny.

Na Peugeotu 4007 jsem nenašel nic sportovního ani výrazně užitkového. Pokud potřebujete převážet rodinu a hromadu věcí, velké kombi to dokáže také a levněji. Co však toto vozidlo nabízí je velká dávka a to i na nekvalitních cestách a těch je u nás čím dál více. Navíc jsem měl z tohoto Peugeotu silný pocit solidnosti zpracování, kde vše lícovalo a nikde nic nevydávalo rušivé zvuky. Třešničkou na dortu je dobře pracující dvojspojková automatická převodovka.

Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 27.05.2010 10:12
Takže o5 bez mezinápravového diferenciálu zapínat jen na kluzkém povrchu, jinak něco odrovnáte.
Také nejsem přítel SUV - ani do terénu ani na silnici. Já jsem na klasiku, čili sedan, buhužel s rodinou jsem zvolil liftback kvůli přístupu do kufru, který není tak krabicózní jako kombík.
TOM, 28.05.2010 08:32
Na kluzkém povrchu jen s řežimem "lock" - to je jako bys zapnul uzávěrku mezinápravového diferenciálu, jinak v řežimu "auto" můžeš jezdit normálně pořád.
David V, 28.05.2010 10:00
Jenže v režimu auto bude potom poháněna jen jedna náprava a "LOCK" uzavře jen spojku, která připne zadek, ale právě jen bez mezinápravového diferenciálu, což vylučuje použití na silnici při běžné jízdě a hodí se pouze do zhoršených trakčních podmínek. Nebo jsem to špatně pochopil.
TOM, 28.05.2010 10:57
Režim"auto" přidává zadek v případě potřeby jako třeba u Octavie 4x4 a prokluz viskozní spojky supluje mezinápravový diferenciál. Ted nevím kolik procent jde na zadek, kolik na předek za normálních okolností(může to být 10/90) s možností přerozdělení daného poměru podle potřeby. Režim "lock" tuto spojku uzamkne (to octavii 4x4 chybí) a berou stejně zadní i přední kola - jako když zapneš uzávěrku u mezinápravovýho diferáku.
Ono aut se skutečným mezinápravovým diferenciálem rapidně ubývá a nahrazuje se to podobnými systemy - to ale neznamená že by se na suchu nedalo jet na "všechna čtyři kola"
David V, 28.05.2010 11:07
Takhle je mi to jasné, spíš si teď neuvědomuji, jestli v recenzi je ta visco spojka nebo pouze "tvrdá" el-mag spojka.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů