Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot 308 GTi: bude vám stačit 270 koní?

Aktuality
Karel Směšný | 23.06.2015
Nová vrcholná varianta modelu 308 bude k dispozici ve dvou výkonových verzích, slabší dává z přeplňované šestnáctistovky 250 koní, silnější ještě od dvacet více.

Třída hothatchů se rozrůstá o dalšího člena, papírově na to má, však posuďte sami. Peugeot model 308 Gti vybavil motorem 1.6 THP S&S, který ve svém silnějším provedení s výkonem 270 koní dokáže vůz rozjet z nuly na stovku pod šest vteřin, o dvacet koní slabší varianta to zvládne za 6,2 s.

Přes tyto výkony si potom agregát nemá říci o více než 6 litrů benzínu na 100 kilometrů v kombinovaném provozu. Při využívání plného potenciálu auta si dokáži představit, že před šestku bude potřeba připsat ještě jedničku, aby údaj odpovídal skutečnosti.

Motor EP6 FDTR splňující emisní normu Euro 6 nabízí kompresní poměr 9,2:1, má kované hliníkové písty podobné koncepce jako u závodních vozů, zesílené ojnice a pístní kroužky, pánve ojničních ložisek s použitým polymerem, zesílené šrouby ojnic. Kvůli vysokému namáhání jsou písty chlazené zespodu dvojitým ostřikem oleje. Výfukové potrubí je vyrobeno z oceli, aby odolalo teplotám až do 1000 °C.

O přenesení síly od pohonné jednotky na silnici se stará diferenciál s omezeným prokluzem Torsen a devatenáctipalcová kola s pneumatikami Michelin Super Sport o šířce 235 milimetrů. Manuální šestistupňová převodovka je posílená, aby dokázala zvládnout vyšší točivý moment dosahující 330 N.m. Její dva hřídele jsou nyní opískované (metoda shot-blasting) a ozubená kola prošla karbonitridací. Díky tomuto termochemickému postupu zvyšujícímu obsah uhlíku a dusíku mají být komponenty odolnější vůči opotřebení i únavě materiálu.

Benevolentnější jsou také elektronické systémy, a když už je potřeba vůz krotit, postarají se o to brzdy s kotouči o průměru 380 milimetrů vpředu a 268 milimetrů vzadu (to platí pro výkonnější verzi, slabší má vpředu 330 mm kotouče, zadní jsou shodné). Oproti standardní 308 má GTi také o 11 mm sníženou světlou výšku. Navenek jsou poznávacím znamením také nová přední maska a zadní část vozu, v interiéru mohou být skořepinová sedadla v kombinaci kůže/Alcantara.

Na úspěchu či neúspěchu tohoto ostrého peugeotu se bude jistě podílet také cenová politika, bližší informace si ale výrobce rozhodl nechat na později.

Peugeot 308 GTi: hlavní konkurenti:

Ford Focus ST
+precizní jízdní vlastnosti
+k dispozici i s dieselem
-na výkonnější GTi ztrácí 20 koní

Opel Astra OPC
+silný dvoulitr s výkonem 280 koní a drtivým točivým momentem 400 N.m
+stavitelný podvozek
-papírově vyšší spotřeba (spíše ale jen méně „optimistická“ vzhledem k nabízené dynamice)

Volkswagen Golf GTI
+ tradiční zástupce kategorie hot-hatchů
+základní cena 613 900 Kč
-na 308 GTi ztrácí 50, na Astru OPC 60 koní výkonu

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů