Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot 307 nebo Seat Toledo?

Poradna
Vojtěch Vinař | 09.06.2006
dalších 12 fotek
foto: Tipcars.com
Dotaz

dobrý den,  
mám dotaz ohledně dvou aut, mezi nimiž se rozhoduji. Obě auta jsou vyrobena v roce 2003. Jedná se o Peugeot 307 break, 2.0 HDi a Seat Toledo, výbava signo. Zajímá mě jak jsou na tom oba tyto vozy z hlediska spolehlivosti. Z toho co je možné nalézt na netu je zřejmé, že Seat je mnohem spolehlivější vůz než Peugeot. Má nižší spotřebu asi o dva litry, atd. Bohužel Seat Toledo není kombi, kterému bych dal přednost před sedanem, kdyby šlo třeba o Volvo a Trabanta, ale zde to není tak jednoznačné.

Můžete mi prosím poradit jaké nejčastější závady má Peugeot oproti Seatu, kromě toho, že jsou velmi časté prasklé žárovky, vrže spojka i brzda, při sešlápnuti pedálů. V servisu mi řekli "tzv. odborníci", že to prostříknou a bude to ok.-) Bohužel to vrže pořád a nemyslím si že je to dobrá vizitka pro vůz tři roky starý, který má najeto 105 000km. Co si o tomto myslíte? Je možné vyměnit pouze pružinu nebo je potřena postupovat jinak?


děkuji velice


Odpověď

Dobrý den,

V neprospěch spolehlivosti Peugeotu 307 se vyslovilo již velké množství nespokojených uživatelů, kteří při koupi nedokázali odolat půvabnému designu vozu a jeho praktičnosti a prostornosti. Peugeot 307 trpí spoustou poruch, které automobilce na jménu určitě nepřidají. Mezi ty nejčastější patří Vámi zmiňované praskající žárovky vlivem kolísajícího napětí, dále pak problémy s elektronikou (ovládání radia, stahování oken atd), velmi časté jsou problémy s přední nápravou a řízením, kde se vyskytují vibrace při vyšších rychlostech, příčinou jsou špatné čepy, silentbloky, případně těhlice přední nápravy. Příliš častá je kritika řazení, které má dlouhé a nepřesné dráhy, ani spojka nepatří mezi bezproblémové komponenty, její záběr nebývá zrovna plynulý. Na druhé straně je třeba vyzdvihnout jízdní vlastnosti vozu, prostornost a variabilitu interiéru. Zavazadlový prostor nabízí skoro 600 litrů objemu, rozvor náprav a krátká příď je příčinnou velkorysého interiéru vozu.

Pohonná jednotka Hdi se vyskytovala ve dvou objemových verzích 1,4 a 2,0 l. Silnější, která se objevuje nejčastěji, má výkon 66kW. Tato jednotka však není zcela bezproblémová. Důvodem je nižší dynamika motoru vinou vysoké pohotovostní hmotnosti vozu a vinou problémům se vstřikováním Common Rail dodávané Siemensem, které je příčinou pomalejších reakcí motoru v nízkém spektru otáček.

Seat Toledo je sice vůz přibližně stejných rozměrů, jedná se ale o klasický tříprostorový sedan, který se svou prostorností a variabilitou nemůže rovnat třistasedmičce. Prostornost pro posádku je omezena zejména malým rozvorem, což pocítí zejména cestující na zadních sedadlech. Zavazadlový prostor je bohatě dimenzovaný, jeho objem 500l litrů je nadprůměrný, horší je to však s jeho přístupností. Vstupní otvor je velmi malý, což je limitující při využití vozu.

Toledo sdílí podvozek a pohonné jednotky s Octavíí, proto většina problémů s vozem je identických právě s Octavií. Podvozek je laděn spíše komfortně, výjimkou je verze s motorem 2,3 V5, které je velmi tvrdá.

Pohonné jednotky se dodávaly benzínové čtyřválce 1.6, 1.8 a pětiválec 2,3 a naftové jednotky o objemu 1,9. Benzínová jedna šestka byla ve dvou verzích, osmi (74kW) a šestnáctiventilové (77kW), dvacetiventilový motor 1,8 s 92kW je známý vysokou spotřebou, verze 2,3 V5 měla 110 kW a později 125 kW, obě jsou velmi dynamické, mají však příliš tvrdý podvozek, což je na úkor komfortu. Naftové verze se objevily zpočátku s výkonem 66 a 81kW, později přišly verze Pumpe Duse s výkonem 96 a 110kW. Osobně doporučuji dieselové verze s výkonem 66 nebo 81kW, které jsou velmi spolehlivé a vyhnete se tak problémům s vysokotlakým vstřikováním u verzí s výkonem 96 a 110kW.

Jinak mezi typické problémy Toleda patří vůle v přední nápravě, unikající olej z motoru, poruchy ABS, občas teče olej ze serva, u dieselů jsou problémy s vahou vzduchu.

Pokud kriteriem vaší volby je prostornost, doporučuji Peugeot, pokud spolehlivost, doporučuji Toledo, jeho dieselové jednotky potěší jak spotřebou, tak dynamikou a spolehlivostí.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 10.06.2006 13:31
To je pravda, ale vetsinou maji najeto vic jak 300tis km a to je dost. A hlavne stara 70ka je postavena vlastne na stejny technice jako 850ka, coz neni uplne ono. Ale urcite to je skvely auto. Ta nova je ale o velkej krok dal a treba s motorem D5 je to skvela kombinace. Mel jsem moznost v tom jezdit a vybnorny auto. Sice mekky podvozek a mensi citlivost rizeni, ale na nase cesty idealni a s charakterem auta to taky ladi dobre.
krakatit, 10.06.2006 14:32
kamarade MPacket a BMW nejde moc dohromady s nasima silnicema
Charger, 10.06.2006 21:44
To já preferuju tu starší, protože jsem slyšel že ta nová je vcelku poruchová a né tak robustní, ale každopádně se mi taky líbí...Jinak není problém sehnat tu starou s nalítanýma 200 tisícema a někdy i mín a navíc ten motor v ní zvládne bez generálky i 800 tis..
AnderN, 11.06.2006 14:49
Jo, ta taky neni spatna ... jen jsem pochopil tu mladsi, protoze autor dotazu se bavi o autech kolem roku 2003 ... jinak tato V70 je MOC krasna, souhlasim.
Charger, 11.06.2006 16:14
Jo, chápu..)
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů