Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot 3008 – první svezení s novým SUV

Testy
František Mašek | 14.11.2016
dalších 12 fotek
foto: autor
Druhá generace se změnila k nepoznání. Její největší devízou je neokoukaný vzhled a sázka na luxus.

Novinka vstoupila na český trh od začátku listopadu. Nejvyšší verze s názvem GT, kterou vidíte na fotografiích, se u nás prodává za 895 000 Kč. Základ nabídky ale tvoří motor 1,2 PureTech s cenou 510 000 Kč, první dieselový motor 1,6 BlueHDI pak začíná na částce 570 tis. Kč.

Exteriér: Automobil je (stejně jako modely 2008, 308, nebo Citroen C4 Picasso) postavený na platformě EMP2 a ve srovnání s předchůdcem zhubl o 100 kg. Vnější rozměry vozu jsou 4447 x 1841 x 1624 mm. Ve srovnání s předchůdcem je o 8 cm delší. Rozvor, který se oproti předchozí generaci zvětšil o 62 mm na 2675 mm, je jeden z největších na trhu. Nezměnila se pouze šířka vozu. Výrobce slibuje více místa pro posádku i o 90 litrů větší zavazadlový prostor (520 l). Na přední masce má verze GT originální mřížku chladiče. Ta je ohraničená lištou, která již není chromovaná, ale dvoubarevná. Jiný je i nárazník se světlomety Full LED. GT nabízí i lišty oken z nerezové oceli. Ty, spolu s nerezovou lištou, která vede podél střechy až k zadnímu spoileru, rámují veškeré prosklené plochy. Rozšířené jsou podběhy 19" kol. Vychytávkou jsou LED diody (umístěné ve vnějších zpětných zrcátcích), které promítají na zem logo značky. A konečně v zadní části modelu s výbavovým stupněm GT najdeme dvojitý chromovaný vývod výfuku z obou stran nárazníku.

Interiér: Hodně zajímavě vypadá také interiér, kde Peugeot představil novou podobu své přístrojové desky i-Cockpit. Ta bude součástí všech výbavových verzí. Volant je nyní ještě menší, aby nepřekážel ve výhledu na 12,3“ velikou obrazovku s vysokým rozlišením a futuristickou grafikou. Ta se dá přepínat do pěti různých režimů zobrazení. Dalším důležitým prvkem je centrálně umístěný 8“ dotykový displej s kapacitní technologií umožňující ovládání jako u tabletu, jen škoda jeho pomalejších reakcí. Výrobce vyslyšel připomínky uživatelů a místo dotykových plošek je po stranách šest „klavírních“ tlačítek, kterými se lze dostat k hlavním funkcím jako rádio, klimatizace, navigace, parametry vozu, telefon a mobilní aplikace. Samozřejmostí je vysoká míra konektivity, infoteinment systém je kompatibilní s protokoly MirrorLink (telefony Android), Android Auto a Apple CarPlay, nechybí hlasové ovládání (Android S-Voice a Apple Siri) - (iPhone 5 a následující verze). V interiéru testované verze GT najdeme například palubní desku dvojitě prošitou nití měděného odstínu. Stejné prošití bylo použito i na dveřních panelech, středových loketních opěrkách i na sedadlech s čalouněním TEP / Alcantara. Na volantu najdeme logo GT z chromované oceli.
Dojem exkluzivity má podle výrobce vyvolat i sdružený přístroj s digitální klávesnicí ve specifické barvě mědi, volitelná intenzita osvětlení, animace displejů, konfigurace akustického nastavení, nebo možnost vícebodové masáže na předních sedadlech. Uvnitř je místa dostatek a to i na zadních sedadlech. Pokud si však připlatíte za panoramatickou skleněnou střechu, počítejte s tím, že se výška stropu o dost sníží.

Jízdní vlastnosti: Na přiložených fotografiích je testovaná právě výše zmíněná vrcholná verze GT, která má pod kapotou motor 2.0 BlueHDI s výkonem 180 koní ve spojení se šestistupňovým automatem. Ačkoli se některým z kolegů zdál být motor dost hlasitý, my s nimi souhlasit nemůžeme. Faktem ale je, že vzhledem k udávanému výkonu není jeho projev kdovíjak agilní. Dokážeme si představit, že s manuální převodovkou (spojení s tímto motorem se nedodává) by byla jednotka o poznání hbitější. Automat s hodně netradičním voličem se ale snaží držet otáčky za všech okolností co nejníže, což je sice dobré pro spotřebu a emise, ale řidič má pocit, že se v nízkých otáčkách koně pod kapotou jen tak povalují. Jinak je ale řazení automatu naprosto precizní a rychlé. Použitá devatenáctipalcová kola u testovaného vozu jsou primárně určena na jízdu po kvalitním asfaltovém povrchu. Kdo chce občas vyjet do terénu, měl by volit o jeden, dva palce menší. 3008 bude mít zatím náhon jen předních kol, čtyřkolka dorazí až v roce 2019 ve spojení s plug-in-hybridem.
Přední kola budou roztáčet dva přeplňované benzinové motory 1.2 PureTech 130 k a 1.6 THP 165 k, pro zájemce o naftové motory jsou připraveny jednotky 1.6 BlueHDi 100 a 120 k, resp. 2.0 BlueHDi 150 a 180 k. Vedle manuálních převodovek je připraven i klasický planetový automat EAT6. Vlastní jízda v modelu 3008 je pak už optimálním kompromisem mezi komfortem a jistými jízdními vlastnostmi v zatáčkách. Škoda jen minimální zpětné vazby od řízení. Zmínit v této souvislosti musíme hodně malý volant, který má nyní oválný tvar.



Hodnocení článku
4.4 z 5 (88%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů