Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot 207 SW - srdce od BMW

Testy
Petr Šikl | 17.03.2008
dalších 47 fotek
foto: Petr Šikl
Na délce čtyř metrů lze postavit cokoliv. Někdo dokáže postavit kůlnu, někdo automobil. To se v poslední době daří řadě automobilek dokonce ve verzi kombi. A Peugeot byl mezi prvními.

Peugeot 207 již jednou prošel redakčním testem. Jednalo se o krátkou třídveřovou verzi poháněnou benzínovou čtrnáctistovkou. V nabídce je i praktičtější pětidvéřová varianta, která často slouží v českých podmínkách jako rodinný vůz. Jenže kam se zavazadly? Peugeot hnaný konkurencí vypustil v loňském roce prodlouženou verzi kombi označenou písmeny SW. Vytvořil si tak náskok před konkurencí v podobě Škody Fabie Combi a Renaultu Clio Grandtour. Jaké je tedy nejmenší kombi v nabídce automobilky s lvíčkem ve znaku?

Karoserie: smějící se příď

Zepředu působí 207 přívětivě. Hlavní prim hraje velká "tlama", která má v popisu vytvářet všem novým Peugeotům úsměv na karoserii. Přední světlomety zasahují hluboko do rohů karoserie. Zajímavě jsou vyřešeny boční směrová světla, která našla své místo v úchytech vnějších zpětných zrcátek. Na přídi zaujmou chromované mlhovky. Zajímavě je řešen zejména C sloupek, který je tvořen dvěma malými trojúhelníkovými okénky po vzoru 407 SW. Poslední sloupek je tak negativně skloněn a zadní sklo působí panoramatickým efektem. Designerům se tam podařilo mistrovsky zamaskovat zadní batoh.

(+) nápaditý design
(-) malá zpětná zrcátka divného tvaru
(-) malý rejd
(-) pořizovací cena

Interiér: oku lahodící

Kabinu testovaného vozu prosvětlovala panoramatická střecha, která byla vybavená elektricky ovládanou roletkou, což oceníte zejména v letních slunečných dnech. Tlačítko sloužící k pohybu roletky naleznete na středovém tunelu mezi sedáky. Peugeot v případě 207 SW nešetřil měkčeným perforovaným plastem, který nalezneme téměř všude. Vizuální dojem z kvality interiéru je velmi dobrý. K eleganci přispívají kovové rámečky dobře čitelných kruhových ukazatelů v kapličce za volantem. Peugeot 207 působí dojmem většího kombíku, než kterým ve skutečnosti je.

V testovaném exempláři jsem ocenil stavitelný volant ve dvou směrech, dvouzónovou klimatizaci, která vyniká intuitivním ovládáním. Její displej navíc patří k maximálně přehledným. Zabudované rádio působí jednoduše a odvádí slušnou práci (dokáže navíc přehrát soubory MP3). Peugeot umístil displej audiosoustavy do středu palubní desky, kde se o místo přetahuje s palubním počítačem. Ten je ovládán pomocí tlačítka na konci pravé páčky pod volantem. Nejvíce mi během testovacího týdne vadilo zrcadlení stříbrného dekoru palubní desky v čelním skle, což nebylo příjemné za slunečného dne ani dokonce v noci. Dal bych přednost lepšímu výhledu před stříbrným dekorem. Nebýt zrcadlení, výhled vpřed je doslova výborný.

Na všech čtyřech místech naleznete prostoru akorát. Zadní sedadla neomezuje na výšku sklopená zadní část jako v případě hatchbacku. Jen zadní sedadla by zasloužila lepší tvarování. Peugeot 207 SW nabízí 428 litrů prostoru pro zavazadla v základním uspořádání. Po jednoduchém sklopení zadních sedadel lze docílit dobře využitelného objemu 1423 litrů. Potěšil mě již zmíněný jednoduchý systém sklápění zadních sedadel. Jedním pohybem sedák popojede dopředu a na něj se teprve sklopí opěradlo, čímž vznikne naprosto rovná ložná plocha. Při tomto úkonu není potřeba vyjímat opěrky hlav. Hrana nákladového prostoru je příjemně nízko a páté dveře se vyklápějí dostatečně vysoko. Zajímavostí je možnost otevření pouze skla v pátých dveřích, což usnadňuje přístup na zadní pevné platíčko složené ze třech částí (není rolovací). V "kufru" nechybí ani 12V zásuvka.

(+) ergonomie
(+) odkládací prostory
(+) výhled vpřed
(+) prostornost
(+) komfort odpružení
(+) jednoduché sklápění sedadel
(+) ukazatel teploty oleje
(-) zápach plastů
(-) zrcadlení stříbrného dekoru v předním skle
(-) výhled šikmo vzad
(-) zadní sedadla postrádají tvarování
(-) umístěný páčky ovládání audiosoustavy pod volantem

Motor: lvíček s apetitem lva

Benzínová šestnáctistovka s přímým vstřikováním je výsledkem spolupráce koncernu PSA Peugeot Citroën a BMW Group. Čtyřválec těží ze svého objemu 120 koní a slušný točivý moment vrcholící hodnotou 160 Nm. Síla je přenášena pomocí pětistupňové manuální převodovky na přední kola (v nabídce nechybí ani automat, bohužel jen čtyř-stupňový). Výkonný motor tak dokáže malé kombi vystřelit na stovku za 9,6 sekundy a dosáhnout s ním maximálky rovných 200 km/h. Šestnáctistovka odvádí svou práci znamenitě. Bude vyhovovat klidným i sportovněji založeným řidičům. Po nastartování o ní téměř nevíte, po sešlápnutí plynu začíná do vozu pronikat s rostoucími otáčkami více hluku než je zdrávo. Při předjíždění a držení motoru ve vysokých otáčkách je hluk dosti obtěžující. Ani spotřeba není nikterak zázračná (více se dozvíte z nedávného testu spotřeby zde). Motoru by prospělo spojení s šestistupňovou převodovkou, což by přispělo i k nižší spotřebě a ještě lepší dynamice (samotný motor na to má).

(+) živý motor
(-) spotřeba
(-) absence šestého rychlostního stupně

Jízdní vlastnosti: komfortně

Peugeotu se povedlo nastavit podvozek 207 SW na příjemně měkkou notu odpružení. Toto malé kombi poskytuje komfortní svezení srovnatelné s kombíky o třídu výše. Pro rodinu s dětmi ideální automobil. Poskytuje velmi solidní odhlučnění, již zmíněnou vysokou úroveň komfortu a také s tímto motorem odpovídající výkon. Svižnější a dokonce i ostřejší jízdu Peugeot zvládal za doprovodu náklonů karoserie s přehledem a choval se nezáludně. Klobouk dolů.

Převodovka a s ní spojené řazení je snad jedinou negativní vlastností "dvě-stě-sedmičky" v oblasti jízdních vlastností. Rozepisovat se o převodovce nemá smysl. Zájemci o tento vůz prostě musí skousnout nepřesné řazení, gumový projev a delší dráhy. Jistý posun vpřed oproti předchůdci v podobě modelu 206 tu zajisté je, přesto nejlépe na tom budou řidiči, kteří přesedlají z nějakého staršího francouze (či rovnou 206). Ti budou spokojeni. Řízení je trochu přeposilované, vytýkat to však malému komfortně pojatému kombi nebudu.

(+) solidní jízdní vlastnosti skloubené s komfortem
(-) nepřesné řazení

Závěr: "téměř" ideální malé kombi

Peugeot 207 v provedení kombi není špatným automobilem. Nad konkurencí vyniká komfortním nastavením podvozku, elegantním zpracováním interiéru a živým motorem. To je však všechno. Dvěstěsedmičku stále trápí převodovka,díky které je řazení doslova utrpením. Mít bezproblémové řazení se šesti rychlostními stupni a odstranit zmíněné drobné nedostatky v interiéru, nebude vyjma pořizovací ceny tomuto malému kombíku co vytknout. A to je úžasná poklona.

Hodnocení
Brzdy
3
Design
3
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
4
Řízení
3
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.36
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Kombi
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4 156
Šířka (mm)
1 748
Výška (mm)
1 555
Rozvor (mm)
2 540
Rozchod kol vpředu (mm)
1 475
Rozchod kol vzadu (mm)
1 470
Provozní hmotnost (kg)
1 302
Maximální hmotnost (kg)
1 705
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
428 / 1 433
Motor
Typ
Zážehový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1 598
Max. výkon kW (k)/ot./min.
88 (120) / 6 000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
160 / 4 250
Spotřeba
Město
8,6
Mimo město
5,0
Kombinovaná
6,3
CO2 (g/km)
204/102/150
Palivová soustava
Palivo
Natural 95
Objem nádrže (l)
50
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
200
Max. rychlost (km/h)
9,6
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
5
Přenos hnací síly
Pohon
Předních kol
Brzdy
Vpředu
Kotoučové
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
195 / 55 R16 V
Ráfky
16
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
329.900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
490.900
Cena příplatkové výbavy (Kč)
38.000
Celková cena testovaného vozu (Kč)
528.900
Příplatková výbava
Pack Komfort
15.500
Osvěžovač vzduchu
1.500
Síťka k uchycení nákladu
3.000
Podélné střešní nosiče
3.000
Metalický lak
10.000
Elektrické ovládání zadních oken
5.000
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
donald, 17.03.2008 11:02
Dát půl milionu za malé auto chatrné kvality, byť s vynikajícím motorem -děkuji, nechci. Kdyby to aspoň byla toyota!
anonym, 17.03.2008 12:03
Přesně tak! Za 460 tisíc je 307 SW 1,6 s panoramat.střechou a slušnou výbavou. Že by ten new motor dělal tak moc?
anonym, 17.03.2008 13:06
Ta cena 490 000 je za vrcholnou výbavu Premium. Tenhle Peugeot s tímto motorem se dá koupit od 410 000 Kč.(druhý stupeň výbavy,záklaní výbava se s tímto motorem nenabízí). Pod 400 se dá koupit s 1,6 HDi 66 kW se základní výbavou.
anonym, 17.03.2008 13:12
A na to HDi-čko je teď akce-40 000 sleva,takže je za 357 000 Kč. A to už je slušná nabídka.
anonym, 17.03.2008 13:41
No jo, ale srovnáváš vozy s naprosto odlišným datumem výroby (207 SW 5 měsíců na trhu, 307 SW bude v polovině roku nahrazena 308). I když jsme v jiných kategoriích výběhovky jsou na tom s cenou vždy lépe. Srovnej Octávku I s novou fabii kombi.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů