Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pět nejrozšířenějších MPV - které koupit?

Poradna
David Hrdlička | 28.03.2008
dalších 8 fotek
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den,

ráda bych se zorientovala v možnostech nákupu starších MPV vozů pro naší 5.člennou rodinu. Ve výběru máme VW Sharan, Seat Alhambra, Ford Galaxy, Peugeot 807, Citroen C8. Od výroby 2004 a mladší. Těžko se orientujeme v kvalitě, poruchovosti, proto moc díky za jakoukoliv radu, odkaz na testy automobilů.


Děkujeme
Monika Sluková


Odpověď

Dobrý den, vážená čtenářko,

pokud sháníte pětimístné větší MPV pro svou rodinu, jistě jste u vybraných kusů na té správné adrese. Zdálo by se, že se jedná o poměrně široký výběr, ve skutečnosti ale můžeme hovořit pouze o dvou různých automobilech. VW Sharan, Seat Alhambra a Ford Galaxy jsou prakticky totožné automobily, a zrovna tak Peugeot 807 a Citroën C8 jsou totožné vozy. V následujících odstavcích se na ně blíže podíváme.

VW Sharan, Seat Alhambra, Ford Galaxy (1996 - ?)

Jak jsem již naznačil v předchozím odstavci, jedná se o prakticky totožné vozy. Samozřejmě, je možné najít určité odlišnosti ve výbavách či motorizacích, to jsou ale spíše nepodstatné rozdíly. Tato trojice se na trhu objevila již v roce 1996 a stále se těší přízni zákazníků. Málokterý model posledních let se může pochlubit tak dlouhou a úspěšnou kariérou. Jako první bych opět shrnul důležité kladné vlastnosti. Jedná se v první řadě o prostorný interiér, který nabízí až 7 míst k sezení a samozřejmě dostatek místa pro zavazadla. Variabilita interiéru a odkládací prostory jsou také na solidní úrovni, je ale nutné přiznat, že konkurence je dnes již dále. Jízdní vlastnosti jsou také velice dobré, vůz je stabilní a přitom pohodlný. To vše samozřejmě platí v mezích popisované kategorie – sportovní podvozek na úrovni Fordu S-Max zde samozřejmě čekat nemůžeme. Pokud hovoříme o kladech, určitě musím zmínit pohonné jednotky, zejména pak ty vznětové. Koncern VW dal k dispozici svá oblíbená TDíčka s tím, že silnější varianty byly pro Ford Galaxy v nabídce až později. O motorech TDi se zde detailně rozepisovat nebudu, všichni ví o jejich vynikající spotřebě, hlučnosti a notoricky známých problémech. Osobně nevidím důvod, proč je nedoporučit. Jaké má tento vůz nevýhody? Jako první musím komentovat přední nápravu, která u tohoto vozu nevyniká trvanlivostí. Spojovací tyče řízení, tlumiče, kulové čepy, manžety a „poloosy“ – to vše jsou riziková místa, tudíž jim při koupi věnujte zvýšenou pozornost. Jako další nevýhodu bych viděl málo účinné topení, zejména u variant TDi. Tato nepříjemnost se dá vyřešit přídavným topením. V nárazových testech Euro NCAP získal VW Sharan tři hvězdičky. Horší je také kvalita dílenského zpracování. Určitě bych doporučoval modely vyrobené po rozsáhlém faceliftu v roce 2000. Lépe vypadají a i lépe fungují. Pokud bych měl doporučit motorizaci, opravdu se nemohu vyhnout vznětovému agregátu 1.9 TDi PD o výkonu 96 kW v kombinaci s manuální šestistupňovou převodovkou.

Citroën C8, Peugeot 807 (2002 - ?)

Citroën C8 a Peugeot 807 se objevily na trhu v roce 2002, společně se svými dalšími konstrukčními příbuznými – Lancií Phedra a Fiatem Ulysse. Na první pohled se jedná o větší a modernější automobil, než výše popisovaná trojice. Jaké může ve skutečnosti nabídnout klady? Znovu musím začít vnitřním prostorem. Pokud jsem u Sharanu chválil, zde musím chválit dvojnásob. Uspořádání interiéru může být pěti, sedmi či dokonce osmimístné, pro zavazadla je také dost prostoru. Variabilita interiéru je na jedničku. Rovněž použité materiály a design v interiéru připomínají spíše obývací pokoj s pohodlnými křesly. A jaké jsou negativní vlastnosti tohoto vozu? Opět si musím postesknout nad kvalitou francouzsko – italského vozu. Dojem z interiéru zejména u prvních ročníků kazí dílenské zpracování, která způsobuje vrzání a vibraci plastových výplní palubní desky a dveří. Rozsáhlé problémy tohoto vozu má na svědomí elektrika a elektronika – počínaje displejem palubní desky a např. elektricky posuvnými dveřmi konče. Dobrým dojmem nepůsobní ani nepřesné řazení, řízení a celkově obtížné ovládání zejména v městském provozu. Tento vůz se určitě bude lépe cítit při dlouhých rodinných výletech, než při každodenním rozvážení dětí městem. A se způsobem využití také koresponduje volba vhodné pohonné jednotky. V tomto případě bych se přikláněl ke vznětové jednotce 2.2 HDi s výkonem 98 kW. Výkon je pro tento vůz naprosto dostatečný, motor vyniká kulturou chodu a velice slušnou spotřebou. Jako menší komplikaci můžeme vidět filtr pevných částic, který po určité dávce kilometrů žádá výměnu. V současné době je již možno sehnat repasovaný za zlomek ceny nového. Rád bych připomenul, že tímto vozem jsme se již v několika našich poradnách zabývali – nebudu zde opakovat výčet všech častých závad a raději odkáži na již zveřejněné články. Jako obvykle zmíním hodnocení bezpečnosti, která je na vysoké úrovni – vůz získal v nárazovém testu pět hvězdiček.

Závěr

Dle mého názoru současnou představu o MPV se vším všudy trochu lépe splňuje francouzsko – italský zástupce tohoto srovnání. Nabízí více prostoru pro zavazadla i cestující, variabilní a velice útulný interiér. Jedná se o modernější vůz, s daleko propracovanější pasivní bezpečností a bohatou standardní výbavou. V kombinaci se vznětovým motorem 2.2 HDi se jedná o optimální volbu. Jediným negativem je přece jen častější výskyt závad, zejména na elektrické a elektronické části vozu a drahý servis. VW Sharan či jeho dva sourozence bych volil, pokud by mi záleželo na přece jen trochu lepší spolehlivosti (ano, příznivci oblíbených statistik německé TÜV namítnou umístění až na posledních místech, to je ale způsobeno ve většině případů problémy s přední nápravou – viz. výše). Rovněž pokud je spotřeba pohonných hmot na prvním místě, je koncernový motor v tomto srovnání stále tou nejlepší volbou.

Hodnocení článku
1.0 z 5 (20%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 31.03.2008 22:46
Do Mazdy 5 se do druhé řady nevejdou tři dětské autosedačky. Tím je Mazda z tohoto výběru automaticky out. Popravdě si ani neumím představit jak by tam byly dvě autosedačky a třetí dospělý k nim. Použití třetí řady je o ničem,protože pak si uplně zruším kufr.
anonym, 01.04.2008 11:20
,,nemůže se ti stát, že nedomyšleně vjedeš do zatáčky" taky dobrý. Až na to že českým řidičům se to stává denně. Schválně, kolik z vás jezdí jako andílci i když máte v autě děti? Myslim že vás moc nebude. To pak ten stabilní podvozek přijde vhod. Nejde o to, jestli ty pojedeš jak prase, ale o to, že když to nečekáš a něco se najednou posere, tak se na auto můžeš spolehnout. Víš že ho nasměruješ kam je třeba a ono tam pojede. A ne že udělá pravej opak nž čekáš.
Fakt by ste se divili, že v těch autech sou v tomhle rozdíly jak prase, jenže z testů novnářů si to nevyčteš. Leda tak jak se v tom hezky sedí, jak je podvozek hezky odladěnej, jek je to pérování komfortní atd.... Jenže v každodenním provozu a když pak dojde k nečekaný situaci, tak to poznáš, že ten a ten podvozek vlastně nestojí za nic protože se to auto zkrátka zachová jak nechceš.
Neni řeč o úplnym extrému, a nemusíš ject jak hovado, ale stejnak můžeš to auto sakra vyvést z míry, ať už tim, že ty uděláš chybu nebo při pitomym úhybnym manévru. Právě u těhle ,,velikánů" kde vezeš celou rodinu, by o tom člověk měl přemejšlet. Jasný, že někdo, kdo s takovym plně naloženým autem jede jen občas, tak mu nějaký tyhle jeho stránky nepřijdou podstatný, jenže když jezdíš furt tak to poznáš, v zimě v létě furt naloženej, s rodinou, plnej kufr, v každym počasí,.... než se něco stane. Pak se ukáže kvalita toho, pro mnohé koukám že nedůležitého, podvozku u těchto vozů.
Mimochodem, tazatelka pokud vím, neřekla ani slovo o tom, jestli hodlá do vozu nacpat tři dětský sedačky, takže potom nevim proč je do toho najednou taháte. Je to škoda že se nezmínila. V tom případě sou takhle veliký auta opravdu zbytečný. I do menších a kompaktnějších modelů se toho nacpe. Pokud děti nemají každý 130kilo, tak nevidim problém v tom se poohlédnout po menším voze.
Můj názor na zmíněné vozy: Ani omylem Francouze, teďmůžete klidně nadávat, ale ty blbý zkušenosti odrazujou. Ford Galaxy taky není moc veliká výhra, osobně od něho ruce pryč. Když už byla řeč o Mazdě, co takhle Mazda MPV? Jen že se tu o ní nikdo nezmínil, myslim, celý sem to nečet je toho moc
Jinak je nás pět, 2 děti v pubertě, + silnější babička:) Dyť na dovču sebou nikdo nevozí celej dům:) tak ten kufr nemusí bejt taky jak hovado. Vybírat z novějších vozů, už za nemalý peníze, kupuju Mazdu 5. Bez váhání. Moc dobře znam praktický stránky toho auta. Konkurence od Fordu taky není špatná, ty auta se povedly, ale.... Zkuste si ty auta, ne na malou projížďku, ale na dýl a pak uvidíte čim je ta Japonečka převyšuje. Nejaký kecy, opřený o pouhý informace od někud z tabulek, či z testu novinářů sou fakt bezdenný.
anonym, 01.04.2008 11:36
Tazatelka se ale nezmínila o tom, jestli tam chce mít 3 dětský sedačky. Tak je sem netahejte. Pro 5 lidí bohatě stačí menší model, než ty zmiňované. Tazatelka opravdu možná jen vybrala zbytečně veliká auta, to jen z obavy, aby se tam 5 lidí naskládalo. Škoda že to nerozvedla více. Tim se jí nechci nějak dotknout, myslim to dobře. Určitě by se dalo na konec vybrat i z více vozů. Ty vozy ve výběru nejsou nic moc. Snad jen VW by stál za to. V případě, že by té rodině stačilo i menší auto, tak bych volil skutečně něco jako M5. Nejspíš rovnou tu :) Všichni mají strach, že se tam nevejde tohle a tohle, přitom neměli možnost s tim autem strávit pěknejch pár dnů na cestách s rodinkou, tak radši pomlčte.
Podvozek na M3 je sakra dobrej, stejně tak M6, M2 ....tak by se dalo pokračovat, takže to nemá cenu rozebírat.
Velký auto: kup VW
Menší: kup M5
Toť má volba. Jo a japonci se nekradou:)
anonym, 01.04.2008 11:44
Souhlas, je škoda, že není víc rozvedno o jakou rodinu se jedná, pak by se určitě dalo najít víc i lepších aut.
Ale jinak, pro rodinu s malými dětmi, tudíž s použitím autosedaček koupit VW, nebo ještě Seat Alhambra.
Pro rodinu s ,,normálně sedícími dětmi" kde se nemusí vejít 3 dětský sedačky, nebo 2 + dospělý, koupit jednoznačně Mazdu 5. Takhle bych volil.
anonym, 01.04.2008 15:02
Svůj návrh-Mazda 5 jsi už dávno řekl,tak proč jí sem cpeš pořád dokola? Nepřipadáš si trapně? Nejsi náhodou jejich prodejce? Vůbec netvrdím,že je to špatný auto,ale smiř se s tím,že prostě nesplňuje zadání tohoto článku. To by pak tady mohl někdo navrhovat Bmw 330 xD-tam se taky rodina vejde a podvozek má ještě lepší. A další a další auta. Tys vyzkoušel dva nebo tři francouze a zobecňuješ to na všechny. Ve Francii se vyrobí ročně přes 2 miliony aut-nemůžeš je hodnotit podle několika kusů a tvrdit,že všichni co je koupí jsou hloupí a jen tvá volba je správná. A že se nedomyšlený vjezd do zatáčky stává denně? Vážně? Já myslím,že hlavní příčiny nehod jsou někde jinde a když už to někdo přežene,tak o tolik,že by ho nezachránil žádný podvozek. Ten rozdíl - udžet na vozovce versus vylítnout může být kolik? 4 km/h? Nebo snad chceš tvrdit,že existují zatáčky kde se dá s tou Mazdou jet 90 a nějaký Francouz by v 70 vylít ven? Pochybuju.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů