Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Panamera - Porsche pro rodinu

Testy
iHNED | 09.11.2009
další 4 fotky
foto: km77.com
Nový přírůstek v sortimentu automobilky, jejíž portfolio dosud čítalo pouhé tři typové řady (Cayman/Boxster, 911, Cayenne), je bezesporu významná událost. Panamera však znamená víc než »jen« nové Porsche - je to první sedan v bezmála půlstoleté historii slavné značky.

S délkou bezmála pěti metrů a šířkou včetně zrcátek přes dva metry má Panamera jen o něco subtilnější půdorys než BMW řady 7 nebo Audi A8, tedy limuzíny nejvyšší třídy.
Je ovšem výrazně nižší a nabízí místo pouze čtyřem cestujícím. Jde tedy o jakýsi mezistupeň mezi tradičním luxusním sedanem a velkým čtyřsedadlovým kupé kategorie grand tourismo.
Porsche vidí konkurenci pro Panameru zejména v Maserati Quattroporte. Prodejní cíle jsou poměrně realistické, firma plánuje prodávat asi dvacet tisíc Panamer ročně.

Design budí rozpaky
Už největší z anglických dramatiků věděl, že »krása tkví v oku pozorovatele«, nicméně těžko si umíme představit pozorovatele, jemuž by se jevilo krásným toto velké Porsche. Stejně jako kontroverzní SUV Cayenne vyvolává vzhled Panamery pochybnosti o tom, nakolik lze tradiční designový jazyk Porsche úspěšně aplikovat mimo segment sportovních vozů.
Zvolna klesající záď nefunguje na čtyřdveřové karoserii zdaleka tak dobře jako na kompaktních tvarech devětsetjedenáctky. Panamera určitě nemá ladnost Quattroporte ani eleganci (zatím jen chystaného) Aston Martin Rapide.

Zato má jeden z nejzdařilejších automobilových interiérů napříč všemi segmenty. Místu řidiče dominuje tradiční přístrojový panel s pěti oválnými ciferníky, ale napříč celou kabinou se mezi dvojici zadních sedadel táhne působivá středová konzola, vpředu posetá mnoha tlačítky. Filozofie sdruženého ovládání (MMI v Audi, iDrive v BMW, comand v Mercedesu) očividně do Weissachu, kde sídlí vývoj Porsche, zatím nepronikla. Tlačítka zde přesto nejsou rozeseta bez ladu a skladu, nýbrž úhledně sešikována do dvou sloupců po stranách konzoly. Jelikož vůz sdílí řadu technických celků (a také montážní závod v Lipsku) s modelem Cayenne, nabídka pohonných jednotek kopíruje motorovou paletu velkého SUV. Porsche plánuje i »levný« vůz se šestiválcem, nicméně prozatím zastává funkci základního modelu Panamera S s vidlicovým osmiválcem o výkonu 294 kW, převzatým z Cayenne S. My jsme ovšem měli to potěšení usednout za volant vrcholného provedení Panamera Turbo se vskutku úctyhodnými parametry.

Motor z Cayenne Turbo
I zde je zdrojem síly osmiválec 4,8 l, ale přeplňovaný dvojicí turbodmychadel, a na rozdíl od Cayenne sériově spřažený s automatickou sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou PDK.
S výkonem 368 kW neboli rovných 500 koní a zejména »lokomotivním« točivým momentem 700 Nm dosáhne luxusní dvoutunový koráb nejvyšší rychlosti 303 km/h a disciplínu 0-100 km/h zvládne za fantastické 4,2 sekundy.
Pokud však připlatíte pětapadesát tisíc za Sport Chrono Paket Plus, dostanete kromě časomíry na palubní desce také funkci dočasného zvýšení točivého momentu na 770 Nm a systém »launch control«. Stačí přepnout automat do režimu ručního řazení, stisknout tlačítko »sport plus«, levou nohou podržet brzdu a zatlačit pedál plynu do velurového koberce.

Následky jsou drtivé. Akcelerace z nuly na sto km/h se zkrátí na rovné čtyři sekundy, nicméně spíše než samotné číslo je fascinující efektivita, s jakou řídicí elektronika proměňuje mocný točivý moment osmiválce v dopředný pohyb. Dokonce i na promoklém letišti a za teplot blízkých nule Panamera vystřelí z místa jen s minimálním prokluzem dvacetipalcových pneumatik - nepochybně i díky pohonu všech kol, který je do modelu Turbo montován sériově. Příjemné je, že na rozdíl od většiny jiných »čtyřkolek« nepředstavuje pohon 4 x 4 žádné omezení při jízdě zatáčkami, protože většina síly je směřována na zadní nápravu. Alespoň ve verzi s příplatkovými aktivními stabilizátory PDCC (126 tisíc Kč) Panamera nejen zatáčí, jako by ani nevážila dvě tuny, ale dokonce se nechá přemluvit k opravdovému přetáčivému smyku. V běžném životě však majitelé ocení spíše komfort nastavitelného vzduchového odpružení nebo možnost sklopit zadní sedadla, a získat tak ložný prostor o objemu až 1250 litrů. A jakkoli klientela v této části trhu spotřebu paliva většinou neřeší, námi reálně dosažených 11,0 l/100 km při dodržování předpisů je vzhledem k hmotnosti a síle vozu naprosto senzační výsledek, svědčící o technické vyspělosti celého hnacího ústrojí.

Porsche i cenou
Za všechny dobré věci v životě se bohužel platí. Základní cena Panamery Turbo činí 3 641 000 Kč, nicméně četné příplatkové prvky (kromě již uvedených stojí za zmínku třeba keramické brzdy za 253 tisíc Kč) vyhnaly cenu testovaného vozu na čtyři a půl milionu korun. To ovšem patří k věci. Koneckonců sebevědomá cenová politika je pouze další oblastí, v níž Panamera zůstává věrna slavnému odkazu svých starších příbuzných.

Porsche Panamera Turbo PDK

Cena

 

3 641 000 Kč

 

Motor

 

V8 4,8 l, turbo

 

Výkon

 

368 kW

 

0-100 km/h

 

4,2 s

 

Max. rychlost

 

303 km/h

 

Spotřeba

 

12,2 l/100 km

 

Emise CO2

 

286 g/km

 

Hmotnost

 

1970 kg

 

Plusy

 

fenomenální dynamika

 

Minusy

 

diskutabilní vzhled

 

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Koloss, 10.11.2009 10:19
Mám úplně stejný názor. Nechápu autora, jak může napsat, že si "neumí představit pozorovatele, jemuž by se jevilo krásným toto velké Porsche". Existovaly modely Porsche, které mě příliš neoslovily, ale tohle je nádhera.
apo, 10.11.2009 11:09
Líbí se mi a už jsem ho viděl v Brně u Olympie. Verze Turbo a na českých značkách. Připadal jsem si jako v ZOO u tygří klece.
Koloss, 10.11.2009 15:06
Ale popravdě bych to auto nepotřeboval s tím nejsilnějším motorem. Něco takového se nekupuje na ježdění po okruzích, jsem zvědavej, co o tom napíšou, až vyběhne ten šestiválec, jestli na něj dojde.
Reno, 11.11.2009 10:33
Snad tam nedají ten příšerný 3,2 z VW co se dává i do cayennu...
Ráďa, 11.11.2009 18:53
Moc dobré auto Pohodlné to kupodivu je (Bmw 7er F01 hadra). Vzadu se sedět taky dá, v předu pak luxuska. Lítat se s tím dá neuvěřitelně. Je to Porsche, tak by to technicky odbyté být nemělo. Jojo u mě nová hvězda, veni vidy vici....škoda že se Bugatti EB112 slávy nedočkalo
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů