Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Osmá generace Toyoty Hilux dorazila do Česka

Aktuality
Michal Štengl | 31.08.2016
další 3 fotky
foto: Michal Štengl
Jeden z nejznámějších pick-upů na světě, Toyota Hilux, se sice v nové generaci neubránil určitému zcivilizování, pořád v sobě ale ukrývá poctivou off-roadovou techniku. V prodeji je od 560 000 Kč.

Hilux je na trhu od roku 1968 a za téměř padesát let a sedm generací se jich po všechkoutech světa objevilo přes 18 milionů kusů. Nová verze pick-upu se nabízí ve třech karosářských provedeních Single Cab (2 místa), Extra Cab (4 místa) neboDouble Cab (5 míst). Ve srovnání s předchůdcem je karoserie o 90 mm delší (5,35m), o 20 mm širší (1,86 m) a o 5 mm nižší (1,86 m).

Zcela nový vnější design doplňuje kompletně přepracovaný interiér, resp. přístrojová deska, která by klidně mohla patřit jakémukoliv SUV nebo osobnímu autu. Už i v Hiluxu najdeme velký dotykový displej s navigací nebo balíček bezpečnostních systémů Toyota Safety Sense s předkolizním bezpečnostním systémem (PCS) a funkcí rozpoznávání chodců, systémem pro hlídání jízdních pruhů (LDA) a systémem rozpoznávání dopravních značek (RSA).

Měnila se i technika. Základem podvozku sice zůstává pevný žebřinový rám, vpředu lichoběžníkové závěsy a vzadu tuhá náprava, jednotlivé prvky zavěšení, pružiny či stabilizátory jsou ale přepracované. Ve výsledku se tak Hilux může pochlubit mnohem lepším komfortem a konečně i užitečným zatížením přes jednu tunu.

Chování na silnici se tak výrazně zlepšilo, nikoliv však za cenu ztráty terénních schopností. Hilux i nadále používá připojitelný systém pohonu všech kol (přední kola lze zapojit do rychlosti 50 km/h) s rozdělovací převodovkou a redukcí, zadní diferenciál je v základu samosvorný s možností uzamčení. Hilux nově dostal systém aktivního řízení trakce (A-TRC) z modelu Land Cruiser, který dokáže velmi účinně pomocí brzd přenášet točivý moment i na jediné kolo, které má trakci. V Evropě je pro pohon určený jediný, zcela nový diesel 2.4 D-4D, který disponuje průměrnými 110 kW (150 k) a 400 Nm. K němu se standardně dodává šestistupňový manuál, který lze ale vyměnit za klasický měničový automat.

Hilux se u nás prodává ve čtyřech výbavách Base, Live, Active a Executive, přičemž všechny čtyři stupně se nabízejí pouze pro Double Cab. Nejlevněji pořídíte nový Hilux 4x2 za 558 000 Kč (bez DPH), s pohonem všech kol je o 99 000 Kč dražší. Kabina Extra Cab (pouze ve výbavě Live) stojí od 686 000 Kč a za Double Cab zaplatíte minimálně 682 000 Kč. Příplatek za automat činí 37 000 Kč. Nejdražší položkou ceníku je provedení Double Cab Executive 4x4automat, který bez příplatků vyjde na 847 000 Kč. Všechny ceny jsou bez DPH.

Hodnocení článku
2.4 z 5 (48%)
Hodnoceno: 8x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů