Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opel Zafira Tourer 1.6 Turbo CNG: Rodinná plynárna

Testy
Antonín Imlauf | 05.05.2014
dalších 19 fotek
Zatímco v českých luzích a hájích přetrvává značná obliba LPG, na západ od našich hranic se i díky podpoře Evropské unie dopředu stále více tlačí auta poháněná zemním plynem (CNG). Jak na něj jezdí oblíbené MPV?
Opel je jednou ze značek, které v stále masivnějším rozsahu nabízejí auta poháněná zemním plynem, ale i zkapalněným ropným plynem (LPG). Elegantní velkoprostorová zafira je v provedení CNG k mání výhradně s přeplňovanou benzínovou šestnáctistovkou o výkonu 150 koní.

Vzhled zafiry byl vždy podobný aktuálnímu modelu astry a odlišně tomu není ani v případě Zafiry Tourer. Na rozdíl od předchozích generací ovšem tentokrát návrháři dostali více prostoru při tvarování přídě. Ta je oblá, odkazuje se na styl astry a je obohacena o černě lakované prolisy známé třeba z ampery. Mezi různými prapodivnými MPV kreacemi tedy pro Opel rozhodně palec nahoru!






Také interiér velkého MPV se nese v současném opelovském trendu. Architektura palubní desky je velmi blízká firemním sourozencům a jakkoliv je prostor uvnitř logicky vzdušnější, posádku i zde příjemně „obteče“. Slícování jednotlivých dílů by na některých místech mohlo být lepší, zejména ze střední části přístrojové desky se tu a tam ozývalo lehké povrzávání. Zafira se zatím neoprostila od záplavy tlačítek na středovém panelu, za sebe ale musím říci, že jde spíš o otázku zvyku, než že by ovládání bylo vyloženě nepřehledné. Na spodní straně konzoly klimatizace se také nachází šikovně schovaný výklopný panel s konektory pro externí audio zařízení a SD kartu navigace. Obě přední sedadla byla v našem případě nastavitelná v šesti směrech a disponovala elektricky ovládanou bederní opěrkou. Vzhledem k mé výšce 187 cm mě také potěšila možnost nastavení délky sedáku. Sedadlům tak lze jen stěží něco vytknout. I tak jsem ale hledal pozici za volantem déle a musel jsem se nakonec opírat pravým kolenem o středový tunel. Druhá řada sedadel disponuje dostatkem prostoru a nemají zde problém nalézt pohodlí ani tři dospělí cestující. Třetí řada je pak určena spíše pro děti a dospělým už schází místo na hlavu. Silnou stránkou Zafiry Tourer je ale variabilita uspořádání sedadel a snadnost manipulace s nimi. Velikost zavazadlového prostoru je závislá na uspořádání sedadel. Při čtyř nebo pěti místném uspořádání disponuje kapacitou 710 l, při využití všech sedmi míst pak alespoň 152 l na menší zavazadla.

(+) variabilita uspořádání sedadel
(+) úložné prostory
(+) panoramatické čelní sklo a střecha
(-) pozice za volantem
(-) ovládání navigačního systému

Provedení na CNG je spřaženo výhradně s benzínovou přeplňovanou jednašestkou o výkonu 150 koní. Motor má sice papírově sil dostatek, v praxi ale nabídne jen velmi průměrnou dynamiku a vyloženě mizernou pružnost – v dálničních stoupáních jsme na šestku horko těžko drželi zákonné maximum. Také zadrhávající převodovku s dlouhými drahami si opel za rámeček rozhodně nedá. Dlužno podotknout, že na nevalných dynamických schopnostech se podepisuje také poměrně vysoká hmotnost vozu, neřkuli plně naloženého. Tlakové nádoby jsou v zájmu snížení hmotnosti vyrobeny z kompozitových materiálů a chlubí se kapacitou až 25 kg CNG. Vyloženě nouzový charakter má naopak konvenční tank, který pojme mrzkých 15 litrů benzínu. V kombinaci obou druhů pohonu by zafira měla být schopná urazit 530 kilometrů na jedno natankování, my jsme se však při drtivé převaze hustého městského a dálničního provozu museli spokojit s necelými 450 litry při průměrné spotřebě 8,6 kg plynu na 100 kilometrů. Přepínání mezi oběma druhy paliva se děje prostřednictvím tlačítka na přístrojové desce. Dlužno podotknout, že na nevalných dynamických schopnostech se podepisuje také poměrně vysoká hmotnost vozu, navíc plně naloženého.

(+)tichý chod
(+)slušná spotřeba
(-) slabá dynamika
(-) málo čerpacích stanic

Zafira Tourer je postavena na platformě Delta II. Vepředu tak nalezneme zavěšení McPherson původem z insignie a vzadu Wattovo zavěšení podobné tomu u astry. Jízdní vlastnosti jsou proto vzhledem k nemalé hmotě vozu poměrně dobré. Auto šikovně maskuje svou váhu a karoserie se příliš nekroutí, agility Fordu S-Max ale stále nedosahuje. Jízdním vlastnostem pomáhají pneumatiky o rozměru 235/45 R18, což ale platí jen pro hladký povrch. Velikost kol se jinak totiž negativně projevuje na komfortu posádky. Sice se neozývají žádné velké rány, ale menší nerovnosti se podvozku nedaří úplně vyžehlit, což pocítí především cestující vzadu. Pohodlí lze do jisté míry zlepšit aktivací režimu „Comfort“, nastavitelného podvozku FlexRide, tato příplatková finesa ale nebyla součástí zkoušeného vozu a jízda na horších venkovských cestách či po městě proto byla nepěkně prkenná. Řízení působí umělým dojmem postrádajícím zpětnou vazbu, podobnému typu vozu bych však tuto malou nectnost rád odpustil výměnou za větší pohodlí.

(+) jízdní vlastnosti na dobré silnici
(+) jistota při vysokých rychlostech
(-) neschopnost pohltit malé nerovnosti

Aby se Opel Zafira na CNG stal reálnou hrozbou pro konvenční konkurenci, musel by náš pomazaný stát v prvé řadě tento druh paliva více zvýhodnit a výrobce model naopak zlevnit. Za dané konstelace nemá privátní zákazník příliš důvodů připlácet – všestranně lepší volbou se jeví LPG. Ale abychom jen nehanili. Zafira je především velmi praktické a dobře vybavené rodinné auto, schopné odvézt až sedm cestujících s jejich bagáží. Podvozek je spíše tvrdší a řízení odtažité, jízdní jistota ale naštěstí příliš netrpí. Mnohem víc by mě v praxi trápila stále celkem řídká síť čerpacích stanic na CNG.
Hodnocení
Brzdy
3
Design
1
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
3
Řazení
3
Řízení
3
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
2.21
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
MPV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4658
Šířka (mm)
1584
Výška (mm)
1685
Rozvor (mm)
2760
Provozní hmotnost (kg)
1733
Maximální hmotnost (kg)
2312
Počet míst (os.)
7
Objem zavazadlového prostoru (l)
710/1860
Motor
Typ
Zážehový přeplňovaný
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1598
Max. výkon kW (k)/ot./min.
110(150)/5000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
210/2300
Spotřeba
Město
6,5
Mimo město
3,7
Kombinovaná
4,7
CO2 (g/km)
129
Palivová soustava
Palivo
CNG/benzin
Objem nádrže (l)
25 kg CNG/15 l benzin
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
11,5
Max. rychlost (km/h)
200
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
Přední
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
225/50 R17
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
407 900,-
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
602 900,-
Celková cena testovaného vozu (Kč)
602 900,-
Hodnocení článku
4.4 z 5 (88%)
Hodnoceno: 15x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Reno, 05.05.2014 08:17
Chtěl jsem služebáčka na CNG a Zafira byla v hledáčku, protože nabízí nejvyšší dojezd čistě jen na CNG ze všech dostupných vozů. Ovšem, přešla mně chuť:(
Edit. kdyby se vám podařilo otestovat ještě plynové béčko od Mercedesu, bylo by to super...
Reno, 05.05.2014 08:19
Jen pro zajímavost, srovnání dojezdu jednotlivých automobilů na CNG
http://www.autorevue.cz/auta-na-cng-jak-dojedou-daleko
mně zajímal jen čistý dojezd na CNG, kombinovaný je mi k ničemu, když
si koupím auto na plyn, tak mně moc nevytrhne, kolik ujede na benzín,
za dvojnásobné náklady...
Petr S, 05.05.2014 21:11


Navíc je otázka nakolik jsou ty dojezdy reálné. Jestli jsou opsané z letáků, tak jsou to údaje jen orientační.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů