Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opel Vectra 2.0DTi nebo VW Passat 1.9TDi?

Poradna
Petr Šikl | 17.03.2006
dalších 16 fotek
foto: TipCars.com
Dotaz:

Dobrý den!
Chtěl bych se zeptat na radu. Najezdím ročně cca 17 tis. km. Chci koupit auto za cca 170 tis. (+/-, při dobré koupi bych asi připlatil). Jeví se mi, že koupit naftové auto by bylo výhodnější. Jak to lze zhodnotit podle dalších kritérií - servis, provoz naftového motoru - na daný počet km? Předpokládám, že bych potom asi těch 20 tis. km najel. Zvažuji Opel Vectra 2.0DTi, VW Passat 1.9TDi.

Děkuji. Marian Bubeník

Odpověď

Vážený pane Bubeníku,
při dnešních srovnatelných cenách nafty s benzínem se již ztrácí hlavní výhoda vznětových motorů (i po ujetí 20.000 km ročně). Nižší spotřeba u naftových motorů je ovšem pouze jedna stránka mince. Servisní náklady naftových motorů jsou už téměř stejné jako u benzínových. Osobně bych volil např. benzínovou Vectru s šestnáctiventilovým motorem 1.8 s výkonem 85 kW.

Opel Vectra 2.0 DTi
Dvoulitrový diesel v Oplu patří celkem k spolehlivým. Je poháněn rozvodovým řetězem, což sebou přináší úsporu cca 10000 Kč každých 60 tisíc kilometrů za případnou výměnu rozvodového řemenu.
Případné kovové zvuky od přední nápravy svědčí o brzké výměně tyček stabilizátorů. Ložiska zadních kol je nutné měnit cca po šedesáti tisících kilometrech. Po 100000 kilometrech počítejte s výměnou tlumičů. Občas se objevují poruchy klimatizací. Ke kladům patří příznivá spotřeba a dostupnost. Vyšší hlučnost motoru, méně přesné řazení, občasné závady převodovek (u prvních ročníků problémy s těsněním pod hlavou motoru), méně účinné světlomety a nižší životnost tlumičů jsou mínusy Vectry.

TIP: OJETINY: Opel Vectra B - Perfektní svezení, průměrná spolehlivost

VW Passat 1.9 TDi
Vznětová jedna-devítka se montovala ve dvou výkonnostních verzích 66 kW a 81 kW. Průměrnou spotřebu lze udržet mezi 6-7 l/100km. Určitě bych zvolil silnější verzi, která poskytuje dostatek výkonu a vůz je s ním živý a zároveň úsporný. Motor je poměrně tichý. V roce 1998 přišly motory1.9 TDI-PD s výkonem 85, 96 a 110 kW. Přesto, že se jednalo o nové motory typu pumpa-tryska a měly zaručit vozu lepší parametry, dle mého názoru se revoluce ani evoluce nekonala. Naopak, motor je trochu méně spolehlivý a hlučnější než předešlé generace.
Passat trpí na přední hliníkovou nápravu (vznikají vůle), přesto poskytuje komfortní, ale nikoli sportovní svezení. O Passatech bylo v poradnách již napsáno mnoho.

TIP: OJETINY: Volkswagen Passat B5, B6 - Etalon s otazníkem

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Alex, 18.03.2006 23:25
Taky mě připadá trochu divný srovnávat Passata s Vectrou,nic proti ní nemám ale Passat je vyšší střední třída. Jinak ten motor 1,9 (81Kw) mám v audině a naprosto mě to vyhovuje...svižný,úsporný a po zahřátí nehlučný.
pavel, 19.03.2006 21:39
Obě auta jsou střední střední třída, o passatech kolují mýty o spolehlivosti, ve statistikách jsou na tom ale s poruchovostí obdobně. Hlavně za stejnou cenu máte mladší a taky hezčí Vectru...
anonym, 19.03.2006 22:19
81kw TDI je po zahriatí nehlučný??? Trepeš kocky! Asi si sa neviezol v inom dieslovom aute... Odporúčam Multijet a až potom uvidíš, čo je tichý motor!
anonym, 22.03.2006 08:12
Dieslových aut už jsem vyzkoušel několik a tento se mi zdá opravdu nejméně hlučný...pravdu máš v tom že zmiňovaný multijet jsem možnost vyzkoušet neměl.
Ryšár, 22.03.2006 12:56
Máš recht. enom jsem se objevil s mechanikem, majitel bazaru to poznal na první pohled podle toho, kde se díva a na co se ptal. Ale potom byl tak férový, že začal popisovat přesně, co s tím autem bylo, kde bylo bourané, co je vyměněné, co jen vyklepané. Kilometrům nemůžeš věřit nikde. Lidi to dokonce dělají tak, že ještě před prodejem to nechají "přetočit", výhodně prodají servisní knížku a ani majitel bazaru a ani všemocné AAA nic nepoznají. Takže, nekupovat bez servisní knížky a VŽDY s mechanikem. Já jsem mu zaplatil za každý výjezd se mno do bazaru 500 Kč a díky jeho podrobné prohlídce majitel slevil o 15.000 Kč. Takže se Ti to vyplatí.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů