Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opel Omega MV6 nebo Nissan Maxima 3.0 V6?

Poradna
Lukáš Strouhal | 09.03.2006
další 4 fotky
V dohledné době hodlám koupit ojetý vůz vyšší střední třídy, okolo roku 1997, cenově cca kolem 100tis Kč. Jedná se o vozy Opel Omega MV6 a Nissan Maxima 3.0 V6, v obou případech jde o vidlicové šestiválce. Který vůz je lepší?

Dotaz

Dobrý den,
rád bych slyšel Váš názor na koupi ojetého vozu. V dohledné době hodlám koupit ojetý vůz vyšší střední třídy, okolo roku 1997, cenově cca kolem 100tis kč. Jelikož hledám výhradně šestiválcové varianty s třílitrovými motory, pouze s manuální převodovkou a ve slušné výbavě, vypadly mi dva exempláře, které by připadaly v úvahu. Jedná se o vozy Opel Omega MV6 a Nissan Maxima 3.0 V6, v obou případech jde o vidlicové šestiválce s podobným výkonem - v případě omegy mě láká zadní náhon a výbava, v případě maximy nižší hmotnost, sportovnější podvozek a nejspíše i spolehlivost. Rád bych tedy znal Váš názor.

Díky a přeji příjemný den. David F.


Odpověď

Dobrý den.
V první řadě je potřeba si nalít čistého vína a říci si o sobě pravdu. Volit klasickou koncepci v podobě omegy s tak výkonným agregátem - pokud nemáte žádné zkušenosti s vozem RVD je naprosto nevhodné. Pokud však již nějaké zkušenosti máte a vyberete tento vůz, čekejte od něho sportovnější chování díky výkonu 211koní, jistým zklamáním by pro vás mohl být podvozek který odpovídá koncepci luxusního vozu.
Jízdní vlastnosti pro standardní provoz jsou zcela dostačující, ovšem při ostřejší jízdě bude vůz díky své hmotnosti hůře ovladatelný a nemotorný. Dalo by se říci že jde o takový hltač dálničních kilometrů. Co se týče interiéru je potřeba podtrhnout podprůměrné dílenské zpracování.
Při naklonění vozu v zatáčce se ozývají různé „pazvuky“ vyluzované kroutící se palubní deskou a skeletem.
U první generace je velmi častým jevem rychlé opotřebení brzdových kotoučů které při delší ostřejší jízdě ztrácejí svůj původně rychlý nástup a lehce „vadnou“. Další potíže čekejte u palivového systému, častou závadou je porucha benzínového čerpadla a vstřikování paliva. Detailem je pak už jen nepřesnost tachometru u některých kusů.
Čekat musíte také vyšší spotřebu která se ve městě vyšplhá až k nebeským výšinám (kolem 16l/100km). Bohužel asi nejzávažnějším problémem který poznamenává prakticky celou modelovou řadu automobilů Opel před rokem výroby 1999 je nedostatečná ochrana proti korozi.
V našich podmínkách, kde silnice v zimě kromě sněhu pokrývá i vrstva soli, opely na svůj neduh koroze velice trpí. Je tedy nutné při koupi zkontrolovat, zda byl vůz proti korozi dostatečně ošetřen antikorozivní vrstvou v prazích a dutinách karoserie. Nejčastějším místem pro vznik koroze jsou prahy, lemy blatníků, klobouky tlumičů, podlaha a spodní hrany dveří.
Je potřeba však také konstatovat že je u nás i u kolegů v sousedních státech z čeho vybírat a dá se nalézt i kus bez vypsaných vad a koroze, který bude ve špičkovém stavu.
Za cenu vozu získáte vysokou užitnou hodnotu, luxusní svezení a hlavně reprezentativní automobil se kterým můžete bez větších problémů cestovat i na větší vzdálenosti.

TIP: OJETINY: OPEL Omega B - Poslední pořádné auto

Na adresu Nissana je třeba poznamenat že pověry o jeho nespolehlivosti nejsou na místě. Nissan maxima není kompromis, jedná se o luxusní auto se silným agregátem, oproti Opelu má však nižší výkon. Tento handicap však jednoznačně vyrovnává dobře seřazenou rychlostní skříní, vysokým točivým momentem a ochotou motoru „jít do otáček“. Netrpí dětskými vadami a je více odolný vůči korozi.
Spotřeba motoru je příznivější než u Opelu, městem se dá prohánět už za solidních 13l a kombinovaná spotřeba je jen těsně pod deset litrů.
U tohoto vozu se rozhodně vyplatí pravidelná údržba. Motory jsou hodně náchylné na studené starty. Vyplatí se připlatit si více peněz za kvalitnější kus, ceny dílů nejsou zcela příznivé, a tak nás každá havárie bude oproti Opelu stát nemalé peníze. Jízdní vlastnosti odpovídají své třídě.

Resumé: Pokud by jste při hledání narazil na dobrý Opel bez koroze zainvestoval bych do koupi tohoto vozu. Díly i údržba budou určitě levnější. Pro nissana bych se rozhodl pouze v případě jeho naprosté technické zdravosti (motor, převodovka, nápravy, řízení, brzdy). Možná bych ale do vašeho výběru zahrnul i vůz Ford Scorpio. Dá se koupit už za pěkné peníze, motor sice není šestiválcový řazený do V a je poněkud staršího data výroby, ale je neméně kvalitní a jak se říká i „držák“.

Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Deemon, 12.03.2006 22:45
A co treba Ford Mondeo II.generace?2,5l, 170koniku a celkm zivo na silnici.Kdyz se netrapi a yede se 140 po dalnici,raficka stoyi na miste,ale yakmile to nakourite,neni problem na 60km ctvrt nadrze..Motor neznicitelny,brzdy drzi,spoyka yakbysmet.Zatim spokoyenost.Hodne stesti pri vyberu.D
Kanál, 14.03.2006 20:26
Jezdil jsem Omegou B Combi 2,0 100 kW, a mám Maximu J30 1991 3,0 V6.
Maxima i přes své značné stáří a najetých cca.450000 km má mnohem lepší jízdní vlastnosti, nižší spotřebu, absolutně nežere olej, kvalita zpracování je úžasná s ohledem na dobu vzniku nikde dosud nic nevrže!! Mám US verzi, do které se již v roce 1991 dával motor 142 kW, který dostala v Evropě až Maxima QX, a ne nadarmo byl v USA zvolen šestiválcem roku 6x za sebou..Je až neuvěřitelné, jak je Maxima bezporuchová.
Omega má jediné plus, a to verzi Combi s ohromným kufrem...Je to ale zadohrab, a v porovnání s Maximou má jízdní vlastnosti na pytel..V zimě s ní nevyjede člověk ani ze dvora, zlatý Žigul...
Tomáš, 22.03.2006 16:37
Ono problém je, že za tyhle prachy to už asi bez investic nebude nikde, myslim u takhle luxusních aut(vlajkových lodí), osobně bych bral Maximu, dělala se i s 2,0i V6, ale ten tak suveréně nepůsobí, jako třílitr, Mimochodem Scorpio má také V6 motor a to 2,9 s hlavama od firmy Cosworth.ten byl ve spojení pouze se starou automatickou převodovkou A4LD, měla jen 4 stupně a žádný manuální mod.Automatu bych se u Forda bál
Dobrý motor a auto!, 01.04.2006 22:14
Omegu jedině z německa-u nás jsou pouze vybydlený a vojetý kusy po podnikatelích!
anonym, 03.09.2007 11:50
lidi co blázníte? já měl maximu pět let a s omegou se to nedá srovnat, maxima je prakticky bezúdržbový auto, po 190tis.km a deseti letech bylo prakticky vše původní, vyjma destiček, předních kotoučů, jedné manžety, spojky a svíček, tedy samé věci běžné spotřeby. kolega s omegou MV6 jí proklínal, pořád nějaký problém. u Maxim jen pozor na šestiválcové dvoulitry, byly slabé a nutili k vytáčení a čas od času vinou opotřebení praskaly ojnice. na díly je maxima stejně drahá jako opel, a na vrakáči mají všeho dost. navíc má naprosto famózní jízdní vlastnosti neboť jako jedna z mála předokolek má samosvor.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů