Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opel Omega Caravan nebo VW Passat Variant?

Poradna
Martin Vaculík | 30.03.2006
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Dotaz:

Dobrý den,
chtěl bych Vás požádat o radu či zkušenosti s vozidlem Opel Omega Caravan 2,5 TDI.
Již několik let jezdím se Škodou Octavia 66kW TDI a jsem neskutečně spokojen až na jednu maličkost. Odrostli mi děti a bohužel cestování na zadních sedadlech je v současnosti pro ně utrpení. Začal jsem se tedy poohlížet po něčem "na zadních sedadlech prostornějším" a velmi se mi líbí právě výše uvedený Opel, nebo starší verze VW Passat Variant do r.v. 96. Moje cenová představa je do 150 tis. Můžete mi tedy poradit co raději a nač si dát při výběru pozor?
Ani na jedno vozidlo ještě recenzi, bohužel nemáte.

Děkuji
Jindra

Odpověď:

Opel Omega s motorem 2,5 TDI neexistuje. Je to buď 2,5 TD (96 kW) nebo 2,5 DTI (110 kW). Jednotka DTI však byla nabízena až od roku 2001, čili jen v posledních dvou letech výroby modelu. Jednak je takových vozů málo a za druhé je určitě neseženete pod 150 tisíc Kč. Vámi zakoupený vůz tak určitě bude TD, čili šestiválcový řadový turbodiesel s nepřímým vstřikováním paliva. Výkon 96 kW zní slibně, přesto budete po přesednutí z octavie TDI překvapen, jak neochotně se tento koráb dává do pohybu. Šestiválec má totiž zcela odlišnou charakteristiku a do tří tisíc otáček mnoho chuti k životu nemá. Při snaze o náležitou dynamiku jej musíte držet mezi třemi až pěti tisíci otáček, což odnáší jednak vaše peněženka (spotřeba přes devět litrů na 100 km) a také to časem odnese hlava válců.

Omega s motorem 2,5 TD totiž velmi často mívá prasklou hlavu válců, v autobazarech je touto velmi drahou závadou postižena téměř každá druhá omega, právě to bývá asi nejčastější příčinou, proč Omegu TD lidé prodávají. Diagnostice této závady je potřeba věnovat náležitou pozornost, určitě s sebou vezměte automechanika. Osobně bych nikdy nekoupil omegu, kterou si nemám možnost prohnat po dálnici alespoň deset minut na plný plyn. Teplota přitom nesmí vyšplhat do červeného pole. Pokud majitel začne pindat cosi o tom, že takhle se s tím autem nejezdí, tak je rovnou jasné, že se snaží prodat vadný vůz.

TIP: OJETINY: OPEL Omega B - Poslední pořádné auto

PŘEDNOSTI NEDOSTATKY
 

+ vynikající komfort odpružení

 

- poddimenzované brzdy

 

+ bohatá výbava

 

- horší trakce za ztížených adhezních podmínek

 

+ dobré jízdní vlastnosti

 

- omezená dynamika (motory 2,0i, 2,0i 16V a 2,0 DTI)

 

+ dobrá prostornost

 

- nepřehledný středový panel s množstvím tlačítek (od 1999)

 

+ kultivovaný chod motoru 2,5 TD při jízdě

 
 


VW Passat B3/B4
je podle mne pro Vás lepší volba. Jednoduché auto bez takto drahých zrad. Hlídat je potřeba stav spodní řemenice rozvodů u dieselových motorů, jejíž spoj s klikovou hřídelí je poddimenzovaný. Když zcela upadne, tak se motor potká a to znamená velmi drahou opravu. Pozor na diesely, které po startu jdou na tři válce. U těch se to zřejmě někomu stalo, místo důkladné opravy však pouze nasadil nový řemen a motor prodává dříve, než se sedla netěsnících ventilů podpálí.

Modernizované kombi z let 1993 až 1996 vybavené motorem 1,9 TDI (v podstatě stejným, jaký máte v octavii) je jistě skvělé auto, častěji se však vyskytují opačné extrémy nabídky. Tj. vozy bez mřížky chladiče (starší provedení do 1993) a klidně s motorem 1,9D (50 kW). Takto plazivý automobil umí nabídnout vskutku jen vybraní němečtí výrobci, verze předkomůrkového dieselu s turbodmychadlem (1,9 TD/55 kW) je jen o málo lepší. TDI přišlo až se zmíněnou modernizací a je relativně vzácné, proto přeji hodně štěstí při hledání tohoto vcelku doporučitelného vozu.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
zdenek, 31.03.2006 18:46
Měl jsem omegu 2.5V6 v sedanu a maximálně spokojen, dluhodobou spotřebu jsem měl 9,1, najeto 230t km, jedinou závadou bylo zlomení šroubku EGR ventilu (nový ventil za 1.000,-), jinak s korozí zadních lemů (hlavně na dveřích) souhlasím, to je bolest všech omeg. Je to hlavně spolehlivý hltač dálničních kilometrů a vůbec auto na delší cesty, na jízdu po městě to moc není (jednak kvůli délce - parkování, a taky spotřeba 12-13)
Jindra, 01.04.2006 10:51
Díky vám všem za reakce na můj dotaz, rád jsem si přečetl a přečtu zkušenosti jednotlivých majitelů a uživatelů. Vím že existuje řada dalších alternativ, jako je např. Mazda 626, Toyota Avensys či SAAB 9000 atd., ale ve výběru jsem se přikláněl spíše k modelům, na které není problém sehnat levný servis a díly, jak originál, tak z druhovýroby.
Děkuji ještě za tip na 1.8 Mondeo v kombajnu, zřejmě přehodnotím zda diesel či benzin, ročně najedu cca 25 tis., což je tak přelomová hranice.
bruno, 03.04.2006 21:22
Můžu ti doporučit omegu v kombi kde je místa všude dostatek.Sám vlastním 2.5TD avšak nemůžu souhlasit že je to špatný motor.Mám auto 2roky-najeto za tu dobu asi 50tis a s motorem nikdy nic nebylo-kromě kladky u alternátoru-praskla.Nějaký chlapík mi nabídl software do řídící jednotky a hle-náhle auto táhne super od 2tis. otáček-točák se posunul o 2tis ot./min níž a přitom to jede pěkně do 4ti.Ot/min.200km/h není problé ale sám tak nejezdím-bojím se.při nastaveném tempomatu na 143km/h pal PC ukazuje asi 7.9l okamžitou spotřebu což není tak špatné.Když se svezu Oktávkou jen se usmívám jak někdo může říct že oktávka je lepší.myslím samozřejmě ten starší model.přeju štastnou ruku při nákupu
abc, 16.04.2006 12:43
Samozřejmě přesně tak. B5 je sice vnějšími rozměry o malinko větší, ale vevnitř je tomu naopak. Platí to i pro místo na nohy vzadu sedících, tak pro zadní kapsy v kufru (u B4 podstatně menší a méně hluboké, hlavně levá), i pro prostory pod podlážkou kufru (B5 jen kolo a základní vercajk, u B4 další prostor vpravo se samostatným víkem). Atd. atp.
Problém vidím v tom, že sehnat slušný kousek B5 bude hodně obtížné. Nedělala se až tak dlouho a přece jenom už je to staré auto, které bude mít hodně nalítáno. A šance dostat se ke vzácné výjimce je imho velmi malá.
Principiálně je samozřejmě "přestup" ke staršímu vozu problémový. Individuálně ale mohou existovat situace, kdy je i podobná volba "proti přírodě" ospravedlnitelná a výsledkem racionální kalkulace.
-Jirka-, 01.12.2006 10:10
Zdravím a chci se zeptat, týká se problém praskání hlav i motorů 2,2DTi?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů