Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opel Omega A

Recenze uživatelů
Evžen Erzigoj (30) - Hlavní město Praha | 15.10.2007
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Opel Omega A 2.0i | foto: Jakub
Pan Evžen se s námi dnes podělí o více než tříleté zkušenosti s automobilovou legendou, nestárnoucím Oplem Omegou.
Značka:Opel
Model:Omega
Typ:A
Karoserie:sedan
Obsah motoru:1998
Palivo:benzín
Rok výroby:1992
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:280500
Najeto km nyní:405000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:3,5 roku
Průměrná spotřeba:9,2
Poruchy:netěsnící klima, 2x porucha el. oken
Předchozí vozidlo:Ford Mondeo
Omega je moje teprve třetí auto, první zadokolka. Šel jsem trochu do neznáma potom,co mi odcizili Mondeo, se kterým jsem byl velmi spokojen. Na auto jsme dali dohromady jen 40.000 Kč, takže jsme vybírali mezi Fordem Sierrou a Oplem Omegou. Nakonec vyhrála Omega díky lepší výbavě a spolehlivějšímu dvoulitrovému motoru dle recenzí a rad od kamarádů. Od začátku jsem byl překvapen na tak staré auto vysokým komfortem a hlavně prostorem v autě. Na zadní náhon jsem si rychle zvykl a až na pár situací v zimě jsem s ním neměl nikdy žádný problém, naopak, baví mě. Po třech letech provozu se mi jeví auto téměř bezporuchové, nebýt vyšší výbavy (elektrika, klimatizace), tak by poruchy nebyly žádné, když odečtu běžné výměny urezlého výfuku, výměny destiček, filtrů, náplní atd. Vedle drobných poruch elektriky musím zmínit hlavně silnou korozi zadních lemů, prahů a levých zadních dveří, což mě velmi překvapilo. Na druhou stranu jsem nemusel nic investovat do podvozku a motoru stačilo (poté, co jsem s ním najel 100 000 km ) pouze přetěsnit víko ventilů. Na to, že má najeto přes 400 000 km, tak nežere téměř vůbec olej. Spotřeba na tak velké auto mě také příjemně překvapila. Také nejsou žádné problémy s parkováním tak velkého auta, protože má díky zadnímu náhonu velký rejd. V Praze se dá jet s lehkou nohou za deset litrů (při bodovém systému to ani jinak nejde), mimo město není žádný problém jet svižnou jízdou do 8 l/100 km. Maximální rychlost jsem nikdy nezkoušel, ale jednou jsem pospíchal po brněnské dálnici a Omega se tak rozhoupala až na 210 km/hod. Je jasné že budíky proměřují, ale dobrých 195 km/h jet mohla. Omega i přes její stáří mi poskytla větší požitek z jízdy než předchozí Fordy, i když byly mladšího roku výroby a též nižší třídy, takže se dá přeci jen těžko srovnávat. Jediná konkurence, která mě napadá k Omeze je Ford Scorpio, a to už každý musí posoudit sám dle svého vkusu, co se mu víc líbí. Pak už jen snad Mercedes 124 a BMW 5 ze stejné doby, ale to je už za jiné peníze a také jsou na ně dražší díly a provoz celkem. Moje příští auto bude určitě opět benzínová Omega, ale minimálně z roku 1998 a combi.
KladyZápory
prostor  silná koroze  
pohodlí  poruchy elektriky  
cena  slepé mlhovky  
spotřeba    
velký rejd    





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
3
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
3
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.79
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 16.10.2007 09:35
iq tykve. takovi jsou nejhorsi.
anonym, 16.10.2007 09:37
napsal jsem: i v silne zkorodovanem stavu bezpecnejsi nez zkorodovana 120ka za stejny penize.
...
takze to auto neporovnavam z novejsimi vozy, u kterych se za ty roky preci jen zapracovalo na bezpecnosti (pomijim tenke plechy a korozi). Ale to ze se pri havarii dlouhatansky a mekky predek neuveritelne roluje je jen dobre, stejne i to, ze se omega, kdyz to chytne zezadu zlomi. Naopak velmi spatne je resen treba Smart, u ktereho redaktori v nejakem mototestu slintali, ze tvar karoserie se diky vynikajici tuhosti temer nezmenil (tvar kastle mozna ne, ale vnitrnosti posadky se pravdepodobne utrhly). Pokud k nestesti dojde, tak neni prioritni zachovat karoserii vozu pro pripadny prodej vozu po pozustalem, ale chranit posadku i za cenu totalni devastace vozu (mimo prostoru pro posadku samozrejme). A nejsem si jisty, zda bych chtel sedet v tom modernejsim mrnavem golfu nebo v te dvoutunove stare krave, kdyby nedejboze k necemu takovemu doslo. Ta bezpecnost a ty hvezdicky se porovnavaji v ramci tridy a neresi se to vzajemne. A pokud k necemu takovemu dojde, tak velke a tezke auto je ve vyhode, o cemz dobre vedi ridici nakladaku ci tramvaji (ta vetsinou ani nebrzdi jen cinka. Nota bene, ze ani za ty airbagy vyrobce neruci (myslim 6 let a pak vymena?) a u aut koupenych v bazarech uz vubec nemate jistotu.
...
Nicmene plati muj zaver, omega je urcite bezpecnejsi auto nez ta stodvaca
anonym, 16.10.2007 10:07
Tak určitě i ta kroutící se kastle omegy je bezpečnější než malý golf nebo fabia kde máte dveře na rameni a druhé rameno na spolujezdci.to v omeze sedíte jak v obýváku a kolem těla máte nějaké místo takže když se něco zmáčkne tolik to nevadí.nic to nemění na tom že oply jsou prostě ze slabých nebo měkých plechů protože u mé vektry se kastle taky kroutila.
anonym, 17.10.2007 11:02
No tak k tomu už se teda musím vyjádřit!
Nebudu s váma bavit o srovnávání bezpečnosti Fabky a Omegy! Vy ste snad spadl z višně! U Fabky je prostor pro posádky chráněn ve srovnání s většinou vozů i vyšší třídy výborně. Ćumák u F se roluje naprosto vzorně a tlumení nárazu je zajištěno taky z boku narozdíl třeba od Getze, kerej má větší vnitřní prostor právě na tenhle úkor. No a jestli je tady ještě nějakej karosář, ať mi pomůže potvdrit, že tuhost křižných výztuh u GII-III. je výborně sladěna se zbytkem kastle. Když to přeženu, je to jako když obalíš dřevěnou kouli (prostor posádky) do molitanu (deformační zóny). Což se u Omegy rozhodně říct nedá! Ta kastle praská právě proto, že se náraz přenáší skutečně na celou kastli a kvalita plechů u Omegy je fakt děsná a proto mi tady nekydejte o bezpečnosti velké limuzíny ala Omega!!!
Karel
anonym, 19.11.2007 13:59
No, ono je to složitější. Když praštíte s kilem na tacháku do skály s OT64, nepřežije uvnitř nikdo i kdyby měli pásy, jakože je nemaj. A to tomu pancíři prosím říkám odolný skelet karosérie (!!!) . Prostě veškerá energie nárazu se vstřebá na vnitřních orgánech posádky a ty to mohou ustát jen víceméně náhodou ( příklad tzv. vnitřních zranění neslučitelných se životem : utržené srdce, roztrhané plicní laloky atd...). Takže deformační zóna má za hlavní cíl pohltit energii nárazu a nechat se zmasakrovat místo těl, která jsou "umístěna" kousek dál.
Takže příliš tvrdé plechy na čumáku jsou při čelním nárazu spíše kontraproduktivní, protože energetický impuls se přenese dovnitř tzv. chráněného prostoru pro posádku. Ta "vnitřní klec" by měla být už pevně tuhá a auto by mělo být dimenzované tak, aby se dovnitř pokud možno nedostal utržený motor a další díly...Kolik lidí ve starých autech zabily volanty bez bezpečnostních zlomů...Z tohohle pohledu Omega zásadně vyhovuje a čím je auto menší, tím je na tom hůř, protože na maličkém autě těžko vykouzlíš "rolovací" zóny...

Ron
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů