Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opel Kadett E - Ze silnic mizí jen pomalu

Odborné recenze
Martin Vaculík | 13.02.2006
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Poslední generace slavného Opelu Kadett se představila již před dvaceti lety. Jelikož se snadno opravují a kterýkoliv náhradní díl seženete velmi levně, tak ani dva křížky na hrbu neznamenají, že kadett z našich silnic brzo zmizi.

Poslední generace slavného Opelu Kadett se představila již před dvaceti lety. Jelikož se snadno opravují a kterýkoliv náhradní díl seženete velmi levně, tak ani dva křížky na hrbu neznamenají, že kadett z našich silnic brzo zmizi.


Kadetta totiž v autobazaru koupíte již od patnácti tisíc, všechny díly na něj seženete na vrakovištích v hojném počtu, leckdo má něco doma a věnuje vám to třeba za odvoz. Díky své rozšířenosti a jednoduchosti je kadett modernější alternativou ke starým škodovkám a žigulíkům. Také jej dnes již většinou sžírá koroze, ale naštěstí v sousedním německu stále koupíte zachovalého kadetta klidně za 200 Euro. Takový vůz pak jenom dostane registrační značky z toho zrezlého původního, policie při běžné kontrole nesoulad v papírech neobjeví, o úplatnosti technických kontrol se zde nechceme rozepisovat. Prostě tento kompaktní opel ještě dlouho bude na našich silnicích běžným zjevem.

Kadett je tradiční modelovou řadou německého Opelu. Poslední pátá generace (označovaná písmenem E) přišla v roce 1984. Tří či pětidveřovému liftbacku, čtyřdveřovému sedanu, praktickému kombi i doplňkovému kabrioletu dokázal výrobce již tehdy dát atraktivní oblé tvary karosérie, díky nimž dodnes zachovalý vůz nedělá svému majiteli ostudu.

Kompletní řada karosářských variant se snoubí s širokou paletou motorů, počínaje dvanáctistovkou s karburátorem o výkonu 40 kW a konče dvoulitrem se šestnácti ventily, vícebodovým sekvenčním vstřikováním paliva, a výkonem 110 až 114 kW. Obecně platí, že dostatečnou dynamiku poskytují lehkému vozu všechny zážehové pohonné jednotky, ta nejvýkonnější jí pak doslova hýří. Má označení GSI 16V, svoji sílu rozvíjí s ohromnou rasancí již z nejnižších otáček, díky krátkým převodům se velice rychle vytáčí a zrychlení z klidu na 100 km/h tak zvládá pod osm sekund. Jeho spotřeba paliva je nečekaně nízká, vejde se tak do osmi litrů na 100 km. Prostě Kadett GSI 16V (existuje ještě „obyčejná“ 85 kW osmiventilová varianta) je nejlepší levný sportovní vůz, jaký můžete koupit. Pozor si u něj dejte na prasklou hlavu válců – ke koupi přizvěte automechanika.

Všechny kadetty příliš nepotěší komfortem odpružení. Zvlášť, pokud již mají prasklé zadní soudečkové pružiny, což je zejména u kombi a sedanu takřka pravidelně se vyskytující závada. Škoda také spartánské výbavy. Dokonce i u některých GSI 16V schází posilovač řízení či elektrické stahování oken. O běžných verzích raději ani nemluvme.

Osmiventilové zážehové motory Opelu obecně platí za spolehlivé, alespoň, co se jejich mechaniky týká. Pokud se však o přípravu směsi již nestará karburátor ale vstřikovací zařízení, tak právě elektronika často způsobuje neplánovanou odstávku vozu. Velmi často selhávají snímací cívky zapalování Delco Remi, které stojí okolo 1500 Kč. Podobně nespolehlivé (a stejně drahé) jsou zapalovací moduly, na řídicí jednotku si připravte dokonce celých osm tisíc – i ta často selhává. Co se zbytku auta týká, tak obrovský problém představují třmeny předních kotoučových brzd, pokud to tedy nejsou třmeny typu ATS (používané u rychlých verzí), ale běžné GM. Ty se zadírají v čepech, takže rychle přestávají být plovoucí. Výsledkem je pak nerovnoměrný přítlak na jednotlivé strany kotouče, což způsobuje vibrace a pokles brzdného účinku. Dále u kadetta velmi rychle korodují výfuky, a to kolem objímek, jimiž jsou trochu nezvykle uchyceny ke karosérii.

Málem bychom zapomněli na dieselové motory. Oprávněně, ty totiž za pozornost ani nestojí. Archaický agregát 1,6D (40 kW) je líný a hlučný, novější 1,7D (44 kW) nespolehlivý (praskají u něj hlavy válců a selhává pohon rozvodového mechanismu se závažnými důsledky) a celkem vyhovující 1,5 TD se zase prakticky nevyskytuje.

HODNOCENÍ

SPOLEHLIVOST nízká (značné stáří)

TECHNICKÁ ÚROVEŇ průměrná (GSI 16V vysoká)

CENY OJETIN nízké (GSI 16V vysoké)

PROVOZNÍ NÁKLADY nízké

SERVIS dostupný, levný


CHARAKTERISTIKA MODELU

Karosérie tří či pětidveřový liftback, čtyřdveřový sedan, kombi (Caravan) či cabrio
Motory 

zážehové řadové čtyřválce 1,2 8V (40 kW), 1,4i 8V (44 kW), 1,6i 8V (55 kW), 1,8i 8V (66 kW), 1,8i GSI 8V (85 kW), 2,0i GSI 8V (85 kW), 2,0i GSI 16V (110 až 114 kW)
vznětové řadové čtyřválce 1,6D (40 kW), 1,7D (44 kW), přeplňované vznětové řadové čtyřválce 1,5 TD (53 kW)

 
Pohon přední kola
Rozměry 4482x1695x1413 mm (sedan)
Rozvor 2583 mm
Zavazadlový prostor 530 l (sedan)
Palivová nádrž 45 l
Oficiální prodej v ČR ne

PLUSY

+ nízká pořizovací cena
+ levné náhradní díly
+ solidní dynamika (vyjma atmosférických dieselů)
+ rozměrný zavazadelník všech modelů (zejména sedan)
+ skvělá ostrá varianta GSI 16V

MÍNUSY

- špatný komfort odpružení
- omezená spolehlivost
- špatná ochrana proti korozi

- nedůsledně zpracovaný vrzající interiér
- pouze čtyřstupňová převodovka u některých modelů

JAK ŠEL ČAS

1984: Představena pátá generace Opelu Kadett (označení E).

1986: Pozvolný náběh elektronického vstřikování u zážehových motorů – 1.4i (44 kW), 1.6i (55 kW), 1.8 GSI (85 kW), 2.0 GSI (85 kW). První diesel – 1.6D (40 kW).

1987: Představena ostrá verze GSI 16V (110 kW).

1988: Nový turbodiesel 1,5 TD (53 kW), decentní úpravy vzhledu.

1989: Nový diesel 1.7 D (44 kW).

1991: Ukončení výroby modelu. Dále produkován s jinými motory jako Daewoo Racer, později modernizovaná Nexia.

ČASTÉ ZÁVADY

· závady řídicí elektroniky motorů

· korodující paraboly světlometů
· korodující výfukové potrubí
· koroze karosérie
· zadřené vodicí čepy brzdových třmenů
· prasklé manžety řízení bez posilovače s následkem průniku nečistot a vzniku vůlí
· závady digitální přístrojové desky u jí vybavených vozů
· prasklá hlava válců (diesel)
· selhání rozvodového mechanismu (diesel)

Doporučený model

2,0i GSI 16V (110 až 114 kW)
Zážehový řadový čtyřválec, šestnáctiventilový rozvod DOHC, elekronické vícebodové sekvenční vstřikování paliva

Důvody: Na tomto motoru Opel jako první evropský výrobce použil sekvenční vícebodové vstřikování paliva. V lehkém kadettu je navíc spojen se velmi krátkými převody, jakými se již poté astra, vectra ani calibra pochlubit nemohly. Proto ve zrychlení nenachází tento vůz přemožitele. Motor je navíc nečekaně úsporný a téměř nezičitelný. GSI 16V ukázalo slavnějšímu GTI v podobě VW Golfu záda ve všech směrech.

Nebrat

1,7 D (44 kW)
Atmosférický vznětový řadový čtyřválec, osmiventilový rozvod OHC, nepřímé vstřikování paliva.

Důvody: Opelův vlastní diesel (např. jednotka 1,5 TD a mnoho pozdějších motorů je od japonského Isuzu) vznikl ze zážehového motoru, a tak si o vzorné dimensaci jednotlivých komponent může nechat jen zdát. Po dvou stech tisících km bývá pravidelně bez tlaků. Na volnoběh třese celým vozem. Špatně napnutý rozvodový řemen často při vyhnání motoru do přeběhových otáček (třeba kvůli měření emisí) způsobí protočení horní řemenice a následkem jsou minimálně zlámaná zdvihátka.

Hodnocení článku
3.7 z 5 (74%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Petr, 13.02.2006 23:16
Pred par lety to byli vynikajici auta pro presedlani ze S120. Kdo o nej jeste dnes dobre pecuje, tak je urcite spokojen.
Hide, 14.02.2006 10:53
Kadetta jsem loni dal pryč, ale rád na něho vzpomínám. Šest let celkem v pohodě a bez velkých závad. Několikrát v Chorvatsku, bez problému.
olébujk, 18.02.2006 00:15
Moje řeč...když stím předjíždíš BMW (tlusté vepřáky) a ty se snaží a zjistí že na to nemají.... to neni auto ale raketa za pár tisíc
Viktor Brzobohatý, 18.02.2006 03:04
Jak to tu tak čtu, tak se zdá, že za ty peníze, co dnes ty GSI 16V stojí je to bezkonkurenční kára co :D Já bych taky takovou rád vlastnil, ale bojím se spotřeby. I když v porovnání s mojí Š130 možná až tak vysoká nebude že.
MaClaud, 18.02.2006 09:02
co se tyce spotreby tak 2.0 16V (tovarni oznaceni c20xe) je na tom hodne dobre. dalkys nim dokazu jet i za 6.5 pri prumerne rychlosti 130 - 140 km/h. na to s nakou 130 nemuze byt ani pomysleni... o vykonu ani nehovorim :)))
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů