Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opel Insignia od srpna i na LPG

Nové modely
Karel Směšný | 20.07.2012
dalších 16 fotek
Během příštího měsíce bude u českých dealerů k dispozici Insignia 1.4 Turbo LPG. Příplatek za plyn bude činit 50 tis. Kč.

Vlajkovou loď značky Opel lze objednat s motorem na LPG ve všech třech karosářských verzích: Sedan, liftback a kombi Sports Tourer. Insignia 1.4 Turbo LPG ecoFLEX dosahuje výkonu 103 kW/140 k a spotřebuje 7,6 l LPG na 100 km, čemuž odpovídají emise CO2 124 g/km.

Pro spalování LPG konstruktéři automobilky Opel adaptovali turbodmychadlem přeplňovaný čtyřválec, který mj. dostal zesilněné ventily a ventilová sedla a modifikovanou řídicí jednotku motoru. Motor LPG se kombinuje výhradně se 6-stupňovou manuální převodovkou. Palivová nádrž na LPG o objemu 42 litrů je integrovaná do prostoru pro náhradní kolo, takže základní objem zavazadlového prostoru zůstal nedotčený. Dojezd na LPG činí přibližně 500 kilometrů, pokud tedy řidič využije i objem benzinové nádrže, která zůstala nezměněná, činí celkový dojezd Insignia LPG až 1700 kilometrů (platí pro verze sedan/liftback).

Uzávěr palivové nádrže na LPG je umístěný pod společnou víčkem vedle uzávěru benzinové palivové nádrže. Opel dodává k modelu Insignia 1.4 Turbo LPG ecoFLEX standardně adaptéry na LPG čerpací pistoli, které umožňují tankovat LPG kdekoli v Evropě. Řidič může podle svého uvážení přepínat mezi pohonem na LPG a na benzin tlačítkem na palubní desce. Provoz na LPG signalizuje kontrolní LED dioda. Velmi prakticky je vyřešený ukazatel stavu paliva ve sdruženém přístroji: Zásobu LPG i benzinu zobrazuje ten samý indikátor.

Už nyní si mohli zákazníci vybírat z několika modelů Opel adaptovaných na pohon LPG. Nabídka obsahovala modely Corsa (s tří- i pětidveřovou karoserií), Meriva a Astra (pětidveřová verze i kombi Sports Tourer). Nabídku nyní rozšiřuje Insignia. Pohon LPG přímo z výroby má řadu výhod oproti dodatečně montovaným systémům. Při vývoji modelů na LPG se věnuje maximální pozornost otázkám bezpečnosti. Například Opel provádí speciální bariérové testy plynových nádrží a ostatních komponentů, které jsou umístěny v chráněných zónách karoserie a dokonale začleněné do bezpečnostní struktury vozu.

Opel Insignia má nádrž na plyn LPG zabudovanou do prohlubně pro náhradní kolo, takže prostorný zavazadelník není nijak omezený. Ovládací a kontrolní prvky pohonu jsou integrované do přístrojového štítu. Celý systém je mimořádně kvalitní a Opel na něj poskytuje dvouletou záruku.

Stejně, jako všechny ostatní LPG modely značky Opel, také Insignia LPG se montuje v dceřiné společnosti Opel Special Vehicles GmbH (OSV) se sídlem v Rüsselsheimu, která se specializuje na výrobu zvláštních verzí a modifikací automobilů Opel.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
benzinak, 22.07.2012 22:32
a podle ceho by to asi poznalo koli je v nadri nality?
plovak tam je a taky sem ho nechaval prihnout at se tam vleze vic nez vypne
tomaskrtek, 23.07.2012 17:56
logicky bych řekl že podle tlaku ve vstupním/výstupním ventilu. ale nechápu jak a kde je tam ten plovák umístěný.
ivan2, 23.07.2012 18:45
Chlapík přede mnou rozebíral nějaký mechanismus v otvoru na prostředku nádrže, pod ruce jsem mu moc neviděl, ale podle mě tam z toho uvnitř trčí na rameni plovák, a to rameno (asi drát) se dá ohnout a tím se doladí množství plynu, při kterym se vypne plnění nádrže. Představuju si ten systém jako na hajzlíku
tomaskrtek, 24.07.2012 10:03
jasně ale narozdíl od benzínové nádrže je v plynové tlak a pokud vím tak limitující pro maximální naplnění je 90% obsahu v litrech, tudíž bych předpokládal měření na bázi tlakového senzoru, nikoli mechanický plovák.
tomaskrtek, 24.07.2012 11:47
tak fakt jo, prý je tam plovák jak v nádržce na hajzlu. díky za osvětu
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů