Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opel Insignia BiTurbo

Nové modely
Michal Borský | 15.05.2012
dalších 16 fotek
Portfolio motorů pro vlajkovou loď automobilky s bleskem ve znaku rozšířil dlouho očekávaný dvoulitrový turbodiesel se dvěma turbodmychadly. Jak dopadlo první setkání?

Model Insignia, který navázal na dědictví tradičních jmen Vectra a Omega, si od svého uvedení v roce 2008 získal velmi slušné postavení a posbíral mnoho mezinárodních ocenění včetně tradičního „Auto roku 2009“. Špičkového modelu značky Opel se dosud prodalo přibližně půl milionu kusů, v roce 2011 navíc Insignia zaznamenala výrazný růst prodeje na klíčových trzích (včetně Velké Británie, Ruska a Turecka). V Německu je pětidveřová limuzína suverénním prodejním lídrem svého segmentu.

V novém modelovém roce Opel pokračuje ve vylepšování Insignie, když nabídku vznětových motorů korunuje motorizace s příznačným názvem BiTurbo. Agregát o objemu 2,0 litru dosahuje výkonu 143 kW (195 k) a maximálního točivého momentu 400 Nm. Čtyřdveřová limuzína s pohonem předních kol a manuální převodovkou má nyní normovanou spotřebu paliva pouze 4,9 litru nafty na 100 kilometrů (emise CO2 129 g/km). Od jara 2012 se verze s pohonem všech kol (AWD) dá navíc objednat se sportovním podvozkem SuperSport, zahrnujícím i přední nápravu nejvýkonnějšího modelu Insignia OPC (Opel Performance Center). Tato náprava má tlumičové vzpěry speciální konstrukce HiPerStrut (High Performance Struts), které výrazně vylepšují jízdní dynamiku.

Nový motor je konstruován s cílem dosáhnout zvláště agilní charakteristiky se spontánní reakcí a plynulým průběhem při akceleraci. Limuzína Insignia s pohonem předních kol a 6-stupňovou manuální převodovkou zrychluje z klidu na rychlost 100 km / h za 8,7 sekundy a dosahuje maximální rychlosti 230 km/h. Všechny verze s manuální převodovkou jsou standardně vybaveny systémem Start / Stop. Systém přeplňování využívá dvě turbodmychadla různé velikosti, které pracují buď samostatně, nebo společně. Opel je tak jedinou značkou, která nabízí takový sofistikovaný systém přeplňování vznětového motoru ve střední třídě. Malé turbodmychadlo se rychle roztáčí do vysokých otáček v oblasti nízkých otáček motoru. Tím je dosaženo rychlého nárůstu plnicího tlaku, díky čemuž motor velmi spontánně reaguje na změnu polohy pedálu akcelerátoru bez typického zpoždění (tzv. „turbo efekt“). Už při otáčkách 1500 min-1 je k dispozici točivý moment 320 Nm a při otáčkách 1750 min-1 motor dosahuje maximální točivý moment 400 Nm. V oblasti středních otáček pracují obě turbodmychadla společně, přičemž velké turbodmychadlo zajišťuje první stupeň stlačení nasávaného vzduchu a malé turbodmychadlo následně zvyšuje plnicí tlak na definitivní úroveň. Elektronicky ovládaný kontinuální obtokový ventil propouští část výfukových plynů do velkého turbodmychadla, čímž je dosaženo energické akcelerace vozidla. Při vysokých otáčkách (od přibližně 3000 min-1) proudí celý objem výfukových plynů přímo na turbínu velkého turbodmychadla, čímž se dosahuje vysokého výkonu motoru v nejvyšším rozsahu otáček. Třetí generace systému přímého vstřikování paliva Common Rail s maximálním vstřikovacím tlakem 2000 barů využívá vysoce přesné, piezoelektrické vstřikovače, umožňující až 8 samostatných vstřiků během jednoho pracovního cyklu. Tím se dosahuje velmi přesně regulovaného procesu spalování směsi s minimalizací hluku a emisí. Zavedením BiTurba se nabídka vznětových motorů v modelové řadě Opel Insignia rozšířila na čtyři turbodiesely, pokrývající výkonové rozpětí od 81 kW (110 k) do 143 kW (195 k).

Další velkou inovací pro všechny verze modelu Insignia s pohonem všech kol je na přání dodávaný podvozek SuperSport, tedy technologie, která byla původně vyhrazena pro špičkový model OPC (Opel Performance Center). Komplet SuperSport obsahuje mechatronický podvozek FlexRide s elektronicky regulovanými adaptivními tlumiči pérování, masivní brzdy Brembo a speciální přední nápravu HiPerStrut (High Performance Struts) dále zlepšující jízdní vlastnosti a ovladatelnost vozu. Zákazníci si konečně mohou objednat také adaptivní tempomat Adaptive Cruise Control (ACC). Nový systém na bázi radaru automaticky udržuje zvolenou rychlost při zohlednění nastaveného bezpečnostního odstupu od vozidla jedoucího vpředu. Radarový systém umožňuje i některé další funkce: Following Distance Indication (FDI) informuje řidiče o vzdálenosti od vozidla jedoucího vpředu; Forward Collision Alert (FCA) upozorňuje řidiče na bezprostřední nebezpečí kolize s vozidlem jedoucím vpředu a funkce Collision Imminent Braking (CIB) automaticky zpomalí vozidlo, pokud hrozí riziko kolize, není však schopen úplného zastavení.

Krátké svezení se sedanem vybaveným pohonem všech kol, manuální převodovkou a podvozkem SuperSport potěšilo skutečně velice čilým zátahem od nejnižších otáček a pohotovou reakcí na přidání plynu. Jinou věcí je subjektivní dojem, že od nějakých dvou a půl, až 3.000 otáček motor táhne podobnou silou jako klasický dvoulitr CDTI, což je při popsané technické charakteristice celkem očekávatelný jev. Výhody BiTurba se projevují v možnosti svižné jízdy i v nízkých otáčkách a s tím spojenou příznivou spotřebou nebo třeba také výtečnou akcelerační schopností na dvojku při výjezdech z pomalých zatáček. Zde byl velmi dobře patrný pozitivní příspěvek „ostré“ přední nápravy i pohonu všech kol. Docela příjemný je rovněž akustický projev jednotky, která o sobě dává vědět jemně obhroublým vrněním navozujícím v rámci možností, jistý sportovní dojem.

Motor BiTurbo je dostupný pro vyšší výbavy Cosmo a Sport, přičemž základní cenovka startuje na 767.400,- Kč za provedení sedan Sport s předním pohonem, o 10.000,- Kč pořídíte stejně vybavený liftback a kombi Sports Tourer začíná na 759.400,- Kč.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pepe, 16.05.2012 11:22
Os. auto patří do skupiny odpisů 5 let, takže i akontaci odepisuju 5 let. Tzn, že i když zaplatím akontaci 100 tKč, do nákladů mi jde jen 20, zbylých 80 zdaním daní z příjmu, tzn. že zaplatím přes 15tKč z peněz, které už nemám... Další věc je, že když standardně využiju fin. leas., mám ho na oněch 5 let. Najede-li někdo třeba 50tkm/rok, znamená to, že musí držet auto do 250tkm. Při oper. les. můžu auto vyměnit po sjednané době (klidně 2 roky), vrátím ho, vezmu jiné. Sice nic nedostanu, ale nemusím nic platit (v případě výkupu do oněch AAA daň z příjmu - prodeje). Mohl bych pokračovat, ale nehodlám to tady vytapetovat - neživím se tím.
free78, 16.05.2012 13:11
ok, díky za osvětu. do teď jsem fakt nechápal proboha proč splácet něco co nikdy nebude moje a ještě za to platit víc...
Pepe, 17.05.2012 07:19
Pořád je to levnější, než z půjčovny . Je to prostě daňově i organizačně jednodušší, někdo argumentuje i optimalizací cash flow a pod. Prostě i u aut se opouští syndrom nutkání věci vlastnit - pronajímají se kanceláře, výrobní i skladovací haly, kancelářská technika, stavební mechanizace....
free78, 17.05.2012 10:21
Operativnímu leasingu jsem nevěřil , protože já jsem totiž osobně viděl pouze velmi špatný způsob jeho využití v mém předchozím zaměstnání. Na operativní leasing byla koupena velmi dobře vybavená Škoda Octavia 103kW 2.0TDi kombi. Cena vozu byla přes 700 tisíc Kč. Auto se splácelo 2 roky částkou cca 28 tisíc měsíčně. Po dvou letech mělo najeto necelých 80 tisíc. km a vrátilo se leasingové firmě. Připadalo mi to hrozné zaplatit celkem 672 tisíc na splátkách a na konci nemít nic. Toho auta se šlo "operativně" zbavit prodejem do AAA alespoň za 200 tis. Pokud ovšem díky daním a dalším vícenákladům vychází oper. leasing levněji, beru to, chápu.
Pepe, 17.05.2012 12:49
Každá mince má 2 strany... Vezmu-li v potaz, že za 28tKč měsíčně jezdím v NOVÉM autě bez jakýchkoliv starostí (servis, pojištění, pneu, dáln. známka, silniční daň...), tak to za určitých okolností smysl má. Samozřejmě to není vhodný pro každýho, proto těch instrumentů existuje víc, aby byla možnost výběru...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů