Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opel Astra J – je čtvrtá generace dobrou ojetinou?

Poradna
Blaháček Marek | 22.05.2015
foto: Michal Borský
Za Váš rozpočet byste měl vybrat bez větších komplikací, výběr na trhu ojetin je velký a ceny poměrně přijatelné. Naftová kombi v nabídce ojetin převládají, pozor však na slabší motorizace.

DOTAZ: Líbí se mi nejnovější model Astry. Chci dieselové kombi kvůli nízké spotřebě, ale nevím, který motor vybrat. Na auto mám asi 250 tis. Kč. Poradíte? K. Slezák


ODPOVĚĎ: Vámi preferovaná generace Astry se v tuzemské inzerci vyskytuje zhruba od roku výroby 2011 s cenami od 190 tis. Kč a nájezdem kolem 100 tis. km. V nabídce převládají dieselová kombi, ale výběr je i z benzínových motorů. Za 250 tis. Kč dnes koupíte Vámi vybrané kombi s dieselem 2.0 CDTi, což je jediný diesel, který Vám mohu s klidným svědomím doporučit. Je krásně pružný a zatím s ním nejsou žádné závažnější problémy. Od roku 2011 posílil na 121 kW (dříve 118 kW). V inzerci je v této cenové kategorii a zvolené motorizaci cca 10 vozidel s nájezdem 130-160 tis. km. Takže se myslím dá vybrat.

A co slabší diesely? 1,7 CDTi (81-96kW), který se (stejně jako dvoulitr) začal nabízet hned od začátku prodeje je úsporný a taktéž vcelku spolehlivý, nicméně s těžší Astrou nejede zdaleka tak dobře jako doporučovaná jednotka. A pak tu máme ještě nejslabší vznětový motor 1,3 CDTi (70kW), který je s dynamikou na rozdíl od předchozí zmíněné motorizace ještě o řád níž bez odpovídající úspory na palivu. Takže tenhle motor bych raději z Vašeho seznamu vyškrtnul úplně.

Pro ostatní ještě v krátkosti shrnu benzínové motory. Pokud pominu 2,0 Turbo pro modely OPC, tak je nejsilnějším zážehovým motorem 1,6 Turbo (132 kW), který jede slušně, ale vezme si minimálně 8 litrů Naturalu. Za mne nejlepší volba mezi benzíny. Slabší 1,4 Turbo (103 kW) má hodně podobnou spotřebu, jako „jednašestka“ a není tak svižný. Atmosferické benzíny 1,4 (74kW) a 1,6 (85 kW) bych zcela vyřadil kvůli nedostačující dynamice.

Osobně hodnotím čtvrtou generaci Astry jako hodně poctivě postavené auto, které má slušnou spolehlivost, dobré jízdní vlastnosti a povedený je i podvozek. Nelíbí se mi vysoká hmotnost auta, která odepsala použitelnost slabších motorizací. Někomu se může zdát množství tlačítek na středovém panelu až moc, ale dá se na to zvyknout.
Před koupí nezapomeňte, že diesely mají rozvodový řemen s intervalem výměny 150 tis. km., takže prosím zkontrolujte, kdy byl měněn.

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 12x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
*autofans*, 15.05.2015 09:04
Obávám se, že jak nabídka aut tak i pocity po vyzkoušení Vás utvrdí v jediné správné volbě 2.0CDTI. 1.7 s dost obézní Astrou J nepředvádí nic extra pokud jde o hluk i spotřebu. Téměř 100% 1.7 CDTI jsou navíc auta po obchoďácích v nicmoc extra výbavě, Pokud mátě auto pro rodinu tak si sedněte i dozadu, je to na svou třídu dost bída a přitom je auto nejdelším kombíkem v nižší střední. I přesto, že jsem byl kdysi spokojeným majitelem G i H tak J bych si nekoupil. Když už budu chtít jezdit takovou krávou tak raději zakotvím za stejné peníze ve střední třídě kde dostanu i prostor uvnitř (Avensis, M6, Mondeo) a lépe odhlučněný sazomet.
HoNZA, 25.05.2015 09:28
Astra je vážně těžká a ani s tímhle dvoulitrem to není žádná raketa, pocitově to jede asi jako 103 kW volkswagen. Má to ale jednu podstatnou výhodu - právě kvůli váze a konstrukci podvozku /asi stejným dílem/ krásně tlumí nerovnosti a je pohodlná. Navíc podvozek právě kvůli jednoduchosti je celkem držák. Snad jen středový čep Wattova přímovodu trpí, ale to je investice za "pár" a na dlouho je klid.
nicco, 04.06.2015 14:57
Pozor na prevodovku M32, kterou dostala i Jckova astra u modelu 1.4T, 1.6T a 1.7CDTi. V recenzich se o ni nepise, ale na Opel forech u nas a v zahranici (hlavne UK) je s ni dost problemu. Nekvalitni loziska, poddimenzone velikosti/konstrukce, spatny dizajn prevodovky a v nekterych modelech malo oleje (asi vyrobni vada) nebo z pocatku olej nizke vizkozity, pozdeji nahrazen.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů