Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opel Astra GSI - jak jezdí po 160 tis. km?

Recenze uživatelů
GSi (22) - Česká republika | 21.04.2015
dalších 5 fotek
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Opel Astra | foto: David
Zdravím, představuji Astru GSi, hot hatch devadesátých let, který dokáže svou svižností potrápit i novodobá auta. Jedná se o třídveřové provedení Astry F se sportovním paketem.
Značka:Opel
Model:Astra
Typ:GSI
Bližší označení:GSI
Karoserie:nerozhoduje
Objem motoru:1 998
Palivo:benzín
Rok výroby:1993
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:130 000
Najeto km nyní:160 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:2 roky
Průměrná spotřeba:8,5
Předchozí vozidlo:neudáno
Zdravím, představuji Astru GSi, hot hatch devadesátých let, který dokáže svou svižností potrápit i novodobá auta. Jedná se o třídveřové provedení Astry F se sportovním paketem (prahy, nárazníky, přítlačná stříška na zadních dveřích, výdechy tepla z kapoty, anatomická sedadla atd.).
Tohle nenápadné auto pohání šestnáctiventilový čtyřválec o objemu 1 998 ccm, verze zapalovacího systému řízená elektronicky M2.8. Kód motoru C20XE.

Při továrním nastavení automobilu se jedná o průměrné auto se slušným výkonem 150 koní, avšak to pro vyřádění se nestačí.
V mé recenzi se dočtete o tom, co lze zkvalitnit, kde co přidat, a naopak, kde co ubrat. Nebudeme se zabývat zbytečnými velkými investicemi, které přesahují stovky tisíc, divokého převařování karoserie, i když to není na škodu, a velkými úpravami motoru, i když se k částečným úpravám dostaneme.

Do čeho investovat jako první? Mým názorem je dát automobil do co nejlepšího stavu a potom řešit úpravy, ostatně tato auta mají již přes 20 let, což se na autě víceméně podepíše, ale za jistých okolností se dá dostat k dobrému kusu. Ale o tom už nejspíše psali jiní.

Začínáme:
Prvním krokem dle mého názoru je investovat do podvozkové části, která je důležitá z pohledu ovladatelnosti při maximálním využití výkonu, ale také kvůli bezpečnosti. Byl mi doporučen tuhostně stavitelný podvozek KONI Sport s alternativními pružinami H&R se snížením 35 mm.

Dalším krokem jsou kola a pneumatiky. U kol se především zaměříme na ideální parametry (průměr, šířku a hodnotu ET) a nejúspornější verzi rozměru pneumatik. Má volba byla patnáctipalcová kola OZ racing F1 s šířkou sedmi palců a hodnotou ET 37.
Zvolené pneumatiky dle zkušeností kolegů jsou Bridgestone potenza adrenalin s označením RE002 s vyztuženou bočnicí. Rozměr 195/50 R15.
Pozor pří výběru disku kvůli brzdám, ke kterým se dostaneme níže.

Brzdy: vzadu máme od série dvoupístkové brzdy s průměrem pístku 35 mm a brzdový kotouč včetně bubnu pro ruční brzdu o průměru 260 mm.
Za tovární chybu považuji přední brzdy (ne každý tento názor bude sdílet). Avšak vepředu je kotouč s menším průměrem než vzadu, i když je brzdná plocha o trošku větší, je to podle mého málo. Proto jsou na voze použity brzdiče z Calibry turbo včetně brzdových destiček a kotouč z Opel Meriva o průměru 280 mm, na které je potřeba středicí kroužek pro uchycení na náboj kola. Myslím, že tato informace v dnešní době už není tajemstvím. Pozor však na to, aby se brzda vešla do kola.

Další podvozkovou vychytávkou jsou tvrzené polyurethanové silentbloky ramen, nápravy a stabilizátoru. Na jízdních vlastnostech je to znát.
Polyuretany se dodávají i jako výplň silentbloků motoru, uložení je pevnější a motor s převodovkou se nenaklání vůči řazení v kabině. S originálními silentbloky se může stát, že v zatáčce nepřeřadíte. Neuškodí ani rozpěra mezi zadní domky tlumičů, popřípadě i přední.
To by bylo asi z podvozkové části všechno, přejdeme k motoru a výfuku.

Výfukovým svodům neuškodí termoizolační páska s impregnací. Lepší průchod spalin a teplota v motorovém prostoru je podstatně nižší a neohřívá nasávaný vzduch. Ostatní díly výfuku nahradil rezonátor a průchozí středový tlumič, zadní tlumič podle chuti oka.

Sání:
Přísun vzduchu přes masku pro sání není zrovna moc ideální, proto pod plastovým nadkolím můžeme přivést sání až z nárazníku, například místo krytky tažného oka. Každopádně otevřená sání čili sportovní filtry tvaru kulatého nebo hřibu moc nefungují, je lepší použít sportovní filtrační vložku místo papírového filtru. Dále lze odstranit zbytečnou škrticí klapku ETC, která zbytečně brání průchodu vzduchu do sacího paroží. Lze použít po menší upravě sání z vectry, kadetta či calibry, které ETC klapku nemají. Větší průměr otvoru sání je znatelný.

A čím ještě zvýšit výkon atmosférického motoru bez velkých zásahů? Kvalitním motorovým olejem 10W60 s označením racing, výrobce nebudu jmenovat.

A čím si řízení ještě zpříjemnit? Short shift neboli krátké řazení. Neuškodí přídavné budíky alespoň pro teplotu a tlak oleje.
To by bylo vše ze základních úprav.

Je těžké hodnotit objektivně vozidlo, které je kus od kusu jiné a odlišné díky tomu, že každý do toho vloží svou práci ať dobrou, či špatnou, a každý na to má jiný názor. Každopádně ve stručnosti a krátkosti lze napsat, že tato auta svou bohatou výbavou a atraktivním vzhledem devadesátých let jsou velkou ikonou hot hatchů. Výkon a pěkné svezení tomu neschází. Cenová dostupnost dílů je velmi příznivá a jedná se o konstrukčně a údržbově nenáročné vozidlo pro každého, kdo autům trochu rozumí.
Moje známkování a hodnocení bude zahrnuto s těmito úpravami tak, jak auto znám.

KladyZápory
Výkon a atraktivní vzhled Trpí korozí
Levné a dostupné díly Časté netěsnosti a únik oleje
Jednoduchá údržba Konstrukce originálního horního uložení
Výbava Továrně seřizovatelná pouze sbíhavost
Spotřeba  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.69
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Paul, 24.04.2015 09:03
Hot hatche od Opelu z přelomu 90. let se mi hodně líbily, hlavně zábavnými jízdními vlastnostmi, jenže sklony ke korozi byly příliš velké a většinou ještě spojené s navazujícími problémy s elektrikou. Takže dnes je těch pár zbylých kousků vhodných opravdu jen pro fandy, jako je autor. Osobně ale preferuji zachování vozu v co nejlepším originálním stavu, i když chápu že se zmiňovanými úpravami pojede auto líp Takže díky za aspoň krátký návrat do bezstarostných 90. let
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů