Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opel Astra G Caravan - vyhovuje mu rodinná jízda

Recenze uživatelů
Radek Říha (36) - Hrotovice/Třebíč | 01.10.2008
foto: TipCras.com
Opla jsem koupil náhodou v jednom velkém a kdysi často medializovaném bazaru. Prodávající nás upozornil na prasklý vlnovec výfuku (ve skutečnosti to byly svody, na to jsem přišel až doma).
Značka:Opel
Model:Astra G
Typ:Caravan
Bližší označení:1.6
Karoserie:kombi
Obsah motoru:1600
Palivo:benzín
Rok výroby:1998
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:120 000
Najeto km nyní:140 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:1 rok
Průměrná spotřeba:7,3
Poruchy:při koupi: prasklé svody výfuku, prasklé lanko ruční brzdy, v průběhu provozu: ze začátku zvýšená spotřeba oleje, nefunkční airbag řidiče, porucha displeje pal. počítače, nefunkční vymezení vůlí bubnových brzd, občasné trvalé rozsvícení pravých ukazatelů směru
Předchozí vozidlo:Honda Civic 1.6i
Prohlédli jsme podvozek (únik oleje z motoru jsem neřešil), vyzkoušeli vůli čepů, projeli to a na konec vzali. Po důkladnější prohlídce doma jsem dále přišel na prasklé lanko ruční brzdy, prakticky nefunkční naklápění pravého předního světla a ty svody, ale nárok na nějakou slevu mi nebyl přiznán. Proto doporučuji se na tyto 'drobnosti' zaměřit přímo v bazaru.

Vlastníte vůz značky Opel? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

Samozřejmostí byla výměna rozvodů, ošetření dutin a podvozku. Zpočátku byla dost vysoká spotřeba oleje (0,7 l/1 500 km), ale ta časem začala klesat. Po ujetých 20 000 km (olej - 10W40 API SL měním každých 10 000 km) mi na tento interval stačí včetně výměny a dolití necelých 5 l oleje. Pravděpodobně je to tím, že byl vůz předchozím majitelem servisován sice ve značkovém servisu (dokladoval to rozvodový řemen i značkový olejový filtr), ale s intervalem výměny pravděpodobně 30 000 km - motor tedy asi byl solidně nacpán karbonem, podle toho, co jsem z něj vypustil. Ten se nyní postupně uvolňuje, a proto ten pokles spotřeby.
Cca 2 měsíce od koupě mi odešel airbag řidiče, za náhradní starší jsem dal 5 000 Kč. Lanko zadní brzdy mě vyšlo na cca 400 Kč.
Přes zimu jsem jezdil s prasklými svody, ty jsem opravil teprve letos v létě svařením (dva svody od válců prasklé po celém obvodu) elektrodami na ocelolitinu (cca 200 Kč). Zatím to drží.
Chystám se na výměnu oleje v převodovce, protože její náplň je sice celoživotnostní, ale nikde jsem se přesně nedočetl, o jaké životnosti se to vlastně hovoří. Serviska končí ve 200 000 km. Protože ve výše uvedeném bazaru mají všechny opely na tachometru cca 120-140 tisíc km, řekl bych, že je výměna nutnost. Já odhaduji skutečný počet km u mého vozu při koupi na cca 170 tisíc najetých km.
Spotřeba se v dlouhodobém průměru pohybuje okolo 7,3 l/100 km, i když palubní počítač 'lakuje' optimistickým skoro o litr nižším údajem. Rozdíl tachometru a počítače v udaných km je cca 10 %, ta samá chyba je na měření průtoku paliva. Takže ve výsledku je skutečná spotřeba (píšu si, co natankuji a ujeté km podle tachometru) vyšší. Protože jsem byl u předchozího vozu zvyklý na spotřebu cca o litr nižší a na stejný dojezd jsem nyní platil znatelně víc, pořídil jsem LPG. Provoz je tak o 1,20 Kč/km levnější a funguje to bezproblémově.
V posledním týdnu se mi několikrát stalo, že pravé ukazatele směru zůstaly stále svítit a odpadly teprve po manipulaci s páčkou ukazatelů směru nebo centrálem (asi tam někde visí relé). Dále se průběžně snižuje počet svítících pixelů na displeji počítače.
Pokud to srovnám s předchozím vozem:
- 20 let starý japonec měl suchou vanu motoru a převodovku - žádné úniky,
- nebyl problém s elektronikou a elektroinstalací,
- vyšší výkon motoru a nižší spotřebu, jel lépe 'odspodu',
- za 130 000 mnou ujetých km jsem na motoru opravoval (vyměnil) pouze vodní pumpu a gufero na vačce.
Jinak je cestování v opelu pohodlnější, autu vyhovuje 'rodinná jízda' a je při dálničních rychlostech tišší, karoserie je znatelně robusnější a tedy i bezpečnější. To je ale vyváženo vyšší spotřebou. Celkem mi astra padla do ruky, zvykl jsem si na ni a jsem s ní i přes občasné excesy (na které jsem u japonce nebyl zvyklý) spokojen. Mám výhodu, že jsem schopen si leccos opravit svépomocí, a tak mě netrápí hodinové sazby v servisech. Dobrá věc je diagnostika napojená na palubní počítač, která řidiči oznámí prasklou žárovku nebo pokles hladiny něktré z provozních kapalin. Příjemné jsou i ceny náhradních dílů a spotřebního materiálu (filtry, řemeny, silentbloky...) z druhovýroby.
Jinak doufám, že jsem vychytal mouchy a že auto bude fungovat. Trochu mě ale děsí myšlenka na kapalinové ovládání spojky, u předchozího auta to byla čistě mechanická a bezproblémová záležitost - uvidíme.
Opel jsem koupil proto, že mě zaujal designem, ale hlavně jsem potřeboval více prostoru pro rodinu při rozumné délce auta - jsem limitován délkou prostoru pro parkování.

KladyZápory
design výskyt drobných poruch, úniky oleje
poměrně dobré zpracování spotřeba
ochrana před korozí pružnost motoru
cenová dostupnost  
  




Spolehlivost
3
 
Provozní náklady
3
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
4
Řazení
3
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
3
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.23
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
kuko, 02.10.2008 14:26
ano, můžu potvrdit. v manuálu je 30 tis, ale palubní počítač se ozve vždy dřív. Mám ho tří roky, první výměnu si vyžádál v 17 tis, pak vždy cca po roku a 12-15 tis. Ale je pravda, že jezdím hodně město. Mluvím o Meganu
David V, 02.10.2008 14:37
Auto zaznamenává počet studených startů a na základě toho vyhodnotí, kdy olej vyměnit. Olej je základní investice do auta, něco jako povinný ručení a benzín.
David V, 02.10.2008 14:45
Ale jo, beru, že všechno se odhalit nedá, ale ja by auto při přidání nebo brždění někam zdrhalo a prodejce by se ptal, jestli nejsem fízl, nejdu do toho. Sjetý gumy (myslím rovnoměrně) na suchým asfaltu mají daleko lepší trakci, takže těma to být nemůže a sjetý nerovnoměrně znamenají problém. Navíc krásný lak bych zkoumal pod lupou, jestli náhodou není nový. Výbava GHIA sice táhne, ale aut fakt hodně a je dost času vybrat to vhodné.
Kylie, 04.10.2008 01:25
Trochu mne překvapily ty "sjeté pneu". Tedy slicky opravdu mají lepší trakci, to ano, ale ...ojetá pneu je JEN ojetá (na suchu nic moc, na mokru průs...)
Radek1, 08.10.2008 10:05
Napravuji nedostatek informací - jde o motor X16XEL , 1,6 16V Ecotec.
Co se týká světla, někdo se v tom asi vrtal, protože jsou vidět uvnitř stopy po nějaké kapalině, se kterou se asi zevnitř někdo ta světla snažil čistit. Bouračka to určitě není, protože to má ještě nálepky z montáže s datem výroby. Auto je koupeno v ČR, po jednom majiteli. Problémy s ručkou jsou podle mě v konstrukci tzv. samostavu, protože to konstruktéři navrhují tak, že nepočítají se znečištěním a oxidací závitu samostavu (rohatková matka se pak neotáčí a nevymezuje vůli mezi čelistmi a bubnem - platí pouze pro bubnové zadní brzdy, jak jsou na tom koutouče nevím). Zajímavé je, že na mém prvním autě, které jsem kdy vlastnil (Trabant 601 z roku 1971 - nechť odpočívá blaženě v automobilovém nebi) samostav, ač byl daleko jednodušší, fungoval bez problémů. Dodnes zadní bubny z tohoto vozu "pracují" na mém vleku za Terru.
U airbagu něco odešlo na jeho desce - vykazoval vysoký odpor. Podle mechaniků, co mi to diagnostikovali, je to poměrně frekventovaná závada spolu s poruchou kruhového elektrokontaktu (pod volantem) - ten byl u mého vozu OK.
Olej v převodovce jsem už vyměnil, použil jsem převodový olej 75W90 v třídě GL-5. Vlezlo se tam cca 1,3 litru.
Ten palubák asi bude nějak divně nakonfigurovaný , protože používám kola 195/60-15 letní a 185/70-14 zimní - rozměr je tedy přesně podle TP. Podle srovnání tachometru a radarů kolem cesty ve vesnicích a městech tachometr ukazuje přesně (to odpovídá i použitému max. povolenému rozměru kol), proto myslím, že i údaj o ujetých km z tohoto budíku je směrodatný. Kde vzniká ona disproporce mezi tachometrem a počtače nevím, možná každý systém bere impulzy z jiného čidla. Podle mého bratra (býval mechanikem u Toyoy) je to běžný problém i u jiných značek.
V současné době problém s blinkry sám od sebe vymizel.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů