Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opel Astra F

Recenze uživatelů
Marek (19) - okres Praha hl.m. | 27.01.2006
foto: TipCars.com
Když jsem vybíral své nové budoucí auto, tak pro mne byla dúležitá některá kritéria. A to: cena okolo 100 000 Kč, výborný stav, původ v ČR a prostorný interiér. Zároveň to nesměla být Felicie.
Když jsem vybíral své nové budoucí auto, tak pro mne byla dúležitá některá kritéria. A to: cena okolo 100 000 Kč, výborný stav, původ v ČR a prostorný interiér. Zároveň to nesměla být Felicie.

Značka:Opel
Model:Astra
Typ:F
Karoserie:hatchback
Obsah motoru:1400
Palivo:benzín
Rok výroby:1996
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:158 000
Najeto km nyní:161000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:3 měsíce
Průměrná spotřeba:9-10l
Poruchy:Ano. Rozvody a otáčky
Předchozí vozidlo: 
Po několikatýdenním hledání a rozmýšlení jsem se rozhodl pro Astru, model F s motorem 1,4 16V 66 kW. Hledal jsem ještě asi jeden týden, a pak jsem narazil na jednu, která byla koupena jako nová v ČR, byla po druhém majiteli a údajně ve výborném stavu. Původním majitelem mi bylo sděleno, že ve 149 000 km auto absolvovalo kompletní výměnu rozvodů, tlumičů, oleje, atp. A také to, že auto bylo vyrobeno v roce 1998, což podle technického průkazu souhlasilo (nepodíval jsem se ovšem na druhou stranu, kde je údaj o datu výroby kastle a motoru, tam je totiž uveden rok 1996).
Po zkušební jízdě s kamarádem jsem usoudil, že auto je opravdu ve výborném stavu a vše je tak, jak mi prodávající tvrdil. A tak jsem přistoupil na požadovanou sumu 95 000,- (původně 99 000,-)
Při prvních 700 km bylo vše v největším pořádku, motor se nechal perfektně vytáčet, šel za plynem a měl i docela slušnou spotřebu cirka 7-8l. Jenže pak se začalo vše měnit. Začaly povrzávat přední a pak i zadní tlumiče a na silnici se auto nesnesitelně houpalo a při přejetí sebemenší nerovnosti se začaly ozývat nesnesitelné rány. Po asi 790 km začaly prudce kolísat otáčky, motor se nevytáčel, nešel za plynem, na kterém vznikla vůle cca 5 cm a stoupla i spotřeba, skoro na 11 l. Myslel jsem, že se jedná jen o povolené lanko, tak jsem to z nedostatku času navštívit servis odkládal dalších 100 km, jenže pak se jednou večer ozvala rána a já zústal stát, myslel jsem si, že jsem zadřel motor, ale přivolaný kamarád konstatoval, že je to 'pouze' z důvodu strženého závitu vypadlá lambda sonda. Po opravě sondy, která mne stála bezmála 3000,- a výše popisované závady nevyřešila, mi bylo doporučeno navštívit servis s diagnostikou motoru. Na diagnostice nic nebylo zjištěno a za toto jsem zaplatil asi 500,-, na můj dotaz, zda by bylo možno závadu zjistit, mi bylo řečeno, že ano, ale trvalo by to tak asi hodinku, tak jsem souhlasil. Z jedné hodiny zlištování závady se vyklubaly dvě a půl, nakonec bylo zjištěno, že vše je zpúsobeno uvolněným a vykloktaným rozvodovým kolečkem na hřídeli, což způsobilo jeho špatné utažení při kompletní výměně rozvodů v autorizovaném servisu Opel. Při mém zděšení a otázce, co s tím, jsem se od servisního technika dozvěděl, že závadu je schopen částečně opravit, ale za cenu okolo 15 000,-. V tom okamžiku mne napadaly různé možnosti, jako hodit auto ze skály, atp. Ale nelenil jsem, zavolal jsem kamarádovi a vše jsem mu popsal, řekl mi, že auto mám odtáhnout (v důsledku rozebrání rozvodú bylo auto nepojízdné) k němu do dílny a že něco vymyslí. Takže za zjištění závady jsem zaplatil další asi 2000,-.
Po týdnu usilovné práce kamaráda se oprava zdařila, a to za cenu nesrovnatelně menší - 6500,-. Ale jak jsem už naznačil, oprava je to pouze provizorní a kompletní, která by obnášela výměnu klikové hřídele by vyšla na 40 000,-.
Takže ted' auto šlape jako hodinky - zaklepu - jen ty tlumiče čekají na výměnu.
KladyZápory
Prostornost Poruchovost
Neokoukanost Menší spolehlivost
Nízké náklady Časté reznutí
  
  





Spolehlivost4
Provozní náklady1
Cena náhradních dílů3
Dostupnost náhradních dílů1
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ne

Hodnocení
Brzdy
4
Design
4
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
3
Prostornost
3
Pružnost motoru
3
Řazení
3
Řízení
3
Sedadla
3
Spotřeba
4
Výhled z vozu
3
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
3.07
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
AnderN, 28.01.2006 10:43
Presne tak ... sam jsem s Astrou F 1.6i jezdil asi 5 let a nikdy me nenechala stat. Jediny problem jsem mel hned po koupi, kdy jsem musel menit baterku, protoze s prvnimi mrazy odesla. Ale to bych prikladal spis autobazaru, ze tam dali nejakou vadnou na konci zivotnosti, aby usetrili.
david, 28.01.2006 13:55
Ale felicie, vám nenebídne to co astra a každej nechce jezdit ve středověku
Jirka, 30.01.2006 13:50
Souhlasím, nesrovnávejte Felicii a Astru, Astra je úplně někde jinde, jezdím 4 roky v Astře, dovoz z NDR, nyní nalítáno 210 000 km. Kultura jízdy mnohem lepší, jízdní vlastnosti nesrovnatelné, výbava solidní, motor 1,6 bez problémů, kombi má kufr 500 litrů, podběhy skoro nezasahují. Jediným problém jsou rázy při přejezdu nerovností a koroze. Ale u kterého auta po 10 letech koroze není?Takže bavme se raději o srovnání escort a astra. Tchán vracel firmě Felicii po 250 000 km intenzivního ježdění, hrůza a děs po všech stránkách. Mějte se.
petr, 30.01.2006 18:40
Ono taky záleží jak se s tím autem zachází! K firemnímu autu se chováš jinak než k vlastnímu. Můj tchán měl taky astru 1,6 (8V) na tom autě shnilo skoro všechno, rovněž zmiňované problémy s rozvodovým řemenem. Byl to dovoz z německa, takže nikdo asi netuší kolik má najeto, ale po necelých dvou letech jí s velkou ztrátou prodal, koupil si Felicii a nemůže si Feldu vynachválit (jen ty páté dveře začli reznout nad lištou). Myslím si, že Felicie vám určitě nabídne to co Astra!
Jirka, 31.01.2006 13:17
Máš pravdu, že je asi rozdíl mít firemní auto a svoje, domácí. Ale jsou některé neoddiskutovatelné výhody opla oproti felde. Tlumení motoru, výbava (volant a řadicí páku mám v kůži, po letech jako nové, posilovač, centrál, ...), jizdní vlastnosti. Ale upřímně, taky záleží na tom, jestli máš feldu jako přibližovadlo, nebo od ní očekáváš něco víc. Mnozí mí známí si feldu nemohou vynachválit, sednutí do mého opela jim ale přijde o třídu výš.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů