Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Opel Antara 2011: První jízdní dojmy

Nové modely
Michal Borský | 28.07.2011
dalších 20 fotek
foto: Opel
„Esúvéčko“ od Opela prodělalo pro letošní rok důkladný facelift. Pomůže mu k lepším prodejům?

Věřte, nevěřte, ale rüsselsheimský crossover s korejským rodným listem už je tu s námi přes pět let. Že se vám to nezdá? Je to asi tím, že nejen na našich silnicích se do dnešních dnů moc nezabydlel a řádně na frak mu dává i sesterský Chevrolet Captiva. Na úspěchy někdejší populární Frontery tak mohou u Opelu zatím jen nostalgicky vzpomínat. Výrobce se nepříliš utěšené prodejní situaci rozhodl čelit faceliftem pro rok 2011, která vedle dílčích vylepšení vzhledu a interiéru přináší i některé zásadnější novinky pod kapotou a nové naladění podvozku.

Technika

Kompletně přepracované jsou všechny pohonné agregáty, které jsou nyní výkonnější, úspornější a pochopitelně také ekologičtější. Podobného „upgradu“ se dočkaly obě převodovky – šestistupňová manuální i automatická. Nejnovějším přírůstkem do nabídky motorů je nově vyvinutý čtyřválcový turbodiesel 2.2 CDTI korejského původu, který se vyrábí ve dvou výkonových modifikacích. Základní verze o výkonu 120 kW (163 k) poskytuje o 26 kW (36 k) vyšší výkon než předchozí agregát, silnější provedení dosahuje výkonu 135 kW (184 k), což je o 25 kW (34 k) více než doposud. Antary s motorem o výkonu 120 kW (163 k) jsou k dispozici buď s pohonem pouze předních kol, nebo s pohonem všech čtyř kol, a to jak s manuální, tak se šestistupňovou automatickou převodovkou. Silnější motor o výkonu 135 kW (184 k) může být propojený rovněž s manuální, nebo automatickou převodovkou, standardně se dodává pouze v kombinaci s pohonem všech čtyř kol. Vyšší výkon má nyní i zážehový motor – čtyřválec o objemu 2,4 l nyní disponuje 125 kW (170 k), což je o 22 kW (30 k) více než doposud. Také tento agregát se dodává do modelů s pohonem předních, nebo všech čtyř kol a s manuální, nebo samočinnou převodovkou. Co se zevnějšku týče, je tu mohutnější přední nárazník a maska chladiče, přibližující Antaru k Insignii nebo nové Astře. Změn doznal také design předních a zadních světel a do nabídky přibyla příplatková 19palcová kola. Sympatická snaha o lepší kvalitativní dojem je nyní cítit z interiéru, který je vyroben z hodnotnějších materiálů. Zásadní novinkou je elektrická parkovací brzda, která umožnila vytvoření nové odkládací plochy mezi předními sedadly. Pachuť nejasné identity modelu však v interiéru stále zůstává, což je patrné zejména na středovém panelu, který se stále honosí s nepříliš přehledným ovládacím panelem rádia a klimatizace známým ze staré Astry, podobně je na tom displej palubního počítače. Také grafika navigace patří k tomu nejzastaralejšímu, co lze dnes v nových autech spatřit. Je to škoda, protože zbytek interiéru působí veskrze příjemným dojmem. Lákavý je i subjektivní pocit bezpečí spojený s vyvýšenou pozicí za volantem a dobrým výhledem do kraje. Tajným triumfem Opelu je nosič kol FlexFix, integrovaný do zadního nárazníku, který je nabízen za příplatek.

Jízda a motory

Dost bylo nezáživné teorie, české zastoupení Opela nám poskytlo i možnost krátkého svezení s novinkou. Na rozmanitých silnicích středočeského kraje a ve zkušebním areálu v Bělé pod Bezdězem jsme vyzkoušeli jak benzínový základ s manuální převodovkou, tak slabší z turbodieselů s automatem, oboje v provedení 4x4. Shodné pro oba motory je výtečné odhlučnění kabiny, které ani v případě dieselu nepropouští dovnitř žádný výraznější hluk bez ohledu na otáčky. Menší rozdíl jsme pozorovali v případě jízdních vlastností, kde se těžší diesel jevil jistější v kramflecích, zatímco benzíňák se ve vyšších rychlostech nechal na rozbitých okreskách nepříjemně rozkymácet. Silná tendence k nedotáčivosti je pro oba typy stejná, podobně jako poněkud vlažný účinek brzdové soustavy. Řízení nevybočuje ze zavedených standardů ve třídě, je tedy průměrně přesné s rozšafným účinkem elektrického posilovače. Pohon všech kol je realizován pomocí elektromagneticky ovládané lamelové spojky, která spíná jen v případě potřeby, ale umí to tak rychle, že za volantem prakticky nepoznáte, kdy se tak děje. Krátké kolečko po terénním polygonu naznačilo přirozeně omezené možnosti snaživého „esúvéčka“ oproti klasickým offroadům – na vině je především menší světlá výška a omezené nájezdové úhly. S terénními výmoly (nejen v terénu) se však Antara prala statečně. Benzínová dva čtyřka je motorizací vhodnou pro velmi pohodovou a kultivovanou jízdu a být spořádáným důchodcem bez větších nároků na dynamiku, klidně do ní „jdu“. Pokud chcete ovšem bezpečně předjíždět, chce to počítat s důkladnějším propočtem rychlosti a důrazem k plynovému pedálu. Odstupňování ručně řazeného šestikvaltu sice není nejhorší, přesnost řazení i délka drah má ale k ideálu docela daleko. Výhodněji (a Opel to ví) se jeví kombinace slabšího vznětového motoru s automatem. Bručoun zabírá mnohem energičtěji odspoda a s osmnáctimetrákovou karoserií umí rozpohybovat vitálněji , než benzínový motor. Ani samočinná převodovk a se však nevystříhá některých nepříjemných momentů. Předně je tu nekonečně pomalá reakce na sešlápnutí plynu a jindy zase zbytečně horlivé chování při hledání toho správného rychlostního stupně. Samotné přeřazování se za normálních okolností děje plynule, nečekejte ale žádné bleskuryché změny kvaltů. Vypozoroval jsem rovněž, že mozkový trust automatu se velmi často vyhýbá brzdění motorem a při běžných silničních sjezdech se nezřídka kdy musíte spolehnout pouze na pomoc brzd.

Cenové eso

Cesta, jakou Opel zvolil při pokusu o oživení prodejů svého zástupce mezi středními SUV působí velmi pozitivně. Samotné auto bylo z gruntu vylepšeno na rozumné maximum možností, které umožňuje konstrukční základ, předně je tu ale mimořádně zajímavá cenová politika českého importéra, který drobečka teoreticky srovnatelného s BMW X3, Volvem XC60 nebo Audi Q5 výrazně přibližuje zákazníkům. Je jasné, že technika jmenovaných konkurentů je někde jinde, nové ceny Antary jsou ale natolik lákavé, že výrobek s bleskem ve znaku stylizují do role zajímavé alternativy (nebo alespoň do mnohem zajímavější role než dřív). Základní dvoukolka s motorem 2,4 litru a jednodušší výbavě Esentia startuje na 489.900,- Kč, slabší z turbodieselů s manuální převodovkou a pohonem všech kol pořídíte ve středním výbavovém stupni Enjoy za 659.000,-Kč. Připomínám, že v 95% jízdních situací, do kterých se s Anatarou dostanete, lze bez obtíží vyžít s předním náhonem.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů