Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ojetý Volkswagen Eos - co čeká případného majitele?

Poradna
Blaháček Marek | 05.11.2014
foto: Volkswagen
Mladý pár hledá automobil pro zábavu. Vybrali si kabriolet Volkswagen Eos se šestiválcem 3.2 FSI. Bude jim tento automobil skutečně dělat radost, nebo by se měli poohlédnout po jiném voze?

DOTAZ: Dobrý den. Vybírám pro mne a pro přítelkyni auto pro zábavu. Máme rádi vítr ve vlasech, tudíž bychom chtěli kabriolet. Bydlíme ale na sídlišti a vůz musí stát po většinu roku venku, bojím se o jeho případné vykradení. I kvůli tomu jsme se shodli na Volkswagenu Eos s pevnou střechou. Přestože nejsem žádný závodník, zastávám názor, že do sportovního vozu patří minimálně benzínový šestiválec, proto bychom rádi variantu 3.2 FSI. Jaké strasti a slasti případná koupě eosu přináší a je to vůbec dobrý nápad?

Zdraví Adam Š.


ODPOVĚĎ: Milý Adame, jsou i jiné a možná i lepší kabriolety, než je Volkswagen Eos, na druhou stranu musím říci, že jeho koupí byste neměl udělat chybu. Má toho velmi společného s golfem. Nyní se Vás pokusím připravit na jeho nedostatky.
První z nich se netýká jen eosu, ale prakticky všech kabrioletů. Tím není nic jiného než vyšší kroucení karoserie. B-sloupky prostě chybí a je to znát. Vozy s pevnou skládací střechou mají oproti těm s plátěnou také výše položené těžiště.

Dalším problémem spojeným s pevnou střechou je zatékání dovnitř vozu. Ano, čtete správně. Problematické je totiž její utěsnění u předního okna. Plátěná střecha je pružná a k těsnění přilne lépe, u pevné střechy ale pohyby karoserie zachycuje právě ono těsnění a po čase se prostě vymačká. Pronikání vody není nijak dramatické, nedá se ale prakticky žádnou cestou odstranit.

Nedoporučuji také používání velkých kol s nízkoprofilovými pneumatikami - čím nižší profilové číslo, tím více dostává karoserie zabrat.
Co ale výrobce mohl udělat jinak, je klimatizace. Pokud ji budete pravidelně používat, téměř jistě se objeví problém s kompresorem nebo servomotorky, které ovládají rozváděcí klapky v palubní desce. U kompresoru se protočí jeho spojení s unašečem (mohou za to příliš jemné drážky na hřídeli) a řešením je pouze koupě repasovaného kompresoru za cenu přes 10 tis. Kč. Servomotorky jsou nejprve hlučné, až se nakonec začnou zasekávat. V palubní desce jich je celkem 6 a každý stojí přes 1.500 Kč. Příjemná atmosféra v kabině tak může přijít velmi draho, raději co nejvíce stahujte střechu, která většinou nezlobí.

Co se týká motorizace 3.2 FSI, osobně bych doporučil se jí vyhnout. Jednak proto, že nenabídne nějakou excelentní dynamiku, jelikož eos je poměrně těžký a šestiválec je spojen výhradně s automatem DSG. Jeho silnou stránkou je tak především kultivovanost. Je nutné pravidelně měnit motorový olej, jelikož se rychle nasytí karbonem, který motor produkuje ve větším měřítku, než by bylo zdrávo a to často mívá fatální následky v podobě kolapsu rozvodů. Lepší volbou ale pravděpodobně bude dvoulitr TSI.

Zajímavost: klasický akumulátor byste pod kapotou šestiválcového eosu hledali marně, prostě se tam nevešel. Jako zdroj elektrické energie tak slouží 2 šestivoltové akumulátory speciální konstrukce ukryté za zadními sedačkami. Vydrží sice hodně, ale ne navěky. Jejich cena přesahuje 10 tis. Kč.

Jinak by Vás s eosem mimo údržby a výměny spotřebních věcí nemělo nic závažného potkat. Díly jsou dostupné bez problému, z velké části jsou shodné s golfem. Přední brzdové kotouče vyjdou na 3 tisíce, destičky k nim pořídíte za 1.400 korun a tyčka stabilizátoru přední nápravy stojí cca 600 Kč.

V inzerci TipCars jsou necelé dvě desítky eosů, které mají průměrně najeto kolem 80 tis. km. Jejich cena startuje pod hranicí 200 tis. Kč.

Hodnocení článku
3.9 z 5 (78%)
Hodnoceno: 7x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Paul, 06.11.2014 14:01
CC oproti plátěné střeše nemá na vykradení žádný vliv. Nikdo nebude složitě párat střechu a pak do ní lézt, jednodušší je rozbít okno nebo vyháčkovat dveře. Eos určitě není sporťák a V6 to nezachrání. Je to jen pohodlný kabriolet. Za sportovní by se dalo označit třeba BMW 3 se silnějším motorem, které má podvozek a řízení na jiné úrovni. Motor do Eosu je nejlepší 2,0 TSI. Zatékání je různé kus od kusu ale týká se všech CC, přece jen jde o víceméně kusovou výrobu s velkým podílem ruční práce. Chce to důkladně opláchnou wapkou a sledovat. Osobně bych šel raději do Audi A4 Cabrio (pokud mi jde víc o eleganci a pohodlí) nebo BMW 3 E46 (pokud jde o zážitek z jízdy).
tomaskrtek, 06.11.2014 15:57


jj, viděl ale TopGear není možné brát moc vážně. SC430 je naživo skutečně bomba, nehraje si na sporťák, spíš GT, rychlé, silné a neskutečně příjemné a pohodlné auto. a ano, stálo přes dvě mega, a dá se koupit za půl mega 6-8 let staré. jenže teď už ta cena klesat nijak moc nebude. a hlavně je to auto které nikdo druhý v okolí nemá a mít nebude. protože na koupi takového auta je potřeba mít koule. nějaký EOS se může jít zahrabat.
tomaskrtek, 06.11.2014 16:06


v létě jsem měl chvíli Z4 3.0Si bohužel SMG, ale celkově mě to auto nenadchlo, po Z3 3.0i Coupé které jsem měl pár let zpátky žádná sláva. řazení pádly super, ty meziplyny štěkající do výfuků bomba, ale automatický režim katastrofa, jak bloncka v autoškole, a necítil jsem se v něm ani trochu pohodlně. ano, je to kočkolap. ale připadal jsem si v něm jako teplej kadeřník. když už plátěnou střechu a pořádnej motor za přijatelnou cenu a rozumné servisní náklady tak Z350.
Reno, 06.11.2014 19:06


Známému vykradli právě TT cabrio tak, že mu rozřízli střechu. Když praštíš do okna, udělá to rachot, střechu krásně rozřízneš potichu. Navíc se hadra špatně vytápí, deštěm a myčkou ztrácí hodně na svém
původním vzhledu a musíš se bát, nechat ji stát před barákem. Pro spoustu lidí bydlících třeba na sídliště je kabriolet s plechovou jediná možnost, jak takové obojživelné auto mít.
Kabriolet s hadrovou střechou bych si nekoupil ani náhodou, je to auto na tří měsíce v roce...

Reno, 06.11.2014 19:07


No, mně osobně se velmi nelíbí

vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů