Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ojetý Renault Laguna III - lze se na něj spolehnout?

Poradna
Blaháček Marek | 09.08.2013
Tazatel by rád koupil Renault Laguna s dieselovou patnáctistovkou. Zbavila se už pověsti nespolehlivého automobilu?

DOTAZ: Dobrý den. Mám rád francouzská auta, po předchozích velmi dobrých zkušenostech s Citroenem Xantií a C5 bych rád zkusil i vůz od konkurence, konkrétně od Renaultu. Vyhlédl jsem si jednu Lagunu z roku 2009 se základním naftovým motorem 1.5 dCi za výhodnou cenu. Mohu od tohoto automobilu očekávat podobně bezproblémový provoz jako u předchozích citroenů?
Zdraví Jan Š.


ODPOVĚĎ: Vážený pane Jane. To, že Vám Citroeny Xantia a C5 sloužily bez vážnějších problémů, není nic neobvyklého. U Renaultu Laguny třetí generace už to taková samozřejmost nebude. Ty tam jsou chronické závady elektroinstalace známé z předchozích verzí, zejména dieselové motory ale mají k dokonalosti ještě daleko.
Vámi vybraná verze s turbodieselovou patnáctistovkou na tom ještě tak špatně není. Na rozdíl od typu, který poháněl také Clio nebo Mégana, už není zdaleka tak poruchový. Zesílen byl mechanický základ a problematický Common-Rail Delphi byl vyměněn za spolehlivější Siemens, který si i s naší nekvalitní naftou ví rady. Jednou ale vstřikovače budete muset vyměnit, provoz na krátké vzdálenosti špatně snáší filtr pevných částic (nový stojí cca 25 tis. Kč). Úlohu základní motorizace ale 1.5 dCi splní. Vznětový dvoulitr a větší šestiválcový třílitr jsou na tom podstatně hůř. Trápí je problémy se vstřikováním, turbodmychadly, často se také bez varování zadřou (faktem ale je, že za to z části mohou příliš dlouhé servisní intervaly, které u všech motorizací doporučují zkrátit na maximálně 15 tis. km). Pokud ale chcete pod kapotou opravdu spolehlivou strojovnu, bude pro Vás tím pravým benzínový dvoulitr. Agregát původem od automobilky Nissan je lehké moderní konstrukce a v průměru nespořádá více než 7,5 litru benzínu na 100 km. Nemusíte se bát ani jeho přeplňované verze, jen se připravte na spotřebu zhruba o dva litry vyšší. Výborný je také vrcholný tříapůllitrový šestiválec (rovněž od Nissanu), ten ale v Laguně nedokáže naplno projevit své kvality, pro pohon přední nápravy je až příliš výkonný.

Renault Laguna III příliš nevyniká kvalitou zpracování interiéru. I u nových vozů se z různých stran ozývalo vrzání, v případě ojetých vozů je to klasika. Na obranu Laguny však mohu říci, že se zbavila předchozích problémů s elektroinstalací. Neopakují se ani závady karet nebo elektrického ovládání oken. Mimo spotřebních věcí, jako brzdové destičky a kotouče (komplet za zhruba 5 tis. Kč), nepotěší krátká životnost výfuku (kompletní Vás bude stát zhruba 6 tis. Kč v druhovýrobě).
Na závěr - pokud čekáte od této generace Renaultu Laguny pohodlí podobné jako v její předchůdkyni nebo v některém z dvojice Xantia a C5, raději se poohlédněte jinde (může za to zejména zadní vlečená náprava). Konkrétně po přesednutí z Citroenu C5 se systémem Hydractive do Laguny zažijete nemalý šok, tak moc se naladění podvozku těchto dvou automobilů liší.
Naneštěstí Lagun s benzínovým motorem je u nás velmi málo, v inzerci TipCars je necelá desítka kusů. Na tachometru mají v průměru 100 tis. km a cena začíná u 140 tis. Kč.

Hodnocení článku
3.4 z 5 (68%)
Hodnoceno: 36x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
petrstrof, 04.12.2014 08:59
Souhlasím s názorem, že autor článku je naprostý amatér a zajímalo by mne kde vzal zkušenosti s vozem Renault Laguna III. Vlastníme vůz Renault Laguna III 1.5 dci 81kw r.v. 2008, vozidlo máme od 7000 km dnešního dne máme najeto cca 154000 km a na vozidle jsme vyměnili pouze jednu žárovku ve světle. Máme původní kotouče, nic nikde nevrže auto prostě funguje na jedničku. Navíc si myslím, že pro normální ježdění je motor 1.5 dci plně dostačující a určitě nemůžu říci, že by byla Laguna s tímto motorem brzdou provozu
David V, 04.12.2014 09:26


Hele, není to ten motor, kde se doporučuje vyměnit ojniční ložiska?
Pavlik, 04.12.2014 10:20


Je to on. Ojniční ložiska jsou slabinou 1,5 i 2,0 DCi. Nicméně jak jsem psal výše - je to problém předvídatelný (preventivní výměna mezi 150-200 tisíci km ) a relativně levně řešitelný (na meganu mě výměna stála v autorizovaném servisu 8000,- včetně práce). Jiné problémy tyto motory nemají.
David V, 04.12.2014 14:55


Pravda. Já tu diskusi celou nečet, za což se dodatečně omlouvám.
jaroslav.ruzicka2FB, 24.12.2014 11:21
Cooooooooooože, Že jiné problémy nemají, Docela lituji majitele co mají 1.5 dci a myslí si že je tento motor ok. Až po výměně rozvodů zjistíte další konstrukční problémy toho skvostu. Renaul to má už ve znaku
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů