Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ojetý Opel Omega - slouží i po čtvrt milionu kilometrů

Recenze uživatelů
Martin () - Liberec | 01.04.2008
Omegu jsem si pořídil jako své první vlastní auto. Potřeboval jsem něco pohodlného na dlouhé trasy, přičemž velikost kufru u mě nehrála první roli jako v každém 'odborném' časopisu.
Značka:Opel
Model:Omega B
Typ:2.5 V6
Bližší označení:CD
Karoserie:sedan
Obsah motoru:2498
Palivo:benzín
Rok výroby:1994
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:195 000
Najeto km nyní:250 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:18 měsíců
Průměrná spotřeba:10l
Předchozí vozidlo: 
Za klasický a mnou uznávaný tvar karoserie považuji sedan a různé hothatche a hatchbacky pořád budí dojem, že jim někdo 'ten zadek ustřelil'. A protože jsem pro okamžitou koupi neměl tolik peněz, musel jsem nakoupit 'starou, orezlou a nebezpečnou šunku se žravýmm motorem'. V tuhle chvíli si říkám, že za ty peníze to stálo.
Výbava: ABS, TC, střešní okno v el., el. okna, manuální klima, el. sedadlo řidiče, orig. rádio s CD a 6 repro, el. roletka zadního okna (zasekává se), vše funkční.

Vlastníte vůz značky Opel? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

Jak to vypadalo poté, co jsem si ji přivezl domů?
Původní majitel byl zřejmě srandista. Původní koncovka výfuku byla nahrazena kvalitní lešeňovkou s navařenou 'tuning' koncovkou. Ale co... Pěkně to bublalo a přes technickou to taky prošlo. Břicho vozu vypadalo vcelku zachovale, nikde žádná extrémní rez. Jediná místa, kde to už viditelně rezatí, jsou vždy přední strany dveří, jinak OK. Co se týče interiéru, byla to voňavka, a to doslova.
Samozřejmě po nekuřácích, nikde ani čmouha, jen okolo ovladačů topení byly zmuchlané kroužky, ale co jsem koukal, je to problém u většiny těhle aut. Také jsem si pohrával se střešním oknem a jeho elektrickým ovladačem... Docela srandovní záležitost, dodnes jsem to nepochopil. Lze nastavit úplné otevření, polootevření, vyklopení. A nějaké mezistupně mezi tím. Jak se to ale zavírá? Když zatlačím ovladač do střechy, tak mi zajede těsně do konce, ale pak zase vyjede zpátky. Nakonec jsem přišel na to, že kousek za pozicí 'polozavřeno' je jeden stupínek, při kterém se to konečně zavře...
Jak to jezdilo po koupi?
Pro jistotu a prevenci jsem nechal vyměnit rozvody a veškeré náplně + filtry. Pár týdnů jsem tak jezdil, pak jsem začínal mít pocit, že se celá ta stará herka sype. Při brždění se klepal volant, do brzdového pedálu to kopalo a při jízdě po dálnici strašně plavalo a dlouho trvalo, než se karoserie stabilizuje. Bylo to jasné - klepou tu investice. Nákup nových tlumičů značky Monroe na všechna 4 kola + komplet brzdy kromě třmenů mi zajistili bezproblémový provoz až do dneška.
A jak dnes?
I dnes nemám nejmenší problémy. Z 50 % stojí auto venku, takže jsem otestoval, jak startuje při vánici a -20 °C (bydlím kousek pod Ještědem) - bez zaváhání chytá. Sníh a kombinace zadního pohonu s motorem vepředu - masakr. Hlavně ráno, když ještě silničáři spí. Když se nechcete bavit, stačí otočit a vycouvat. Já to takhle řešil při vyjíždění od domu, kde je ulice trochu do kopce.
Co se týká jízdních vlastností, je vůz hodně stabilní i při 160 km/h, což považuji za optimální cestovní rychlost po dálnicích. Pružnost motoru je až udivující. Jedu si takhle po okresce okolo stovky, jakmile vjedu do obce, zpomalím na 60 a ještě k tomu se musím courat za traktorem na dvojité čáře - rychlost okolo 35-40 km/h, ale pořád na pětku! Pak na to stačí šlápnout a ručka jede nahoru. Na jedné pěkné rovince jsem si schválně otevřel všechna okna a zkusil, co ten motor je vůbec zač. Už jsem tam měl dvojku, 6 000 ot./min a 120 km/h! TEN ZVUK! Ale zpět z puberty. Řízení reaguje dostatečně citlivě, trochu mě ale štve přeposilovaný volant, kdy není dostatečně cítit kontakt s povrchem. Výhoda je to samozřejmě při parkování.
Karoserie/interiér
Jak jsem už psal, rezaví mi dveře a trochu kvetou podběhy, jinak pohoda. Dále mi umřel motorek otevírání zámku u dveří řidiče. Dokud jsem ho nevyndal, tak se mi stávalo, že se občas odemkl, občas ne. Doslova kultovní byl pro mé přátele pohled, jak nastupuji dveřmi spolujezdce. Naštěstí díky prostoru interiéru to nebylo tak hrozné.
V interiéru je pro mne ještě důležitý informační displej a pedály. Poslední dobou je displej skoro nečitelný, protože jako u každého opelu s touhle vymožeností se odmítají rozsvěcovat segmenty. Teď je mi ale displej stejně k ničemu, protože mi nefunguje palubní počítač. Svítí jen 'Program' a na nic nereaguje. Ještěže tam zůstaly alespoň hodiny.
A proč jsem zmiňoval pedály? Především mi jde o pedál spojky. Asi na týden jsem byl nucen půjčovat si rodičovskou lagunu r. v. '99. V omeze jde neporovnatelně plynuleji a citlivěji. dávkovat. Když jsem poprvé rozjížděl 'lagušku' tak mi to 2x chcíplo a poté neskutečně cukalo...
Co má ale omega hodně špatné, tak to jsou přední lampy. Svítí skutečně bídně, až jsem se občas při stmívání leknul, že mi to nesvítí. Plánuji tedy koupi čirých a uvidíme, co to udělá.
Spotřeba
Většina lidí si asi ťuká na hlavu a říká: Šestiválcový dvouapůllitr a ještě k tomu 14 let starý, to musí být v nádrži trychtýř... Ano... Žere to, po městě třeba i 12 litrů. Zkuste si ale porovnat cestu na jižní cíp Chorvatska ve čtyřech s nějakou 1.4kou. Minulý rok jsem tuhle cestu absolvoval a při průměrné rychlosti 140-150 byla spotřeba stejná jako u malých motorů, ale to pohodlí...
Poruchy
Zlobí mě zámky u dveří i kufru. Někdy tam ani nejde strčit klíč (i když to není potřeba). Potom displej palubního počítače. Co se týče motorizace, ani nevím, že tam motor je.
Trochu mám strach, až se začne sypat něco v motoru. Šestiválce tu opravdu umí jen pár lidí. Zatím mám najeto přes 50 000 km a krom počátečních investic do rozvodů, tlumičů a brzd měním každých 12 000 km olej + filtr.
Člověk, který mi dělal rozvody, mi nedoporučoval Castrol a podobné drahá plněsyntetická maziva, ale davá mi přímo stáčený polosyntetický 'aninevímjméno'. Měním pravidelně 10-12 tisíc km a po 50 tisících km jezdím bez čoudu a problému.
Uvažuji, že vůz dojedu až 'do konce', nebo až budou peníze, tak sundám značky a trošku si pohraju a pak ho nechám sešrotovat. Co s ním jiného, stejně to už nikdo nekoupí. Co pak ale dál? Jsem rozhodnut - Opel Omega C. Doufám, že to není úplně jiné auto.
KladyZápory
dostatečně silný motor zámky dveří
prostor displej
pohodlí  
absolutní nezájem zlodějů spotřeba
v mém případě nulová poruchovost  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.77
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 02.04.2008 09:17
Ta felina Ti pravděpodobně vydrží ještě hóóódně dlouho, když stále čekáš na slevnění "výběhových" modelů. Ale časem našetříš na fungl novou káru.
anonym, 02.04.2008 23:25
Mě na Omeze mě 2 x rupnul blok motoru,tak sem šel do Mazdy a už od ní neodejdu.
anonym, 03.04.2008 14:19
Souhlasím s autorem a musím z vlastní zkušenosti říct, že Omega je sice stará, ale plno aut se s ní ještě dnes nemůže rovnat. Jak designem, tak provedením. Mám Obegu B 96 3.0i v Irmscheru a plný palbě včetně kůže a používám to jako rodinný autíko na dovolený, víkendy a tak různě. Nemůžu si na tohle auto stěžovat. Spotřeba jako 2.0 (10 lt) a i když je to 12 let starý auto, nikde nic nevrže, neskřípe, nebouchá. Jediná bolístka jsou ty dveře a zadní lemy, ale to je už za dvojku vyřešený. Fakt parádní vozítko
anonym, 03.04.2008 14:21
Ještě jsem zapomněl pro rypáky, že u tohodle auta nejde o spotřebu a povinný ručení. A komu o to jde, tak tu nemá co dělat. Jinak jsem s tím už nalítal 65.000 km
anonym, 22.04.2008 09:43
Pokud to není verze MV6, která má např. větší brzdy a možná i jiné části budou pozměněné, tak s tím nemůže být žádný problém. Omega podle mě není žádná rarita, 2,5 V6 je běžný motor v takto velkém autě a s díly nebude problém
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů