Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ojetý Mercedes A – potěší vaši peněženku?

Poradna
Blaháček Marek | 10.07.2015
foto: Vojtěch Vrzal
Druhá generace chtěla být od začátku stylovým autem do města. Nejstarší exempláře dnes ale mají přes deset let. Jaké jsou jejich nejčastější závady a problémy?

DOTAZ: Ráda bych si koupila druhé auto do rodiny. Manžel má služební vůz, ale nemohu jej používat tak jak bych potřebovala. Proto hledám alternativu a hodně koukám po Mercedesu A. Měla bych ho jen na krátké trasy po Brně a okolí. Poradíte jaký motor vybrat a na co si dát pozor? Můj cenový strop je 200 tis. Kč. Děkuji, Válková.


ODPOVĚĎ: Druhá generace třídy A se začala prodávat koncem roku 2004. V nabídce byly benzínové verze A 150 (70kW), A 170 (85 kW) a pro první rok prodeje i nejvýkonnější benzín A 200 (100kW), jelikož A 200 Turbo (142 kW) jste si mohli koupit až o rok později. A diesely? A 160 CDI (60kW), A 180 CDI (80 kW), A 200 CDI (103kW).Možná se teď v té záplavě číselných označení lehce ztrácíte a váháte, který motor bude tou nejlepší volbou. Ve vašem dotazu uvádíte, že nemáte moc velký nájezd. Neznám sice přesné číslo, ale ve vašem případě bych volil benzín v jakékoli motorizaci. Servisní náklady budou nižší, i když spotřeba může být, zvláště při častém popojíždění, výrazně nad hodnotami udávanými výrobcem.

Za (do) zmiňovaných 200 tis. Kč bych se zaměřil hlavně na auta v dobrém technickém stavu v ročnících 2006-2009. Všechny motory mají rozvodový řetěz a netrpí závažnějšími poruchami, takže vybírejte tak, abyste byla spokojena s dynamikou konkrétního kousku. Já osobně bych bral zážehový 200 bez turba (skvěle jede a nemá tak tvrdý podvozek jako nejsilnější motorizace s turbem), ale není jich zrovna mnoho na výběr. Obecně jsou na tipcars.com ke koupi nabízeny zhruba dvě desítky vozidel s rozdělením benzín vs. diesel cca 50/50. Ani naftové motorizace (jde o odlišné výkony jediného dvoulitru) netrpí závažnějšími problémy a mají i lepší dynamiku (kromě nejslabší verze). Jak jsem už ale uvedl, pro vaši potřebu bych raději volil jakýkoli benzín.

Před koupí "áčka" se zaměřte na stav koroze, hlavně pokud budete vybírat starší ročníky z prvních let výroby. U silnějších motorizací zkontrolujte silentbloky v motorovém prostoru. A podívejte se také na stav předních pružin, rády často praskají. A ještě poznámka k náhradním dílům – paradoxně se může stát, že za díl z druhovýroby dáte více, než za originál. Vždy si proto podle VIN zjistěte ceny a dodací lhůty obou variant. Celkově ale mohu ceny originálních dílů zhodnotit jako přijatelné. Servisní náklady vás nezničí, můžete se těšit z prémiového interiéru (na rozdíl od první generace) a auto je i vcelku prostorné. Tak teď už jen vybrat ten správný kousek.

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
eCORE, 03.07.2015 14:00
Servis je dražší nejen kvůli značce, ale zejména při nutnosti opravy čehokoliv v motoru/převodovce, kdy se musí obé demontovat z důvodu stísněné zástavby. Díly v druhovýrobě spíš neexistují a na jejich ceně je to znát. Před koupí bych doporučoval si spočítat předpokládané náklady na servis, např. výměna spojky na desetileté dieselové Vaneo (A-klasse 1. gen.) vyjde na 35tis.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů