Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ojetý Citroën C2 – doporučíme provedení VTR?

Poradna
Blaháček Marek | 09.12.2014
Student Jakub by si rád pořídil ojetý Citroën C2. Chce silnější benzínový motor, proto ho zaujalo provedení VTR. Co se od něj dá očekávat?

DOTAZ:Dobrý den. Jsem student a již delší dobu hledám nějakou malou, spolehlivou, ale zároveň neokoukanou ojetinu, volba propadla na Citroën C2. V rámci možností bych chtěl silnější benzínový motor, alespoň papírově na mě dělá dobrý dojem verze VTR, ale netrvám na ní. Prosím vás o všechny důležité informace o voze, které by mě měly nebo mohly zajímat.

Zdraví Jakub K.


ODPOVĚĎ: Zdravím Vás, Jakube. Citroën C2 se u nás skutečně moc nevyskytuje. Udělá totiž prakticky stejnou práci jako menší C1 a pokud zákazník chtěl o něco větší auto, raději si připlatil za model C3. Silnější benzínový motor v kombinaci s nízkou hmotností a velkou obratností potom dělá z malého auta poměrně zábavný stroj.

Provedení VTR s motory 1.4 8V nebo 1.6 16V o výkonu 54 či 80 kW by byla velmi dobrá, jejich velmi dobré jízdní vlastnosti a dynamiku bohužel shazuje robotizovaná převodovka Senso Drive, která je konkrétně pro silnější motorizaci jedinou v nabídce. Skříň řadí jednak pomalu a necitlivě, při parkování stačí do plynového pedálu jen lehce „ťuknout“ a auto se ihned hrne vpřed, což manévrování v těsných prostorách zbytečně komplikuje. Převodovka není příliš povedená ani z hlediska spolehlivosti. Poměrně brzy odchází spojka, mnoho nevydrží ani synchrony. Asi nejvážnější závadou je výpadek řadicího servomotoru, po němž převodovka přestává řadit. Z tohoto důvodu Vám silnější provedení VTR nedoporučuji.

Pokud ale chcete něco skutečně výjimečného, tak by se Vám při velké dávce štěstí mohlo podařit najít provedení VTS. U něho benzínová šestnáctistovka posílila na 90 kW a namísto nepovedeného Senso Drivu dostala klasický pětistupňový manuál. Toto provedení lze bez nadsázky označit za motokáru, se kterou si užijete hodně zábavy za volantem a potrápíte nejednoho řidiče.

Na co si dát u Citroënu C2 pozor? Provedení VTR a VTS mají oproti standardním verzím lépe dimenzovaný podvozek (také je mnohem tvrdší), i přesto zde poměrně brzy vznikají vůle. Zlobí především elektronika – od ABS, přes páčky pod volantem, palivoměr až po alternátor a centrální zamykání (ve větší míře tyto problémy trápí vozy z prvních let výroby). Občas dochází k zatuhávání předních brzd, tedy alespoň u běžných provedení se systémem Lucas. Verze VTS a VTR mají brzdy Bosch, s nimiž tyto problémy nebývají. Pokud u VTS uslyšíte zpod kapoty pískavý zvuk, s největší pravděpodobností došlo k uvolnění matic na plastovém sacím potrubí, tento problém lze jednoduše vyřešit jejich opětovným dotažením, a to co nejrychleji, jinak může vzhledem k pružnému uložení motoru a pohybům například při přeřazení prasknout.

Obě sportovnější provedení za sebou budou mít pravděpodobně tvrdší život, proto je před nákupem důkladně prohlédněte a vyzkoušejte.

Co se týká náhradních dílů, vše je dostupné bez problému. Přední brzdové kotouče stojí 2.000 korun, destičky k nim 900 Kč a tyčku stabilizátoru přední nápravy koupíte za 600 Kč.

V inzerci TipCars si můžete vybírat z více než dvou desítek vozů s benzínovým motorem, je mezi nimi i provedení VTR a VTS. Cena nejlevnějších vozů začíná pod hranicí 50 tis. Kč a vozy mají na tachometru v průměru 100 tis. km.

Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
AnderN, 11.12.2014 10:51
Tentokrát celkem vydařená poradna. Dobrý tip s doporučením VTS místo VTR. Sice nejsem vyloženě fanoušek francouzských strojů, ale C2 je takové neotřelé vozítko a sám jsem po něm kdysi pokukoval, když jsem hledal druhé auto do rodiny. Díky za článek!
Coch, 15.12.2014 16:16
Tyto motory trápilo dost obtíží. Mám tři známé kteří auto s tímto motorem měli a byli rádi,že se ho zbavili.
Navíc udávaný výkon není rozhodně znát - sám jsem s tím jel a 90 kw bych teda rozhodně nehádal.
Pokud chcete spolehlivé a výkonné malé auto zkuste mrknout na suzuki swift 1.6 sport.
Stojí sice trošku víc než C2 ale jízdní vlastnosti a výkon motoru jsou někde úplně jinde.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů