Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ojetá Toyota Yaris II - jakou motorizaci vybrat pro městský provoz?

Poradna
Blaháček Marek | 30.09.2014
Toyota Yaris | foto: km77.com
Paní Alena pro sebe hledá malé auto, které ji každý den doveze do práce a dokáže se mrštně pohybovat v městském provozu. Bude tím pravým Toyota Yaris druhé generace?

DOTAZ:Dobrý den, hledám pro sebe nějaký malý vůz do města a na dojíždění do práce. Ročně neujedu více než 5 000 km. Velmi se mi líbí Toyota Yaris druhé generace. Jsem ale automobilový laik, a proto vás prosím o výběr vhodného motoru a převodovky, případně i jiného auta, pokud by koupě yarisu měla být šlápnutím vedle.

Děkuji a zdravím. Alena A.


ODPOVĚĎ: Vážená Aleno, pokud se Vám yaris skutečně líbí, jeho koupi jednoznačně schvaluji. Vybrala jste si totiž jedno z nejlepších malých aut, které je pro Vaši potřebu jako stvořené, a navíc s ním nebývají prakticky žádné problémy.

Pro Váš roční nájezd doporučuji benzínový motor. Sice píšete, že by yaris měl sloužit jako dopravní prostředek do zaměstnání a pro jezdění ve městě, může ale nastat chvíle, kdy se s ním vydáte někam dál. Pro městský provoz by dostačoval litrový tříválec VVT-i s 51 kW výkonu, podle mého názoru ale lepší dynamika není na škodu, navíc v případě, kdy Vás to bude stát maximálně půl litru paliva na 100 km navíc. Proto bych se na Vašem místě poohlédnul po silnější verzi čtyřválcové třináctistovky VVT-i s rovnou stovkou koní.

Tomuto motoru snad není co vytknout, je bezproblémový, spotřebu udržíte do 6,5 litru a pokud budete chtít, při rozjezdu vyškolíte nejednoho řidiče vozu klidně o dvě třídy většího a výkonnějšího. Jeho slabší variantu naopak příliš nedoporučuji z důvodu výskytu problému s rozvodovým řetězem. Nepraskne, ale vytáhne se tak, že to rozhodí časování ventilů a jeho výměna včetně ozubených kol Vás přijde na téměř 10 tis. Kč. U stokoňové verze nebyly tyto problémy zaznamenány.

Výborná je také odolnost podvozku malého yarisu (i na našich rozbitých cestách). Vůle se většinou neobjeví dříve než po 200 tis. km, což mohou závidět i některé luxusní automobily.

Jediné, čemu bych se u Toyoty Yaris opravdu vyhnul, je robotizovaná převodovka MMT. Místo vyššího komfortu a jednoduššího ovládání auta přináší pravý opak. Velice s ní trpí spojkové obložení, jehož výměna rovněž není zadarmo. Pokud není řadicí páka Váš úhlavní nepřítel, radím, abyste se této převodovce vyhnula a zvolila klasický manuál.

Co se týká náhradních dílů, dostupnost je dobrá, cena vyšší. Pokud ale například rameno přední nápravy vydrží oněch 200 tis. km, necelé 4 tisíce za originální díly jistě nejsou nijak přehnané. Přední tlumiče přijdou na cca 6 tisíc a brzdové destičky na 1.800 Kč.

V inzerci TipCars je více než 70 yarisů s benzínovým motorem. Jejich cena začíná na 80 tis. Kč a na tachometru mají v průměru 120 tisíc kilometrů.

Hodnocení článku
4.2 z 5 (84%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
*autofans*, 30.09.2014 13:38
Paní bych poradil ať si sežene pěkného litra neboť to auto nejede vůbec špatně a limity tohoto motoru jsou spíše na dálnici než v běžném příměstském provozu. 1.3 si ve městě opravdu vezme o více než litr, ale hlavně největší problém je 1.3 ve slušném stavu sehnat za rozumnou cenu. Když už se zadaří a má rozumné kilometry tak stojí to co ojetý Auris. Ta auta stála s 1.3 VVTi nová celkem dost peněz a jediný pádný důvod by pro mě byla lepší výbava této motorizace.Nebojte se 1.0VVTi, je to dobrá volba a za ušetřené peníze si kupte třeba novou kabelku.
Petr S, 30.09.2014 14:23
1.3 64kW jsme měli. Oba jsme s manželkou s autem byli spokojeni. Jediná investice krom garanček za 6 let byly zadní kotouče a destičky. Na podzim 2008 cena Yarisů klesla, tak jsme tehdy vzali 2. nejvyšší výbavu se 7 airbagy a doplatili za ESP (dnes už je toto standard). Dlouhodobá spotřeba 5,90L byla docela taky dobrá http://www.spritmonitor.de/en/detail/370745.html

Bohužel jsme o auto přišli když pán v Octavii TDi z roku 2000 vjel při odbočování do protisměru a do Yarise čelně narazil, resp. se srazili pravými rohy aut. Obě auta jsou na odpis. Manželka měla naraženou ruku od volantu jinak nic. Pán měl naražená žebra od pásů a spálenou ruku od airbagu. Yaris 2. generace je celkem bezpečné auto, v crashtestu má 5*. Obstálo výborně i při srážce s o třídu vyšším a těžším autem (dieslem).

1.0 bych se asi nebál. Nevím jak je to s oním řetězem, měli jsme auto půjčené 14 dní a i na dálnici se s ním jezdit dalo docela dobře. Zvuk má ale příjemnější 4 válec 1,3.
Pavel, 01.10.2014 18:09
Dobrý den, Yaris II. generace - benzín 1.0 - 51 kW (rok výroby 2006) má manželka od letošního března.
Auto jsme kupovali přímo u prodejce Toyoty (kde bylo koupeno jako nové a servisované), po první majitelce, s najetými 96 tis. km. Již při projížďce v bazaru mě překvapila mrštnost auta a opravdu velký vnitřní prostor (a to i vzadu), kde i já se svými 187 cm nebrnkám hlavou o strop a kolenem o palubní desku. Horší je to s velikostí zavazadlového prostoru, na větší nákupy jezdíme druhým autem... Studený motor má po nastartování "traktorový" zvuk, po zahřátí už je to o poznání lepší. Nikde nic nevrže, nedrnčí. Spotřeba nám vychází cca 5.6 litru - manželka s autem dojíždí denně 15 km do práce, a často i po městě, žádné dálkové trasy. Jediný problém, který jsem zatím řešil, byl nefunkční zámek pátých dveří (povolené lanko, oprava svépomocí během pár minut). Měsíc po koupi jsem byl s autem na STK - prošlo jako nůž máslem, bez jediné závady. Karoserie je bez jediného smítka rzi, horší je spodek, není komplet oplastovaný tlumexem a tam, kde je jen plech je vidět povrchová koroze - časem asi necháme podvozek stříknout... Jinak, dle našeho názoru jde o povedené a stále dobře vypadající autíčko, určitě bychom ho paní doporučili.
Petr S, 02.10.2014 15:37


Co se týče kufru a nákupů... Kufr se dá zvětšit až na 360L pokud se zadní sedačky posunou dopředu a vyndá se dno kufru. Pokud vzadu nikdo nesedí tak není problém sedačky posunout. 360L kufr mají většinou hatchbaky v nižší střední třídě. V základní poloze má kufr objem 260L.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů