Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ojetá Mazda 6 – vhodné auto pro rodinu?

Poradna
Blaháček Marek | 23.05.2014
foto: TipCars.com
Pan Petr hledá rodinný kombík střední třídy s benzínovým motorem. Zalíbila se mu Mazda 6, co ho s ní čeká?

DOTAZ: Zdravím redakci TipCars. Hledám nějaké kombi střední třídy, které zvládne roli rodinného auta – velký zavazadelník a spolehlivost. Často jezdím i delší trasy, roční nájezd se blíží 30 tis. km, ale rád bych benzínový motor, jelikož se obávám rizika drahé opravy vstřikovačů u dieselu. Přiznám se, že technice příliš nerozumím, proto jsem vybíral podle oka a nejvíce se mi zalíbila Mazda 6. Doporučíte mi koupi této ojetiny?

Zdraví Petr S.


ODPOVĚĎ: Vážený Petře, japonská auta mají mezi lidmi dobrou pověst a Mazda 6 není výjimkou. Jen kdyby ji netrápila ta koroze… Ano, čtete správně, jinak vynikající vůz na rozdíl od konkurence bojuje s korozí, která napadá nejčastěji lemy zadních blatníků.

U některých vozů blatníky prohnily ještě během záruky a dá se říci, že problém se výrobci podařilo účinně vyřešit až v roce 2007 aplikací speciálního ochranného nástřiku. Co se týká mechanických problémů, ty nebývají nikterak závažné a není jich mnoho. Poměrně málo vydrží žárovky v předních světlometech a občas zlobí i jejich regulace. Zatuhávající zadní brzdové třmeny stačí většinou vyčistit a rozhýbat. Pokud se rozsvítí kontrolka airbagů, pravděpodobně se odporoučel zátěžový senzor v sedadle, což lze řešit tzv. bypassem nebo výměnou sedadla. Jen drobný problém představuje uvolněný tepelný štít výfuku.

Podstatné je, že ani jeden problém auto neodstaví a všechny se dají poměrně snadno řešit. Mazda 6 je tak velmi spolehlivé auto, se kterým při správné údržbě a zacházení najezdíte mnoho kilometrů. Jelikož chcete pod kapotou benzínový motor, pro běžné rodinné jezdění podle mého názoru postačí bezproblémový dvoulitr o výkonu 104, později 108 kW. Zejména silnějšímu provedení v kombinaci se šestistupňovým manuálem není prakticky co vytknout. Pokud se občas rád svezete trochu rychleji, je tu o tři deci větší čtyřválec s výkonem 122 kW (existovala ještě přeplňovaná verze se 191 kW výkonu, vyskytuje se však vzácně a takový výkon si na našich cestách ani neužijete), zde ale doporučuji zajímat se pouze o auta mladší roku 2004. Do té doby totiž měla dva-trojka zoufale malou olejovou vanu (pouze 3,5 litru oleje) a v důsledku zanedbání kontroly hladiny maziva, kterého díky dlouhému zdvihu zmizely i dvě deci, docházelo k zadírání motoru. Jinak je to ale také skvělý motor. Na vrcholu motorové palety stál třílitrový šestiválec, který ale v nabídce vydržel jen do roku 2003.

Mazda 6 vyhoví i Vašemu požadavku na vnitřní prostor – do zavazadlového prostoru naložíte 505 litrů nákladu a 4 cestující v ní v pohodlí zvládnou i dlouhé cesty.

S dostupností náhradních dílů není problém, přední brzdové kotouče stojí cca 3.700 Kč, brzdové destičky přijdou na 1.300 korun a za tyčku stabilizátoru přední nápravy zaplatíte 500 Kč.

V inzerci TipCars je nyní necelá třicítka mazd 6 s benzínovým motorem. Cena nejlevnější začíná pod hranicí 50 tis. Kč a vozy mají v průměru najeto 150 tis. km.

Hodnocení článku
3.3 z 5 (66%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Petr S, 30.05.2014 12:28
Přední potkávací žárovky jsem v Mazdě 6 měnil během 6 let jen 1x. To mi nepřijde jako něco problematického. A to svítily i ve dne, zapínaly se automaticky po startu.
Petr22, 17.11.2014 14:41
Mám možnost koupit mazdu 6 r.v 2003 v naftě Na co bych si mněl dávat pozor? a kolik se pohybuje její cena dnes? Díky.
nachy9, 17.11.2014 16:29
Dobrý den , uvazuju o koupi auta do 300 tis.
Moje požadavky jsou nafta, kombi,výkon nad 100kw, slušná výbava
Vybírám mezi VW passat,Ford Mondeo, C5,..Koreu a Japonce spis ne
Hledám nejlepsi poměr mezi kvalitou, pohodlím ,cenou...co vy na to,asi těžká věc ?
Coch, 31.12.2014 13:45
Prosím o odpověď někoho kdo měl tu čest vlastnit nebo jezdit nějaký čas s mazdou 6 kombi s motorem 2.5 benzín 125 kw od roku výroby 2008 zda má tento motor přímé vstřikování paliva či nikoliv.
Při mém pátrání jsem zjistil (podle typu a kódu motoru),že by měl být tento motor pouze převzat z první generace mazdy 6 ovšem u této druhé generace vozu udávají,že má motor přímé vstřikování paliva.
Za postřehy zda má toto auto nějaké vážnější slabiny či neduhy bych byl taktéž vděčný.
Děkuji.
Petr S, 01.01.2015 15:14


První generace Mazdy 6 měla motor 2.3i 122 kW, případně 2.3 DISI turbo 191 kW. 2.5 MZR 125 kW po roce 2008 má jiný objem, ale principiálně bude asi podobný, viz. http://en.wikipedia.org/wiki/Mazda_L_engine#2.5_L_.28L5-VE.29 Takže předpokládám že by přímé vstřikování měl mít.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů